Dagens :

Find it-annons. Jag kikar in på findit.fi dagligen eftersom vi lite smått inlett sökandet efter en billig och bra syskonvagn. Här är dagens bidrag till märkliga Find it-annonser: 

Säljes

fåret säljes billigt

hej att jag har ett får som ska säljas redan.
hon je 3år gambel, och är mycket tam tycker mycket att vara med folk...
köpte henne pris=120
men säljer för:70€


Man borde verkligen slå till. Låter som ett ypperligt får!

Lördag

Idag är det lördag, igen. Veckorna går verkligen snabbt! Iris vaknade 7 och ville upp och se på Teletubbies, V steg upp med henne och jag sov en stund till. Helgens projekt är att måla huset så V och Iris åkte in till stan för att köpa färg medans jag röjde upp här hemma. Efter lunch slocknade ungen och V startade skyliften ocg skickade in mig tillbakas när jag kom ut för att hjälpa till med målandet. Jag måste alltså slänga mig i soffan och se på Sex and the city och äta lite smått och gott. Jobbig lördag. 

Imorgon går jag och loppan in i en ny vecka igen. Visst är det skönt att vecka läggs på vecka och att vi sakta med säkert närmar oss 21 november men samtidigt käns det vemodigt. Jag vet av egen erfarenhet hur jobbig slutet av graviditeten är, jag kommer inte att må såhär bra så värst många veckor till. Jag undrar hur man ska orka amma hela nätterna men ändå stiga upp halv sex på morgonen om Iris bestämmer sig för det. Kommer Iris att känna sig bortstött? Tänk om bebisen har kolik och skriker hela dagarna.
Innerst inne vet jag att det kommer att gå bra, jag är säker i min mammaroll och stressar inte upp mig i onödan.Dessutom har jag en pappa till barnen som finns där till 110%. Jag antar att det är naturligt att dessa tankar snurrar, som blivande tvåbarnsmamma vet man ju hur livet med en spädis är. Man är väl lite mer praktisk i sitt tänkande helt enkelt.  

Nu ska jag steka plättar till mellanmål, det är ju ändå lördag. Plus att vi har färska blåbär att ha på dem, mums.


Snaaaaart

har vi en 2-åring i huset, hur gick det till?! Igår var Iris exakt ett år och elva månader och vi funderade hur tiden kan gå så otroligt fort. Jag ska skriva ner lite fakta om Iris, 1 år och 11 månader, så har jag det dokumenterat någonstans. 

Rörelsemässigt så har Iris utvecklats mycket under sommaren. Hon hoppar jämnfota meter efter meter, går ner för trappor utan att hålla i sig, kliver och klätrrar utan att ramla. Springer snabbt och cyklar med sin trehjuling.

Hon har ett regelrätt penngrepp och är duktig att klistra klistermärken i små rutor. Hon bläddrar ordentligt , ett blad i taget, i riktiga böcker.

Hon väger 10,7 kg och använder kläder i storlek 80-86. Håret växer som ogräs och babyhåret har fått ge vika för de riktiga, lite ljusare hårstråna. Hon har många skrubbsår men så gott som aldrig blåmärken (iallafall inte sådana som syns).

Hon äter oftast bra. Gröt till frukost och kvällsmål. Favoriter är alla slags pastasåser, gärna någo med kyckling. Gurka, tomat och morot slinker ner fint men annars är hon totalt ointresserad av grönsaker. Dricker välling före dagsvilan och efter kvällsgröten. Fil och frukt är favoriter bland mellanmålen.

Humöret växlar snabbt på dagarna men nu är hon överlag inne i en väldigt nöjd period. Hon är duktig att leka själv och accepterar för det mesta att det är jag som betsämmer. Hon är glad och pigg för det mesta, väldigt livlig och aktiv.

Fler och fler ord tas i bruk. Hon börjar snaja ordföljden och kombinerar sina ord i rätt ordning. Hon kan rätta mig om jag med flit gör ett fel påstående. Hon vet vems alla saker här hemma är.

Hon sover bra och i eget rum. Somnar mellan 20.30 och 21 på kvällarna, vaknar ibland runt kl 4 och vill ha något att dricka. Vaknar mellan 7 och 8 och vill genast stiga upp. Dagstid sover hon 3 timmar om jag låter henne , oftast väcker jag henne efter 2.

Iris gillar att plocka saker från en burk till en annan, hälla vatten från en flaska i ett glas, flytta böcker från en hög till en annan hög. Hon vill helst vara ute hela tiden och älskar att bada.

