Imorgon

går flyttlasset. Uppdaterar med bilder sen då interner fungerar på nya stället.

Tiden räcker inte till

Blogguppdateringarna kommer inte tätt numera, vi har fullt upp. Med 8 dagar kvar tills lägenheten ska vara tömd och huset inflyttningsklart och flyttstädat borde vi förstå att börja bli lite nervösa nu. Men det är vi ändå inte, inget blir bättre av att stressa upp sig, det löser sig på något sätt.
Iris har varit på fammodagis i måndags, igår och idag. Stackars fammo slapp inte iväg till Irland pga av askan men har ändå ledigt så då passar det ju bra att Iris kan vara där lite. Jag har hjälpt till lite på bygget, sprungit ärenden och påbörjat sorteringsprojektet här hemma. Egentligen har vi inte så mycket grejer, jag är verkligen ingen spararmänniska. Det man inte använt på ett år ska man sälja. Punkt slut.

Nu ska jag värma upp lite rester och fortsätta plocka i förrådet före jag hämtar vår dotter. Dottern har förresten kommit tillbaka i rätt sovspår igen. Inatt sov hon 20-7.45 och var då vaken en gång under hela natten. Så har nätterna hela veckan sett ut och jag är glad, tack unge.


Lilla barn

Det här skriver Amanda, mamma till Charlie ,om i sin krönika idag :
http://www.mama.nu/artiklar/2010/4-juli-dagen-da-jag-forlorade-makten/index.xml


Jag håller med! Varje gång jag tänker på allt som Iris ska gå igenom får jag en klump i magen. Att hon ska bli tonåring och bli självständig. Att hon ska må dåligt och känna sig vilsen. Pröva saker hon egentligen inte vill och känna sig tvungen att vara någon hon inte är. Alla kvällar hon ska gråta sig till sömns och inte våga säga åt mig vad som är tokigt. Att hon ska ljuga oss rakt upp i ansiktet och göra saker som är farliga för henne.

Det är väl en av de sakerna som är dåligt med att bli mamma vid 18, man har de tidiga tonåren i allt för färskt minne. Det ger ju samtidigt lite perspektiv på alla de gånger man suckar för sig själv då ungen hänger i byxbenen hela dagarna och skriker som en gris om man rkar stänga WC-dörren och hon är på fel sida. Lilla barn, bli inte stor.


Busy day

Snart får man säga godnatt. Äntligen. Som jag väntat.
Vi har hunnit med mycket idag, två stadsbesök och tusen uträttade ärenden. Iris har svårt att somna och jag hoppas V tar en liiite kortare kväll på bygget så att jag fick sova en timme eller två.
Nu ska jag äta smörgås och klistra lite i albumet.Trevlig helg allihopa!


Small Star Converse



Gaaah vad det kliar i fingrarna att klicka hem dessa Converse åt Iris. Finns från st 22 och i flera färger på www.nelly.com/fi

Bloggtips



http://acarolinas.blogg.se/


Inte igen

Inte mycket nytt att rapportera idag. V har fixat ihop största delen av köket idag och enligt de bilder han hade tagit såg det jätte fint ut! 15 dagar kvar tills vi ska vara inflyttade!

Iris har tyvärr blivit lite snuvig under eftermiddagen. Nu ikväll gnuggade hon höger öra och ojade sig lite. Jag håller alla tummar och tår för att vi ska klara oss undan öroninflamation och antibiotka denhär gången.

Nu sover barnet iallafall, V åkte tillbaka till bygget för kvällsskiftet för en timme sedan ungefär. Jag ska klistra och klippa lite i ett album som ska skickas till Vs mommo på Irland nu då hans mamma åker dit och häslar på. Jag kan inte förstå att Iris har varit så liten som hon är på de första bilderna. Helt ofattbart!

Hårda bud

Iris sov bra inatt! Kl 5.30 vaknade hon av att V´s väckarklocka surrade men efter lite välling somnade hon om och sov en halvtimme till. Duktig tjej!

Idag har vi hunnit med en hel del som vanligt. Kusinbesök direkt från morgonen, sen hälsade vi på min moster och åt nybakade grisar. Iris slukade knackkorv och makaroner till lunch och sen sov vi i 3 timmar och 40 minuter! Jag var alldeles sjuk i hela kroppen och huvudet dundrade av huvudvärk men Iris var desto piggare. Lite mellis i magen och sen var vi ute en god stund. Syster 2 bjöd på god mat och efter ännu lite utelek brummade vi iväg till Larsmo och hälsade på vår egna byggare Bob. Trappan tar form och jag räknar dagar till flytten.

Iris somnade kl 20 efter en hel del bus i sängen. Hon får busa där bäst hon vill, sålänge hon inte är ledsen går jag inte in. En sak som händer varje kväll är att alla gosedjur hon har med sig spelar någon slags teater. Oftast pussar de varandra och diskuterar diverse småsaker. Ikväll skulle jag ha gjort vad som helst för en videokamera eller liknande då Iris nattade sin gosekanin.

