Helg?

Inte mycket nytt att rapportera idag. Jag jobbade igårkväll, ska jobba ikväll och imorgonbitti. Iris är på bättre humör igen, 3 nya tänder har hon fått den senaste veckan. Hon sover ypperligt på nätterna igen och äter och frodas. Vackert så.

Trevlig helg allihopa!

Sol ute

Jag blir galen på det kalla vädret! Jag vill ju vara ute i solen och njuta av ljuset men det kan man ju glömma. Usch!

Nåja, torsdag idag igen. Vi har hälsat på Jennis och lilla Aaron, roligt med lite sällskap. Iris var jätte trött då vi kom hem så det blev en tidig tupplur direkt efter lunchen. Då hon vanar kommer flickkosingen hit och leker med oss en stund. V kommer inte hem förrän kl 21 tidigast så det är ju lite trist. Vi har planerat en Irlandsresa till sommaren så jag har kikat lite på flygpriserna och det ser väldigt lovande ut. Vi får bo hos Vs mommo och moffa så hotell behöver vi inte leta.

Nu ska jag hänga tvätt.

Risöhällvägen



Huset, bara grundmålat ännu. Daglyktan (heter det så?) där uppe bir Iris rum.
En del av bakgården. Raberber, hallon, svarta och röda vinbär finns i ett av hörnen.


Iris rum.



Lekrummet och den färdiga fondväggen



Det enda vi sparat inne i huset. På andra sidan skorstenen (i vardagsrummet) kommer en "vanlig" spis.



Hallen. Badrummet till vänster. Där stegen står kommer trappan om en vecka eller två.

Så, det var delar av vårt blivande hem. Det är inte det största med det är vårt hus! Imorse då vi tittade in höll V på med taket på andra våningen. Snart, snart...


Måndag

Iris har ätit idag. Jag är chockad och lättad. Vackert så.

Vi började dagen med ännu ett besök till Hartman och ännu flera beslut som skulle tas. Efter en timme kom vi överens och Iris som hade avverkat minst 50 km i butiken var nöjd att åka vidare. Skruttan och jag plockade upp mitt förnyade körkort vid polisstationen och pratade om kaniner med ett av mina ex´s mamma. Sen gick vi en vända via jobbet och hämtade lite papper. Kylskåpet gapade tomt här hemma imorse så vi fick gå till Rimi och handla det vikigaste. Till sist körde vi till Larsmo och hälsade på V som målade på vinden.

Då vi kom hem var vi svettiga och hungriga. Vi slukade lunch och sov djupt i två timmar. Jag klädde på oss och traskade ut med vagnen i det härliga vädret. Solen sken och det droppade från taken, snaaaaart är våren här! Vi pausade lite vid mommos och moffas och drack kaffe. Vi traskade hem tillbaka och jag fixade mat. Efter att vi hade ätit kom största kusinen hit och höll oss sällskap. Vi pratade om djur och sorterade Iris leksaksverktyg. Han hjälpte mig att bada Iris och matade kvällsvällingen. Sen då Iris somnat åt vi batongsmörgåsar i soffan framför Krokodill.

V kom hem strax efter 19 och jag passade på att hemma spa:a lite. Kalla fick som väntat sitt OS-guld i 10 kilometern. Plötsligt hade ännu en dag susat förbi och jag satt och gäspade i soffan. Herrarna skidar 15 om en liten stund men efter det säger vi nog godnatt. Imorgon är det tisdag och Marthorna här i byn serveras ärtsoppa vid samlingshuset kl 11 så lunchen är säkrad. En fastlagsbulle ska jag hämta från bageriet. Sen på kvällen blir det brasa och hundsläde vid skolan. Iris lär ju gilla bullen och hundarna iallafall...

Lördag

Dagen började sådär behagligt kl 7.45. Iris hade sovit sen kl 18.30 och var utvilad och glad. Efter lite morgonmys i sängen åt vi frukost och bara gick runt här hemma en stund.Vi droppade av Iris hos flickkusinen och brummade in till stan i jaktpå tapeter. Vi bläddrade och bläddrade, suckade och suckade. Jag hittade ingenting som var helt rätt, men två alternativ som var bra.

Vi handlade mat vid CM och åkte tillbaka till Lepplax. Där tillagades en god middag som delar av familjen Lustig smaskade i sig. Varm smörgåstårta med champinjoner och bacon till förrätt, kryddig skaldjursgryta till huvurätt och passionssorbet, limekladdkaka och gräddglass till efterrätt. Jag är så mätt ännu! Gott var det iallafall,några pluspoäng till mig själv där.