Tänk hur de utvecklas de små liven! Hur mycket de förstår och hur mycket de vill lära sig. Om en månad firar vi vår unge, tänk om nästa år går lika snabbt...

Denna värme

Sommaren 2008 var jag höggravid. Det regnade dag ut och dag in. Jag njöt och tackade vädergudarna för den kalla sommaren. Jag tog långa, svala tupplurar varje förmiddag och fick sova med ett riktigt täcke på nätterna för att inte frysa.

Nu, sommaren 2010, har värmen slagit flera rekord. Att temperaturen ligger över 20 grader även nattetid är inget ovanligt. På förmiddagarna ska en vild nästan 2-åring underhållas. Svetten rinner längs ryggen och fötterna sväller upp till vattenmeloner. Bara tanken på att ha ett täcke i sängen får mig att svettas ännu mer. 

Sammanfattning: Värme är bra men regn är bäst för gravida.

Jag hade lovat mig själv att inte gnälla om värmen efter den hemska vintern vi hade men idag är ett undantag. Fy tusan och fula pirater vad hett det varit idag! Jag dog lite strax efter 12, lite till där runt halv 3 och klockan 6 lade jag mig ner i en blöt pöl på köksgolvet. Iris lade sig ner bredvid mig och pekade på en brun sak precis vid mattkanten. "Kissi kakka, blässi!" Great. Jag låg i kattskit i 32 gradig värme och dog.

Strax efter klockan sex kom V hem, fixade mat åt ungen, torkade upp mig från köksgolvet och tog hela familjen på en simtur. Så skönt det var! Jag hade fortfarande ingen känsel i fötterna men jag kände mig lite mer levande.

Sammanfattning: V är helt otrolig. Han jobbar 12 timmar på ett stekhett tak, sitter i en kokhet bil och kommer hem till en halvdöd sambo och en gnällig unge. Han sliter av sig kläderna och börjar laga mat. Han är glad och underhåller Iris medans jag svettas vidare på köksgolvet. Han utfodrar ungen som blir glad igen och kopplar en vattenslang som hon kan leka med där ute. Han är öm och kärleksfull och ser till att jag får det lite svalare. Jag är lyckligt lottad som har en partner som han. Vi är verkligen ett team och idag då jag blev bänkad av värmen tog han över min del av spelplanen. Tänk att mina flickor får ha en så underbar pappa!

Nu är klockan 23.12. Terometern berättar att det i skrivande stund är 26.7 grader ute och 27.1 grader här inne. Jag ska sätta mig på trappan med ett glas isvatten och faktiskt njuta lite av värmen, det är inte varje sommar vi får uppleva det här.

Vilken dag!

Jag har blivit moster till en pikiliten kille idag, vilken dag! Hurra hurra!


(Ganska varmt har det varit också. )


Ny vecka

Glömde att skriva att jag och bebisen idag går in i vecka 24 idag. Nytt för denna vecka blev direkt att jag inte kan sova på magen längre, inatt var det bara obekvämt och bökigt så jag fick ge mig och lägga mig på sidan istället. Annars känner jag mig ganska ogravid nu då värmen har försvunnit. Förutom alla sparkar och snurrar då :)


Tummen upp!

Åh vilken härlig helg vi haft! I fredags åkte jag in till stan för att lämna in en film och se lite av lillebror volleybollmath bakom rådhuset, men det slutade med att jag var borta flera timmar och hejade. Då jag kom hem tillbaka hade V tvättat 3 maskiner tvätt, städat, diskat bort allt, nattat Iris, fixat flugnät och målat i köket. Jag fick bara slänga mig på soffan och äta en smörgås, vilken lyx! I vanliga fall städar jag alltid då Iris somnat till natten, plockar i dismaskinen och tvättar en maskin smutstvätt. Det är mycket roligare att stiga upp på morgonen om huset är snyggt och prydligt.

På lördagen fick jag lite sovmorgon men bebisen i magen hade världens lördagsfeelis så jag fick så lov att stiga upp. Iris var upptagen med att hjälpa pappa med lite småpyssel här hemma så jag fick pyssla med mitt i lugn och ro. Efter att Iris ätit lunch och somnat bäddade V ner mig i soffan framför Sex and the city medans han bakade pizza. Vi åt, drack gott och bara njöt. På eftermiddagen kom Iris flickkusin hit och höll oss sällskap. Flickorna var bästisar och hade jätte kul! Vi matade fåren, tittade på alla båtar vid hamnen, åt knackkorv, åt glass i stan och badade. Då Iris somnat till natten åt vi pizzarester och tittade på film. En skön lördagkväll!

