Lite mer redo

Det var märkligt att inte ha någon att gå in och kika på mitt i natten. Ingen väckte oss imorse och ingen ville läsa om Byggare Bobs grävmaskin femtielva gånger före frukost. Man är väldigt effektiv utan barn , vi har hunnit med massor idag. Städat och röjt på vinden, möblerat om i vårt sovrum, skruvat ihop och bäddat den andra spjälsänen, packat BB-väska, kokat tuttar och tuttflaskor och ordnat med små saker i hela huset. Nu är vi nästan helt redo för en lillasyster. Det kändes så mysigt att bädda hennes säng, tänk att vår dotter ska sova där. Otroligt.

37+0 säger graviditetsuträknaren idag. Jag har fått strikta order av min sambo att inte föda på en vecka ännu, han har ett jobbprojekt att avsluta först. Även om jag har mycket känningar i mage och rygg och vaknar av onda värkar varje natt så tvivlar jag ändå på att det kommer att hända något ännu. Jag är så trött så jag vet inte riktigt hur jag skulle orka föda heller, jag hoppas på en kort förlossningsvariant iallafall.

Iris har just somnat i sin säng även om hon var lite sur över att vara hemma igen. "Iris mera mostis imårån" sa hon bestämt. Jag har saknat henne så otroligt mycket, det är andra gången under hela hennes livstid som jag varit borta från henne ett helt dygn. Underbara unge!


Ännu en fredag

Då var det fredag igen. Hurra hurra! Iris tog sovmorgon idag och sov till 9. Vi storhandlade och städade lite. Iris somnade snällt på vinden och Melker kom hit och sov ute i vagnen. Båda ungarna vaknade ganska samtidigt och Iris var eld och lågor över den lilla besökaren. Hon fixade flaska och matade kusinen själv. Hon är så duktig, så förståndig och försiktig. "Åååh lilla, lilla bo. Ååååh gulle bulle"
V kom hem och vi packade in oss i bilen och åkte till Lepplax. Melker lämnades tillbakas och Iris fik äntligen åka på sovaöverparty till äldsta mostern. Hon har verkligen sett fram emot det och bara fnittrade då vi packade väskan tidigare idag.
Jag och sambon har ätit gott och bara varit ikväll. Snart ska vi se Idol och sen stupar vi i säng. Imorgon ska vi fixa det sista uppe på vinden och skruva ihop lillasysters säng. BB-väskan ska packas och frysen fyllas med lite färdiglagad mat. 



Inte mycket nytt

Det var en trött mamma som släpade sig i säng före Bonde söker fru hade börjat igårkväll. En nästan lika trött mamma släpade sig upp ur sängen imorse då Iris  bestämde att det var morgon. Jag undrar hur många näst intill sömnlösa nätter en havande kvinnokropp klarar av, vi är nu inne på andra månaden. Humöret är fortfarande gott men minnet sviker allt mer. Ibland får jag dubbelkolla att Iris faktiskt sitter i bilstolen och att jag inte glömde henne på Prismaparkeringen. Det skulle vara pinsamt.

Vi har bara varit hemma hittills idag. Tvättat, plcokat disk och städat. Iris har haft klädprojekt på gång hela morgonen, outfiterna har varit många. Hon utbrast helt plötsligt " Nu Ijis lessen, mamma. Klänning fel väg... ju!" Tänk att mitt barn kan prata. Tänk att mitt barn fattar att lappen ska vara i nacken och inte fram vid halsen. Otroligt. Sen fixade vi en av damens favoriträtter till lunch, kycklingsås med ananas och curry. Till det kokade jag fem liter makaroner, jag vet inte varför det alltid blir så mycket.

Vi har laddat för ungens förhoppningsvis första middagslur denna vecka. Jag rastade henne länge och väl ute, hon åt två portioner av lunchen och sen avslutade vi med lite panadol. Nu har hon babblat i 15 minuter där uppe på vinden men pauserna blir bara längre och längre. Det ser lovande ut alltså.

Onsdag

Vi sov till 8.30, åt frukost och plockade lite här hemma. 9.30 klädde vi på oss och åkte på vår första mammabarn-träff här i Larsmo. Det var fem mammor och sju ungar, vi drack saft och sjöng lite sånger. Iris kladdade med limstift och sen lekte vi en stund ute på gården. Det var skönt med en lite mindre grupp, I Lepplax var det så många barn att man blev alldeles snurrig. Dessutom var det glada och positiva mammor. Jag har svårt med mammor som gnäller och som automatiskt måste klaga lite varje gång de pratar med en annan mamma. Skaffa inte barn om du bara ska gnälla om det sen.

Efter lunchen började vi städa och Iris tog hand om dammsugningen. Nu försöker jag få henne att sova,utan större framgång tyvärr. Hon är så otroligt envis och nu då hon tydligen bestämt sig för att inte sova är det svårt att få henne på andra tankar. Nåja,hon vilar ju iallafall.

En ny sak

Vi har ett födelsedagsbarn i huset idag. Den nyblivna 21-åringen firades med pussar och en ny telefon. V har tröttnat på min gamla och välanvända telefon som nog fungerade fint. Ibland. Jag var helt faschinerad, den hade ju bara tre knappar. Coolt. Sen visade det sig att den hade många knappar ändå. Touchscreen som det då kallas. Hittills kan jag svara om någon ringer men i övrigt är jag ganska lost. Teknik och jag går helt enkelt inte riktigt ihop. Men ringer någon så svarar jag helt säkert.