Iris: Naaaaatt naaaaaatt pupu! (Ljudligt smackande puss på kaninens näsa)
Kaninen (Iris med gäll stämma) : NEEEEEEEEE!!
Iris: Aj aj pupu!! Naaaaaaaatt naaaaaaatt! (med bestämd röst)

Jag smälte ihop till en sladdrig vätska av mammakärlek och gick in för att pussa ungen godnatt igen. Ibland känns allt extra mycket rätt.

Ordförråd

Här kommer en ganska ointressant lista men för min egen skull ska jag skriva ner alla ord som Iris kan och använder dagligen. 

1,5 år:
ne-e
NEJ!
mamma
pappa, daddy
dicki (Madicken, bebis eller docka)
moffa
titta
kissi
vovvo
ja-a
skoa
stumpa (strumpa)
kakka
tuu (ut)
namnam (mat, godis)
nåounåooouu (oh no, då hon tappar saker)
mommo
muua (kossa)
nattnatt (godnatt)
hej
hejdå


Hon babblar konstant, hela tiden, varje vaken minut. Utfyllnadsorden är med andra ord många, många. Kroppsspråket har kommit igång ordentligt den senaste tiden, uttrycken är många och såväl glädje som agression visas tydligt och klart. Hon är en härmapa utan dess like! Varje enstaka ord / kort uttryck jag säger här hemma härmar hon.
Engelskan som talas som andra språk hos oss är väldigt svag från Iris sida än så länge. Så fort vi stiger in genom dörren vid fammos så ändrar dock svammelpratet, hon använder lite andra låtsasord och tempot och klangen på pratet blir helt klart annorlunda. Jag vet inte vad det beror på, men det är likadant varje gång.

Det är häftigt med en 1,5-åring. Tusen gånger tuffare än med ett spädbarn på många sätt. Det testas, utmanas och trotsas. Gränser ska dras och överskridas. Om och om igen. Men som hon utvecklas! Varje dag kommer nya uttryck och färdigheter. Vi kan kommunisera, hon förstår det mesta jag jag säger i form av korta uppmaningar. Hon ser så mycket mer än man tror och fortsätter att överraska mig. 



Inatt jag drömde...

I knew it! Iris läser bloggen. Hon tog tydligen den senaste inlägget på allvar och beslöt sig för att sova gott inatt. Hon somnade bums kl 19, sov till kl 4, fick lite välling och sov sen till 7.15. Hela natten i egen säng! För första gången på 1,5 månad fick vi sova mer än 1,5 h i sträck. Halleluja. Ikväll somnade hon själv också, det tog sin tid men hon var inte ledsen och jag behövde inte sitta på golvet. Nu håller jag tummarna för ännu en bra natt.

Idag har vi varit på mammabarnträffen som ordnas varje måndag här i Lepplax. Det var många barn och hög volym men Iris hittade en tyst vrå och pysslade om en docka i en timme. Då vikom hem slukade hon en stor portion lunch och sen sov vi 2 timma både två. Vädret har ju varit jätte skönt idag så på eftermiddagen var vi ute 1,5 h med två av kosingarna. Efter ännu en jätteportion vid mommos var vi redo att leka litre till där ute. Man kan lugnt säga att det var en trött unge som satt i badet ikväll, lugn och tyst. Det händer inte varje dag.

V är på bygget ännu och Iris har somnat för natten så det blir en lugn kväll för min del. Smörgås och te i soffan låter fint.

Sov barn, sov.

Jag förstår ingenting, Iris har slutat att sova om nätterna. En vanlig natt ser ut på följande sätt:

19-20: Iris bäddas ner som vanligt. Hon gnäller och skruvar sig i sängen i ca 30 min. Hon börjar stortjuta och blir riktigt arg. Jag sätter mig på golvet i hennes sovgarderob med ryggen mot sängen. Hon somnar inom 10 min. Jag går ut.

21-22: Hon vaknar till några gånger men nöjer sig med att man stoppar in tutten tillbaka.

23-00 : Vi vaknar av att Iris ligger och grymtar och stökar i sängen. Grymten övergår till skrik och hon ropar "mamma". Hon visar tydligt och klart att hon är törstig. Jag försöker med vatten, det fungerar inte. Kall mjölk eller saft går heller inte hem. Jag är aptrött, ger med mig och låter henne dricka en vällingsflaska i sängen. Hon mumlar något glatt och somnar genast om.