Imorse smög jag och Iris upp så att V skulle få sova vidare. Vi åt frukost i lugn och ro, såg på Teletubbies och lekte med katten. Jag började storstäda och Iris hjälpte till. 10.30 väckte vi V, åt lunch och skurade golven. Iris tog sin tupplur och vi hann med lite soffmys och husplanering. Vi har flera små projekt som vi borde ta tag i här hemma före huset är helt klart. V och Iris åkte in till stan och handlade lite provfärger och målade lite på utsidan, det lutar mot en ljus gråblå-aktig färg. Nu är huset bara grundmålat så före hösten måste det fixas. Vi ska till IKEA i september så då faller ännu några bitar på plats. Det tar tid men sålänge det mesta är klart före november är jag nöjd.

Nu sover Iris och V fixar lite pappersjobb. Katten sover på digiboxen och loppoan snurrar lite lugnt i magen. En perfekt söndagskväll!

H&M

Alla skriver att de fått H&M-katalogen men min har fortfarande inte kommit. (Hit hittar bara Clas Ohlsson) Det går ju att titta på deras hemsida men det är inte samma sak, man får inte samma höstkänsla helt enkelt. Iris ska hur som helst få några höstplagg, jag har inte köpt ett klädesplagg åt henne sen i början av maj, hon går ju ändå naken mest hela tiden. Vi kör på storlek 86 till höstens kläder, 92 drunknar hon i.
Kikade lite på mammakläderna också och de var ju tråkiga som vanligt. Ett par jeans och en varmare kofta behöver jag iallafall. Och hur ska man hitta en vindjacka som täcker magen under de kalla och långa utevistelserna som väntar i höst?

Fredag

Idag är det fredag - igen. Veckorna flyger fram. Iris hade svårt att somna igårkväll och vaknade tidigt imorse men har varit pigg och glad idag ändå. Vi hann med kusinlek och lunch hos mommo före det var dags för en tupplur. Jag äter gårdagens godisrester och funderar på att plocka i en diskmaskin. På eftermiddagen ska vi åka in till stan och se på morbror Robin som spelar volleyboll, det blir ungefär det enda vi ser av jakobsdagarna.

V är ledig i helgen och vädret ser ut att bli lite mildare och gravidvänligare. En härlig fredagskänsla infinner sig helt klart.

Rådgivningsbesök vecka 23

RR: 112/ 58 (förklarar svindeln iallafall)
Hb: 118
Vikt: + 2 kg (jämfört med  inskrivningen)
Sf-mått: 19 (nu är jag på kurvan, jipii!)
Pulsfrekvens: + , 150 slag/min
Rörelser : ++

Kikade i det gamla rådgivninskortet och såg att jag under förra graviditeten varit på rådgivning på exakt samma dag (22+4) Såhär såg det ut då :

RR: 126/75
Hb: 114
Vikt: + 5,2 kg (jämfört med inskrivningen)
Sf-mått: 21
Pulsfrekvens: +, 150 slag/min
Rörelser: ++

Ny tid om 4 veckor. Vi tuffar vidare loppan och jag.


Filmkväll

Som småbarnsföräldrar spenderar man ju de flesta kvällar hemma, för det mesta i soffan. Det blir en del filmer som snurrar i rutan alltså. Den senaste tiden har det varit romantiska komedier only. Det ska vara någor roligt och lättsmält, något man inte behöver fundera på sen. V lider i tysthet men det är smällar man får ta om man gjort sin flickvän på smällen.
Den här veckan har vi sett Killers och The Back-up plan.




Filmtips mottages gärna. Lättsmält och lagom gulligt måste det vara.

Vecka 23

Jag har 124 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum. Hur galet är det? 124 dagar går ruskigt snabbt. Jag har absolut ingen lust att börja förbereda hemmet för ett till barn , det får vänta till hösten. Vi har ju vagn och bilstol. Vi måste köpa en ny säng åt Iris så att bebisen får spjälsängen. V ska fixa ett nytt skötbord som passar nya WC:n och någon slags blöjbytningsanordning där uppe skulle väl heller inte skada. Eller så byter man nattblöjorna i sängen. Iris minsta kläder är otroligt slitna av allt tvättande, hon var en riktig spybebis och det gick åt åtminståne 5 bodys/ dag och 2 pyjamasar/natt. För att inte tala om alla urtvättade och totalslitna spytrasor... Så en del pyttekläder lär vi få skaffa.  
Jag funderar lite kring moderskapsförpackningen eftersom papprena snart ska lämnas in till Kela. Årets låda var lite pojkig tyckte jag och vi använde max 2 plagg ur den vi fick åt Iris. Dels så passade kläderna väldigt dåligt på en lång och späd bebis, dels såg de verkligen hemska ut. Men sen igen så är sovpåsen från Iris låda ganska sliten, även den blev tvättad otaliga gånger. Stackars barn som föds i November kan behöva en ordentlig sovpåse till vagnen. Nåja, jag får se hur jag gör.