Iris var trött ikväll och somnade 18.30. V skulle hälsa på S en stund så jag får lite egentid. Sex and the city och lite limekladdkaka låter toppen i mina öron!

Service

Iris sov bättre inatt, tack och lov. Förkylningen ger sakta men säkert med sig och fröken blir piggare och piggare. Jag tar semester ikväll och åker till jobbet 13.30-21.30. V hade inget emot en kortare dag på bygget han heller. Vädret är ju hemskt idag! Usch, jag hatar snö, blåst och nerdrivade vägar. Man kan inte stiga ut ur huset utan att ha snö överallt. Utevistelse kan man ju glömma över huvudtaget.

Inte mycket positivt att säga idag, men det kommer sådana dagar också. Min moster hade kockat ihop snålsoppa (heter det månne ministersoppa "på riktigt"?) igår så jag ska avnjuta uppvärmda rester nu tll lunch. Mums! Vi har det bra med hemservrvice här i Lepplax. Mat, bröd, bullar, sockor, vantar och saft hittas med jämna mellanrum på trappan. Inte illa...

Babyshop.se

Kikade runt lite och hittade den klart snyggaste skötväskan hittills. Den hade dessutom mycket flera finesser och funtioner än t.ex. Emmaljungas.



Lite andra saker som gärna skulle få bo hos oss:


Uni Royal



Jag tror bestämt att jag hittat en stark kandidat i jakten på the vardagsrumstapet. Uni Roayl har många fina alternativ men just denhär föll mig bäst i smaken. Eftersom bara en del av rumme ska tapetseras kommer det att gå åt max 2 rullar så då kan man ju titta på de lite dyrare alternativen också. Letar vidare.

Tips

Hittade en ny mammablogg att följa förra veckan och hittills är jag väldigt nöjd. Hon skriver om mat, mode, inredning och sina barn förstås. Helt klart läsvärd.

http://erica.myshowroom.se/


Inga friska vindar

Iris förkylning sitter i ännu. Hon äter absolut ingenting men dricker gärna välling så hon överleer ju iallafall. Jag har testet ALLT, inte ens de saker hon vanligtvis inte får äta (kex, franskisar, söta youghurtar osv) vill hon smaka på. Nåja, det går väl över.

Idag har vi valt färger till fondväggen i lekrummet. Ikväll hälsdae vi på pappapå bygget och väggen såg ut precis som jag hade föreställt mig. Iris var trött ikväll,dels för att hennes middagsvila varade i ynka 45 minuter. Hon somnade 18.30 och har sovit sen dess så kanske får vi en bättre natt inatt.

Imorgon ska vi bara vara hemma. Tvättkorgen svämmar över så det ska vi göra något åt. Nu ska jag fixa ihop något gott, Familjen Annorlunda kl 21 ikväll.

"Mer föräldrartid åt barnen!"

Det finns en sak som diskuterats väldigt ivrigt i mammabloggvärlden nu i vinter, alla som läser ett par bloggar har inte missat det. Vad gör man med det äldre syskonet/de äldre syskonen då man får en ny bebis till familjen? Otroligt många mammor väljer att lägga det äldre barnet på dagis någon månad före beräknad födsel för den nya bebisen. Jag kan inte sluta förvånas över dessa mammor, hur tänker man? Argumenten är många. Jag orkar inte med båda samtidigt. Jag vill få kvalitetstid med det yngre syskonet. Min personliga favorit är att barnet mår dåligt av att vara hemma och behöver stimulanser dagiset ger.

Jag må vara gammalmodig men jag anser att de barn man skaffat ska man också ta hand om. Själv. Varför ens skaffa ett syskon om man inte orkar med två barn? I vilken värld är det nyttigt för ett litet barn att bli bortskickat och spendera dagen med dagisfröknar och en stor grupp andra barn? Små barn behöver ingen stimulans som man som förälder inte kan erbjuda. Vill man att barnet ska utvecklas socialt kan man lika gärna umgås med andra barn själva eller gå till ett öppet dagis, man är inte isolerad som småbarnsfamilj.

Tänk sen på bristen av dagisplatser, hur många barn som verkligen skulle behöva den dagisplats som ett barn som har en mammaledig mamma pantar på. Kommunen pungar ut med pengar för att göra plats åt ett barn som spenderar dagarna på dagis för att mamma ska få mysa med den nya bebisen. Och tänk att betala dagisavgift för sitt barn då man själv är hemma hela dagarna.