En timme senare: Hon vaknar igen, gnäller inte utan skriker rakt ut. Inget buhuhu-skrik utan ett gallskrik som ringer i öronen. Hon sitter i sängen och vägrar att ta tutten eller gosan. Hon slänger allt man ger åt henne. Hon blir
vansinnig om jag försöker få henne att ligga i sängen. Hon vill absolut inte ha något att dricka. Detta pågår en god stund och jag hör hur grannarna på andra sidan väggen börjar röra på sig ( de har tre småbarn som sover vägg i vägg med Iris). Iris får komma i vår säng. Gnäller och stökar runt i 30 min-1h. Somnar till slut.

03-04 : Iris vaknar igen. Visar  att hon är törstig. Oftast fungerar det med vanlig mjölk, hon dricker några klunkar och vill sen inte ha mera. Hon bökar och stökar en stund i sängen och somnar om.

05-05.45 : Godmorgon. Iris vaknar och babblar på. Det är totalt omöjligt att få henne att somna om. Hon är pigg som en spigg och tänker börja dagen hur trött mamma än är.


Det är ju en total övergång från de nätter vi är vana med, 12-13 h utan så mycket som ett pip från Iris sida. Hon har inte haft problem med att somna själv på kvällen på över ett år, likadant med vällingen nattetid.
Vi har prövat att ge panadol men det hjälper inte och hon verkar inte ha ont. Hon äter som en häst på dagarna så hon borde inte vara hungrig heller. Dagtid sover hon bra, hon somnar själv i vår säng/ vagnen och sover djupt i 1,5-2 h. Vi är ute mycket på dagarna och hon håller igång bra här inne också. Hon får inte äta mycket socker heller.

Jag vet att jag inte borde ge henne välling på natten men ungen sitter där med krokodiltårar och visar med hela sin kropp att hon är törstig, jag ser skillanden direkt om det är "äkta" eller inte. Är det inte "äkta" så ger hon sig efter en stund. Hon verkar så otrygg på något sätt, dagtid är hon väldigt mammig och vill sitta mycket i famnen. Jag har inte sovit en ordentlig natt sen Iris hade vattkoppor och det är över en månad sen så man är inte så kaxig på nätterna längre.  Dessutom är det inget trotsskrik hon avfyrar utan hon meddelar verkligen att något är tokigt.
Tokiga blir vi ju allihopa om det inte svänger snart. V sover djupt på nätterna och vaknar inte ens hälften av de gånger Iris skriker, han är helt oberörd av att hon sover i vår säng också. Det är ju tur iallafall med tanke på de arbetsdagar han drar nu i slutskedet av byggandet.

Så nu alla mams får ni ge era bästa tips, jag tar emot allt. Man blir så insnöad och ser inte situationen utifrån om man haft tillräkligt många hopplösa nätter. 


Ännu en dag

Är det verkligen torsdag redan? Dagarna går ruskigt snabb. Med tanke på flyttdatumet som närmar sig med stormsteg så är det ju inget vidare. Nåja, allt löser sig.

Iris sov väldigt dåligt inatt igen. Somnade 20.30, vaknade många gånger och var sen vaken 23-01.30. Varken välling, panadol eller att få sova i mammas och pappas säng hjälpte. Sen somnade hon till sist och sov till 5.30. Inte så roligt att stiga upp då men man har ju inte direkt mycket att välja mellan. Resten av dagen har vi hälsat på fickkosingen, sovit 2 timmar, hälsat på vid mommos och moffas och sen till sist en tur till bygget. V tapetserade en vardagsrumsvägg och det blir verkligen toppen! Köket hade kommit idag och badrummsväggarna var kaklade. Det närmar sig minsann.

Iris har somnat till natten men redan varit vaken flera gånger så säkert blir det en dålig natt igen. V skulle ta med sig något gott då han kommer från bygget så jag får tålmodigt vänta. Den som väntar på något gott...

Eländig påsk

Usch ja! Vi fick maginfluensan allihopa, spydde i varje hörn av lägenheten och var allmänt i oskick. Spenderade en natt på sjukhuset med Iris pga uttorkning och spydde sen lite mera. Nåja, nu är det över och det får vi vara glada för.

Idag är det torsdag och vi spenderade förmiddagen på Tomtebo med sångstund och lite lek. Iris började dagen redan före kl 6 så jag trodde hon skulle vara helt slut vid lunch men hon rokade några timmar till. Skönhetssömnen varade hela 45 minuter sen på eftermiddagen och sen var det full rulle igen. V kom hem kl 18, vi åt spagetti och hälsade på kosingarna. Nu är jag helt slut, Iris har sovit uruselt i två veckor nu och sömnlagret ekar allt mer för var dag som går. Jag tänker positiva tankar och drömmer om att få sova mer än en halvtimme i sträckinom några dagar.

Flyttdatumet blev ändrat igen så om 3 vekor ska vi vara ute ur lägenheten. Även här kör jag med positiva tankar och hoppas på det bästa. Att familjecampa kan ju också vara riktigt roligt.

RSS 2.0