På torsdag har jag till till rådgivningen så då får jag lite mer exakta mått och värden. I stora drag mår jag otroligt bra ännu! Lite svindel och svullna ben , men det kan jag leva med. Efter att jag fick klartecken från mödrapoli har jag gått tillbaka till mina kvällspromenader på en timme/5-6 km. Det känns bra ännu men det blir svårare att dra in svanken "under magen". Det har blivit bökigare att lyfta och bära Iris men hon går ju mest för egen maskin så det kan jag också leva med. Några hormonsvängningar har jag ännu inte upplevt, under graviditeten med Iris var jag väldigt lättretlig och grät varje eftermiddag till Extreme Home Makover. Eller Oprah. Eller Cityakuten. Eller vad som helst. Nu känner jag mig lite väl harmonsik, ibland blir jag arg på mig själv för att jag inte reagerar på vissa saker. Det enda som ändrat är väl att jag är extremt kvällstrött och måste jag vara uppe länge på kvällen retar jag upp mig på småsaker.
Rörelser känner jag somsagt dagligen. De känns bra på utsidan av magen men mest sparkas det inåt och neråt. Viktuppskattningen på loppan förra veckan var 450 gram enligt gyneklogen. Lite liten men bra ändå.
Nu fortsätter vi och snart står vi där med två ungar. Jipii!


Sådan far sådan dotter

V är en riktig prylsnisse, han älskar verktyg, elektronik och onödiga små prylar som ingen annan vet vad man ska använda till. Han har fyllt hela vårt förråd, en stor paketbil och ett skåp här inne med sina grejer. Jag förstår att alla har olika intressen men jag fattar inte vad som är så intressant med just verktyg och sånt. Iris däremot fattar precis. Är hon riktigt gnällig släpper jag in henne i förrådet så går hon där och kollar och babblar. Hon är snabbt framme om V plockar fram någon grej och ska titta och känna på allt. Hon tröttnar aldrig!
För en månad sen fick vi en Clas Ohlson-katalog på posten och V läste den grundligt flera kvällar. Sen då han var färdigt smög jag ner den i papperinsamlingslådan för att slippa ha den skräpandes här hemma (jag behöver väl inte säga att jag fullständigt hatar Clas Ohlsons, Erkin Halli, Hartman. You name it) Iris rotade i lådan en dag och hittade katalogen, ungen sken upp som värsta solen och satte sig ner för att läsa den genast. Sen dess har hon läst den dagligen och jag överdriver inte när jag säger att hon läser den en timme om dagen , minimum. Hon rör inte de böcker eller leksakskataloger som finns i lekrummet utan ägnar all sin tid åt Clas Ohlson-katalogen. Och hon läser den så grundligt! En sida i taget, tittar på varje sak, säger vem som ska ha den och sen bläddrar hon vidare. 

Hon har ärvt många goda egenskaper av sin far men nu får jag väl helt enkelt leva med att varje byggvarukatalog vi får inte lämnar huset det närmsta året. Smällar man får ta.



Härliga sommar!

Trots svettiga nätter och svullna ben så kan jag inte sluta att njuta av sommaren. Det är så enkelt att bara öppna dörren åt Iris och sen kan hon gå ut och underhålla sig själv med diverse vattenlekar och kattjakt hela förmiddagen. Hon springer själv ut och in för att hämta det hon vill ha och passar på att äta ett smörgåskex eller dricka lite saft mellan varven. Hon har varit så otroligt nöjd den senaste veckan också, ätit och sovit utmärkt och varit allmänt glad och pigg. Tummen upp! 

I helgen var vi på bröllop i Purmo. Iris var i Lepplax med mostrar, kusiner, mommo och moffa. Vi hann också emd en riktig slappardag igår. V sov till 10, sen tog jag nästa sovpass och sen då Iris skulle sova sov vi hela familjen. Man bli somsagt trött av sommaren. Vi tog ett kvällsdopp före läggdags på kvällen så Iris ville bli riktigt nerbäddad före hon somnade, hon har ju inte direkt något extra värmande lager lillsparven.