Det som stör mig allra mest är alla unga mammor som så absolut ska ha sina barn så tätt, som planerar syskon då första barnet bara är någon månad. Visst, det är fint och jag ser inget dåligt med det, men det verkar vara en självklarhet att då ska det äldre barnet inskolas på dagis någon månad före bebisen kommer.

Eva skrev om att på Åland har man inte rätt till dagisplats för större syskon under tre år (http://kakkakaffe.com/2010/february/alanningarna-ar-ett-fornuftigt-folk.html) Helt rätt tycker även jag, det om något borde i införa här också!

Söndag

Iris har varit sjuk nu sedan natten till igår. Snuvig, trött och allmänt orkeslös. Lite febrig är hon också. Hon äter lite salta pinnar, youghurt och kex, det är allt. Välling, lita saft och apelsinjuice slinker också ner. Det är så konstigt att se henne så hängig och trött, helst vill hon bara se på Barnkanalen. Det är vinterns första riktiga förkylning så vi har iallafall haft tur hittills.

Igårkväll hade vi en datenight inplanerad och fast det inte kändes så roligt att åka då Iris var sjuk så bestämde vi oss för att göra det ändå. Fammo kom hit lagom till läggdags och det gick ju självklart bra fast vi inte var hemma. Middag och bio stod på schemat och det var roligt att få umgås bara vi två. 

Imorse brummade V iväg till bygget och jag och Iris harvilat här hemma efter en dålig natt. En sväng till mommos gjorde susen för Iris humör, vi passade på att fylla på med lite juice och saft också. Nu sover skrållan efter en rejäl omgång koksaltdroppar. Senare idag kanske vi hälsar på pappa en stund, vem vet.

En ny bebis har vi fått till huset också! Igår blev A och L föräldrar till en liten kille. Grattis igen! 

Torsdag

Torsdag redan, tänka sig... En vanlig dag idag med kusinlek och vardagliga sysslor. Iris fick ta sin tupplur i bilstolen idag så att jag kunde se hur bygget framskrider. Nedrevåningen grundmåladessom bäst då jag klampade in. V fick kaffe och en runebergstårta och sen brummade jag tillbakas hem. Iris vaknade precis då vi svängde in till Lepplax, vackert så.

Kl 19 var det tyst och lugnt här hos oss. Iris sov som en stock och det mesta stöket från dagen var undanplockat. Jag känner mig väldigt seg och trött i kroppen så det blir en tidig kväll ikväll.

Fick en fråga på mailen om Iris verkligen sover så långa nätter. Ja det gör hon, det är jag väldigt tacksam för. Hon somnar mellan kl 18 och 19, vaknar ibland till när V åker till jobbet 5.30. Somnar hon inte om genast får hon lite mjölk och sover sen till 7.30-8.30. Hon är väldigt glad då hon vaknar och får då komma i vår säng och gosa. Gosstunden varar inte många sekunder för hon vill genast iväg och leka. Jag tar bort pyjamasen, byter till en torr blöja och sen får jag ligga kvar  sängen i 30 minuter ungefär. Iris leker i vardagsrummet i blöja och ullsockor och tittar med jämna mellanrum in i sovrummet för att kolla att jag är vaken. Kommer jag in i vardagsrummet med henne blir hon irriterad, hon vill leka själv. Barnkanalen brukar snurra i bakgrunden och det hörs då hon fnittrar till om något av henne favoritprogram börjar. Då hon lekt färdigt kommer hon smygandes till sängen med ett stort bajslass i blöjan och en mage som behöver mättas.

Hon är duktig vår tjej, men vi har ju hjälpt henne en del med att få den goda natts sömnen. Alla föräldrar känner sina barn bäst och vi lyckades hitta den perfekta vägen för just Iris sovande. På tal om sovande så blir ögonlocken bara tungre och tyngre. Godnatt!


Ensam hemma

Efter att ha lämnat av Iris hos fammo så brummade jag vidare till Jakobstad för att gymma. Ynka 20 minuter orkade jag med, sen kände jag mig alldeles svim- och spyfärdig. Man måste lyssna på sin kropp så jag strechade och gick iväg med svansen mellan benen, två amazonkvinnor tittade på mig och jag såg att de tänkte "pfju, fjålla!"
Kanske har jag en infektion kvar i kroppen eller kanske var det bara en dålig dag, vem vet. Nytt försök i helgen.