Imorse tog hela familjen sovmorgon, vi vaknade 8.30. V satte igång med kontorsjobb och jag och Iris åkte till stan. Det var massor med folk där redan från morgonen så vi handlade mat, tankade och åkte hem tillbakas. Efter en riktig sommarlunch (smakbit, mums) så däckade Iris och jag slängde mig i solstolen i skuggan en stund. Jag har försökt att dricka brutala mängder vatten varje dag nu för att lite lindra svullnaden i benen. Det resulterar ju i en hel del wc-spring så det är ingen idé att försöka ta en tupplur.

Sammandragningarna börjar lite ge med sig. Eller de gör iallafall inte så ont längre. Magen har växt helt otroligt mycket på några dagar nu så nu känenr jag mig verkligen gravid. V känner sparkarna hur bra som helst utanpå magen och Iris tycker det är otroligt roligt att hoppa på den. V sa åt henne att hon får inte hoppa på mammas mage, mamma har en bebis där inne i magen och sen pekade han på bulan. Iris såg på honom med världens mest överlägsna min och sa " neeehee pappa, mamma namnam tä!" Vilken idiot till far man har alltså.
Många frågar vad Iris tycker om att vi ska få en till bebis i familjen men det fattar hon nog inte. Hon är ju så liten ännu och det är ju helt omöjligt för henne att fatta att det faktiskt är en bebis där inne. Det är väl lika bra att hon inte vet vad som är pågång, hon får njuta av de sista månderna som enda barnet i lugn och ro.

Nu ska jag hänga tvätt och plcoha undan lite grejer här hemma. Då Iris vaknar åker badkläderna på!


Iris är otroligt intresserad av matlagning just nu. Såfort jag ställer mig i köket ska hon upp på arbetsbänken. Där sitter hon och känner på allt, smakar på det mesta och sticker en matkniv i det som ser intressant ut. Hon håller upp en sak i gången och frågar "Va tä?" ,  jag svarar vad det är och hon säger "ja-a mamma". Här på bilden så äter hon en grönsaksbuljong.

En torsdag

Det känns som om det varit två dagar idag, vi har hunnit med mycket. Iris vaknade kl 7 efter en bra och sval natt, så skönt det var! Vi såg på Teletubbies, åt frukost och pysslade lite här hemma. Sen åkte vi till stan för att uträtta ärenden. Ringde om mina provresultat och eftersom de inte var till belåtenhet fick jag en tid till mödrapolikliniken i Kokkola. Jag lämnade av Iris hos mommo och fortsatte till Kokkola. Efter en grundlig inre undersökning och ultraljud såg allt ändå bra ut, allt var stängt och inget var mjkt. Vackert så. Lilltjejen hade vuxit till sig ordentligt på bara en vecka så det var väl en av orsakerna till sammandragningarna, då magen och livmodern ger mer plats så slutar det att irritera neråt. Sf-måttet var fortfarande litet och tösen livlig. Jag har ett rådgivningsbesök nästa vecka och då ska allt kollas igen men som läger är nu är det ingen fara på taket. Jag får inte ta en ridtur i skogen eller åka vattenskoter (pga av hoppandet) men annars får jag fritt röra mig som jag vill. Det ska jag väl klara av.

Resten av dagen lekte vi i församlingslekparken, matade får, plockade blommor och tog en cykeltur. Iris somnade bums klockan 8 efter en stor grötportion och en vällingflaska. Jag har plockat upp det mesta råddet från idag och ska slänga mig i säng med en nylånad bok. Sovrummet är svalt och skönt och stödstrumporna har åkt på tillbaka.

Iris och katten var nyfikna på regnet igår. Och oj så det regnade sen!

Ett pissigt inlägg

Skönt med en regnig och mulen dag lite nu som då. Natten däremot var inget vidare, det blev inte många timmars sömn. Jag var geomsvettig och benen uppsvällda som vattenballonger, det gick knappt att vicka på tårna. Iris somade inte före 11 pga åskan och hela huset kändes som ett fängelse av den tryckta luften och hettan. Morgonen kom och det var betydligt svalare och skönare, V smög iväg till jobbet strax före 6 och Iris vaknade en timme senare.
Jag drack litervis med vatten igårkväll för att lite lindra svullnaden, sen kom jag ihåg att jag skulle till labben idag för att ta urinprov pga sammandragningarna. Man fick absolut inte kissa 6 timmar före provtagningen. 6 timmar är en evighet i normala fall, lägg då till en bebis i magen och ett enormt vätskeintag några timmar före. Vi stog och ryckte i dörrarna kl 7.30 då labben öppnade.

Iris gillar inte sjukhus, speciellt inte innan hon hunnit äta frukost men det gick bra ändå. Vi fick vänta 45 minuter före vi fick lappen i luckan så hon hann leka med alla saker och prata med alla tanter och farbröder. Sen passade hon på att bajsa en veckoladdning för att verkligen skjuta upp kissandet så mycket som möjligt. Väl inne på WC:n ropade hon argt "Neeeej mamma, nejnej potta. Kissis potta!!"

Trots att jag har haft en del att göra med äldre damer så kan jag inte sluta förundras över dem ibland. Tanten som hade nummern före mig skulle lämna in ett urinprov som hon tagit hemma. Kvinnan i luckan frågade hur många timmar sen det tagits. Tanten svarar : " Elfte." Kvinnan ser lite förvirrad ut och frågar om hon menar klockan elva i gårkväll. "Nej. Den elfte juli." Kvinnan i luckan har svårt att hålla sig för skratt men säger ändå artigt att provet måste vara färkt, högst 3 timmar gammalt. Tanten blir arg svarar " Ja men tror du att jag åker in till stan varje dag?!" Därpå följde en lång diskussion och tanten gav sig aldrig, "Jag tycker att folk som är så studerade som doktorer skulle kunna formulera sig ordentligt i breven man får, och jag kan ju faktiskt inte komma in till stan varje dag!" Kvinnan i luckan försökte visa hur det uttryckligen stod i brevet hur och när provet ska tas men det gick inte hem. Ibland är tvåårstrots rena barnleken.

Nu har Iris somnat i ett svalt sovrum och jag ska starta tvätt- och diskmaskin. Sen blir det nog en tupplur för mig också. Ikväll ska vi fira bästaste Hugo som fyller 8 år, tiden går så snabbt!


Lite bilder


Iris håller faster i handen.



Iris promenerar med pappa.

Iris kör vagnen själv.


Magen vecka 21+0. Märk nyansskillnaden på arm och mage.

Bad, kebab och sammandragningar

Vilket härligt väder vi haft idag! Iris sov till halv 8 och efter en stadig frukost och lite småplock här hemma åkte vi till stranden och träffade flickkosingen med föräldrar. Efter strand och bad blev det familjekebabpicknick på vår gård. Ett perfekt sätt att ladda upp för en riktigt skön tupplur! De som inte kan/vill sova på dagen går verkligen miste om något, det måste vara bland det skönaste som finns.
På eftermiddagen åkte V och Iris till stan för att tanka och jag hade tänkt fixa lite grejer här hemma sålänge. Då kom sammandragningarna med dunder och brak. Usch så ont det gjorde! Jag blev alldeles matt och illamående och fick riktigt andas genom det som mest liknade förvärkar. Jag stoppade i mig två panadol, tog en het dusch och vilade en halvtimme. Som tur var gick det om och  jag har inte känt av något annat än lillans vilda sparkar sedan dess. Men orolig blir man, helt klart.Ska ringa och kolla med rådginingskvinnan imorgon, men säkert var det bara en engångsföreteelse. Jag har inget minne av att jag skulle ha haft sammandragningar som gjorde ont under den första graviditeten, iallafall inte såhär tidigt.

Hur som, Iris sover djupt och V klipper gräsmattan. Jag har läst ut sommarens andra bok (väldigt bra med tanke på tempot här hemma) och ska fira final med smörgås och te. Imorgon ska jag trotsa värmen och göra ett snabbt besök till Kokkola, Iris får sova hos mormor sålänge. Njut av sommaren allihopa, snart är kylan och märkret här igen.

Vecka 20+5

Jag är innerligt tacksam att jag fått må så bra under denna graviditet. Dessvärre har jag fått se hur pass oglamorös en graviditet verkligen kan vara.

- Håravfall till tusen. Jag tyckte att allt hårtappande efter amningen var illa. Det var inget jämfört med detta.
- Fet hy. Det känns som om jag vore insmord i rapsolja.
- Hudbristningar. Lår, mage, rumpa, rygg, och bröst. Men randigt är väl inne?
- Åderbråck. Jag fick mina första åderbråck som 18-åring. Nu har jag utökat samlingen med några till, precis i knävecket.
- Pigmentfläckar. Behöver jag säga mer.
- Svaga naglar.

Det sägs ju att dottern stjäl mammas skönhet, inte undras på varför Iris är så bedårande vacker. Och lillasyster lär bli en riktig 10-poängare hon också om det fortsätter i den här takten. Tack och lov är man inte så värst fåfäng längre och jag vet att kroppen har en otrolig förmåga att läka och återställas. Jag ställer siktet på beach 2020 och njuter av mina ungar, de är värda varje liten skavank.