Jag kom alltså hem mer än två timmar före jag ska åka iväg till jobbet. Vad göra? Det är fruktansvärt konstigt att vara hemma ensam mitt på ljusa dan! Hittills har jag ätit varmasmörgåsar i sängen och gått på WC med dörren stängd. Ganska häftigt. Jag funderar allvarligt på att lägga på TV:n och se på något annat än barnkanalen.
På al om barnkanalen, dagens Bolibompanamnsdag: Mini. Stackars barn.


Mammaträning

http://www.mammafitness.se/se

Welcome to the jungle

Som känt är det en riktig djungel då man ska välja barnvagn. Vi har varit supernöjda med vår Emmaljunga! Skulle jag välja idag skulle det stå mellan dessa två:



Emmaljunga Duo kombin Pro Bordeaux


Kronans duovagn i svart. Just denna har jag bara hört goda saker om.

Lufthjul var ett absolut måste i vårt val av vagn. Stor liggkorg och enkel broms var andra kriterier vår vagn skulle uppfylla. En stadig, rejäl vagn är värd de extra kilona tycker jag. Då slipper man svaja runt och dessutom har de plastigare vagnarna ett fruktansvärt oväsen så fort temperaturen sjunker under noll. En bra vagn är oftast en dyr vagn men lägger man ut någon extra hundring så lönar det sig verkligen i längden, man använder sin vagn mera om man är nöjd med den helt enkelt. Sen är kvaliten så pass mycket bättre att man väl kan sälja den efter ett barn eller två och få ett bra pris för den.
Vi har använt vår vagn varje dag i snart 1,5 år och den är i prima skick ännu. Det mesta av klädseln är avtagbart och jag har tvättat delarna flera gånger i tvättmaskin utan att det ens syns på tyget. Fast den har stått ute timme efter timme är den varken solkblekt eller på annat sätt nött av väder och vind.  Det enda jag kan klaga på är jag får pumpa i luften i hjulen varannan månad, men det kan jag leva med.


Kvällstrött

Det blev ingen tupplur idag för Iris vaknade samma sekund som jag lade huvudet på kudden, men sova hinner man ju... Imorgon ska Iris vara med fammo, hon är vinterledig och ville ha Iris på besök. Det passade bra för jag ska jobba imorgon och då behöver inte V ha en kort dag på bygget. Alla timmar räknas. V har fotat lite under byggets gång så såfort han tar hem kameran ska jag visa lite bilder.
Hur som helst så ska jag skjutsa Iris till Purmo kl 10 ungefär så hinner de leka lite där ute före lunch och tupplur. Jag börjar jobba kl 13 så jag ska smita iväg till gymmet före. Super skönt! Jag har inte tränat sen jul pga av sjukdom och tidsbrist så det ska bli jättekul att komma iväg.

Iris somnade 18.30, V åkte iväg på filmkväll till S just och jag ska se ett avsnitt Teen mom före jag kryper ner under täcket. Godnatt!


Snö!

Tisdag idag, det snöar och snöar och jag blir bara surare och surare. Jag vill ha vår och bara marker. Aldrig är man nöjd...

Iris sov 14 timmar och 20 minuter inatt, klart godkänt eller hur? Efter att vi hade ätit vår morgongröt och avverkat dagens två första bajsblöjor åkte vi till min moster som bor några hundra meter härifrån. Där fick vi pepparkakor och recept.
Väl hemma började jag kocka ihop en gulaschsoppa som vi ska bjuda mina föräldrar på ikväll. Hann fixa en citronmarängpaj till efterrätt också, mumma. Jag gillar verkligen att laga mat och stå i köket och det ger mig ännu en orsak till att längta till vårt hus. Då Iris sover har jag all möjlighet att kocka bäst jag vill utan att ungen vaknar, sovrummen är ju på övervåningen. Hon somnar ju ändå senast kl 19 varje kväll så tänk att kunna baka och trixa i köket i lugn och ro. Och att få tända en brasa i spisen, håhhå.

På tal om att sova så sover skrållan sin tupplur nu så jag ska passa på att sova en stund jag också.

Style your bump

Hade jag haft en bebismage i vår hade jag klickat hem dessa mammaplagg.


Från Topshop, H&Moch Linus och Lotta

It´s official

Vi är husägare! Första maj är i Larsmobor med apa, häst och villa. Alla som är nyfikna får vika in på Risöhällvägen nästa gång ni har vägarna förbi Larsmo. Det ska bli så skönt med eget hus och egen tomt! Nu ska jag titta vidare på kakel till badrummet.

RSS 2.0