Ledig helg

V har inte haft en hel ledig helg på 6 månader (förutom resan då, men det räknas inte riktigt) så nu var det dags! Iris har fått flytta i vår i säng nu på nätterna, hon sover i egen säng från kvällen men där runt kl 3 är det hemskt varmt i hennes rum så då får hon sova med oss i vårt betydligt svalare sovrum. Det märks att jag är trött i kropp och själ för jag vakna inte genast hon rör på sig då hon vaknat. Imorse satt hon och läste en bok i lugn och ro,blöjan hade hon tagit bort och slängt på golvet. Då jag tittade på henne sa hon "hej mamma. pappa tuta" utan att slita ögonen från boken. Min lilla bebis har helt klart blivit stor.

Vi smög upp och lät pappa björn sova vidare. Efter frukost och ett avsnitt Teletubbies läste vi lite böcker och gick sen upp för att väcka pappsen. Vi tog en skön promenad med Iris lilla cykel , matade fåren och tittade på båtara vid hamnen här nära. Den största och finaste båten som hade tre våningar och balkong var ju naturligtvis fuffas, vad annat.
Efter promenaden packade vi strandväskan och spenderade förmiddagen med att bada (Iris), sola (jag) och bygga i sanden (V, han kan inte riktigt koppla av). Iris var överlycklig att få ha pappa med sig på stranden så hon bar vatten, gav pussar och var allmänt upp i varv.
Efter lunch tupplurade jag och Iris två sköna, svala timmar. Efter tuppluren handlade vi mat, hyrde film och jagade duvor på gågatan. V fixade pizza här hemma medans jag och Iris drog dagens andra strandpass. Ungen gör inget annat än badar! På stranden låg ett par i tidiga tonår och grovhånglade så sanden yrde. Iris tittade bekymrat på dem och sa högljutt " Nejnej pappa mamma, nejnej buuusa!" och pekade åt deras håll. De andra mammorna fnissade och jag låtsades som om jag inte hörde vad hon sa. Inte sysslar vi med sånt hoss oss. Nejdå.

Vi åt pizza och nattade Iris. Såg i på film i lugn och ro. V fick känna lillungen sparkar för första gången. En bra dag, en väldigt bra dag. Och det bästa är att det är hel dag kvar av helgen imorgon.





Då vi är hemma mellan strandbesöken badar Iris ute på gården. I badbunken, i plaskpoolen, i en hink eller i pulkan. Hon lär ha fjäll och gälar till hösten.

Fattar inget

Iris vaknade tidigt imorse och var gnällig till tusen direkt, men somna om tänkte hon absolut inte göra. Så det gnälldes och gnälldes och skarvades närver i några timmar tills vi äntligen kunde sova igen. Jag sov två timmar och Iris tre, skönt! Jag vet inte riktigt vad som är tokigt med henne, men något är det iallafall. Hon är så ledsen och gnällig hela tiden, har inte lust att göra något men blir rastlös om vi inte gör något. Hon vill inte sitta själv men hon absolut inte vara i famnen heller. Att leka eller läsa böcker kan jag helt glömma, big no no. Jag känner mig så otillräcklig, jag förstår faktiskt inte vad som är fel. Det gör ont i mammahjärtat att inte kunna se till att hon har det bra, att inte kunna förstå henne. Nåja, det går väl om snart och tills dess får vi göra det bästa av situationen.

Efter en regnig morgon och förmiddag var det skönt att gå ut. Flickkosingen med mamma kom och hälsade på så vi tittade på fåren och åt korv. Lite strand och bad hanns det också med före det var dags att koka kvällsgröt. Iris somnade efter en hel del gråt och maaaammmaaa och sambon jobbar så jag ska njuta av lugnet en stund. Inte ens katten syns till.

Många frågar hur jag mår och hur det går i värmen. Jag mår fortfarande förvånandsvärt bra, ibland glömmer jag helt bort att jag är gravid. Ryggen känns bra igen efter en veckas svacka och sammandragningarna kommer bara vid hård ansträngning. Jag kan sova på magen ännu och besväras varken av halbränna, foglossning eller svullna ben. Av egen erfarenhet vet jag att de sista månaderna är tuffa på många sätt så jag njuter sålänge kroppen ännu orkar hur bra som helst. Jag försöker sova mycket och äta bra och promenera varje dag.

Imorgon har vi inga planer, vädret ser ju ut att bli bra så säkert blir det strand och bad även imorgon. V jobbar långdag så vi tvångsgästar säkert någon mot kvällskvisten. Oj vad skönt det är med riktig sommarvärme ändå! Allting blir mycket enklare och aktiviteterna mer varierande. Tummen upp för sommar och sol!

6.7

Idag har vi varit på ultraljud! Allt såg fint ut. Hjärna, hjärta, urinblåsa, ryggrad, läppspalt och lårben fick OK-stämpel. Det tog en himla tid före bebisen behagade att visa sin vänsterarm men visst fanns den där även den, vackert så. Barnmorskan som gjorde ultraljudet tyckte att magen var så liten och loppans storlek motsvarade inte de veckor jag är i nu (20+2) , utan istället 19+1. Alla tre mått (huvud,kropp och lårben) motsvarade dock samma 19+1 så bebisen växer iallafall i jämn takt, vilket är det viktigaste. Moderkakan låg i bakvägg ( längre in mot ryggen) så det förklarar ju också varför magen är mindre nu än med Iris, då den låg i framvägg. Det blir antagligen ett tillväxtultra i vecka 25 för att se om måtten stämmer bättre överens med de beräknade veckorna då.

Vi såg allting så tydligt och barnmorskan var så vänlig och förklarade och visade allt. Hjärtljuden var lite ojämna på senaste rådgivningsbesöket så hon tittade extra noga på hjärtat men allt såg fint ut och hjärtslagen var jämna och fina nu. Då allt det viktiga var undersökt frågade hon om vi ville veta könet på bebisen, det syntes tydligt sa hon. Tre vita streck. En liten tjej! Så om allt går vägen har vi två döttrar i familjen i november. Det känns så verkligt helt plötsligt, att vi faktiskt ska få med oss ett barn hem från BB som ska ingå i vår lilla familj. När någon frågar om jag har barn ska jag säga "Ja, två flickor". Fast jag gått omkring vecka efter vecka och vetat att jag bär på ett foster i mig är det först nu som det verkligen går upp för mig att det där lilla och hittills knappt märkbara ska bli en lillasyster åt Iris. Mitt barn.Vår dotter. Det är stort!


Sommartider

Det blir inte mycket tid framför datorn i detta underbara väder! Oj så jag längtat efter sommaren, varje sekund av värme och sol ska tas till vara.
Iris njuter även hon, ett riktigt sommarbarn. Hon badar och badar och badar. Från morgon till kväll. I badbunken, i poolen, i havet och i sjön. Vattnet ska flyttas från plastbunke till plasbunke och sen spillas ut för att kunna hämta nytt. Katten har också fått bada ett par gånger, stackarn.

Idag vaknade Iris 06.30 efter att ha sovit som en stock hela natten. V steg upp med henne och jag sov vidare en timme. Vi hade skiftbyte så V gick och sova igen och jag och Iris gick ut på promenad med hennes cykel. Vi har en fårhage precis bredvid huset så varje morgon går vi ut för att hälsa på fåren samtidigt som vi hämtar tidningen.
Efter att Iris sovit sin tupplur så packade vi bilen och skumpade iväg till villan på Kalvholmen. Vi åt god mat och Iris badade som omväxling. Fotboll i Lepplax och sen lite mer bad före vi åkte hem igen. Iris är jätte känslig med sovtiderna nu, blir hon för trött så brister det helt. Hon ropar, skriker, gråter och krånglar och vägrar att lyssna på något jag säger. Det är helt omöjligt att fullfölja kvällsrutinerna om hon blivit för trött, jag får stoppa henne i säng och hålla tummarna för en bra natt ändå. Man blir trött av att bada och leka ute hela tiden! Imorgonkväll ska jag hålla bättre koll på tiden...
Imorgon har vi också grillkväll med förberedelsegruppen. Ungarna är så stora nu, det känns inte länge sedan som vi satt och diskuterade förlossningen, amning och de första små framstegen för de små. Härliga ungar är det iallafall!

Jag var ute och cyklade då Iris somnat ikväll, det blåste en hel del så jag blev alldeles slut. Jag börjar lite smått känna av sammandragningar nu, speciellt då efter ansträngning. Benen känns lite svullna av värmen men annars mår jag fint. Jag trodde aldrig att det skulle gå såhär smidigt såhär länge! Inte många dagar kvar till ultrat nu...

Nu ska jag duscha och sen säger vi godnatt. Jag är trött och det lär bli en tidig väckning imorgon också. Jag ser fram emot en skön dag på gården med Iris. Tummen upp för sommaren!


RSS 2.0