En lättviktare

Idag har jag tittat på vår andra dotter (det var en flicka denhär gången också). Hon är lite liten hela lillasyster, med en beräknad födelsevikt på knappa 3 kg. Flödet från navelsträngen var fint och inga skador på moderkakan upptäcktes så hon trivs väl helt enkelt inte riktigt bra där inne. Med sammandragningar, sömnbrist och förhöjt blodtryck samt vilopuls mår modern inte riktigt prima heller. Ny tid om två veckor, då ska bebisen kollas igen och den blir det diskussion om igångsättning. Galet, tänk att vi kan vara tvåbarnsföräldrar om två veckor.

Blödningstidstestet gjordes också efter en del missar från laboratoriepersonalen. Det görs ett snitt i armen och sen undersöker man hur länge såret blöder. Under tiden testet görs pumpas en blodtrycksmätare så att det klämmer ordentligt runt överarmen. Under åtta minuter är en normal blödningstid för en person utan koaguleringsstörningar, idag var min tid 14, 5 min. I samma graviditetesvecka med Iris avslutades testet efter 20 min så det var ju helt klart en förbättring nu. Epidural kan jag glömma dock, blodproven var för dåliga för det. Det stör mig ändå inte, jag är inställd på att så långt som möjligt klara mig utan bedövning. Det gick fint sist, lite lustgas på slutet hade jag inte tackat nej till, men ändå. Man föder ju barn i några timmar bara så fast det gör ont så går det ju om.

Det kändes lite märkligt efteråt. Två veckor är en kort tid, och sen kan hon ju plötsligt titta ut före det också. Samtidigt känns det bra att veta att de evighetslånga nätterna snart är över och att vi snart har vår lilla fröken här hos oss på ett helt annat sätt. Jag är redo att bli mamma igen och jag längtar helt vansinnt mycket att få träffa livet jag burit på nu månad efter månad. Livet är härligt, nu ångar vi vidare.


Små bakslag


En lite tråkig lördag

En väldigt vanlig dag idag. Vi har städat, tvättat och bytt till vinterdäck på ena bilen. Jag passade på att storstäda WC:n och sen köpte vi en madrass till den andra spjälsängen. V spelar basket som bäst och Iris sover uppe på vinden. Sen ska vi baka pizza och Iris ska bada med sitt nya bubbelskum. Idag är första gången på två år som jag faktiskt saknar en bastu. Jag är verkligen ingen bastumänniska men då hela kroppen värker och tårna aldrig blir varma så skulle det vara skönt med ett bastubad. Nåja, en varm dusch brukar fungera det också. Skulle jag inte vara gravid skulle jag ta på mig springskorna och springa skiten ur ruskvädret där ute. Nu får jag nöja mig med att bara morra och bannas lite över allt klott. Alltid något.


Fullmåne?

Jag drömde inatt att vi fick en son. Det var verkligen märkligt, vi är ju helt inställda på en flicka. Två gynekologer och en barnmorska har sagt att det nog verkligen ser ut som en lillasyster, men ändå. Aldrig vet man. I drömmen var jag förstås överlycklig över vårt barn oavsett kön men jag fick en himla panik över namnet. Vi har från första början bara haft ett namn åt bebisen i magen, det var ganska självklart för oss båda. Nu plötsligt skulle vi skippa det och hitta ett pojknamn. Sen vaknade jag av att bebisen hade cirkus i magen.

Nästa dröm utspelade sig om några år. Iris och lillasyster ( som då var en tjej) var 4 och 2 år gamla och jag var gravid med tvillingpojkar. De föddes alldeles för tidigt och vårdades på sjukhus i Stockholm (?). De hette Maximilian och Milian och vägde 310 och 315 gram. Jag gick runt och runt i Stockholm och skulle shoppa bebiskläder som var tillräckligt små för att passa dem, vi skulle få åka hem hela familjen på permis över jul. Tillsist satte jag mig ner vid BR Toys och grät för att tom babyborn dockkläderna var för stora. Denna gång väckte Iris mig så jag slapp bekymra mig över pojkarna.

Det tog ett bra tag före jag somnade om men sen drömde jag att det skulle byggas en järnväg precis vid husknuten här hos oss. V tyckte det var så bra för då skulle vi slippa att betala TV-licensen, ungarna ( vi hade fyra stycken då) skulle vara så nöjda med att bara se på tågen som åkte förbi. Jag var förtvivlad och grät för hela vår bakgård skulle förstöras , jag gick där ute och försökte plocka undan alla leksaker före grävmaskinerna skulle komma men hur jag än plockade tog de aldrig slut. Jag hade plastlådor från Snellmans som jag lag alla leksaker i och sedan staplades de mot husväggen. Jag plockade låda efter låda och grät som en tok. Sen plötsligt gick vattnen ( jag var tydligen gravid igen) så jag gick in och ringde åt V att vi måste ta oss till BB. Han blev flyförbannad (varför framgick aldrig) och ropade åt mig att ta tåget istället, det var ju bara att hoppa på i farten. Jag packade snabbt en BB-väska och klädde på alla barnen. Alla hade fingervantar och det tog en evighet att få i alla fingrar, värkarna började komma allt tätare och jag kände paniken trycka på. Sen ställde vi oss på trappan och väntade på tåget. Jag hade en unge på ryggen, en i en babybjörnsele på magen och sen en i var arm. BB väskan hade jag hängt runt halsen. Sen såg vi tåget komma och jag förberedde mig för att hoppa. Precis då jag tog språnget ut mot tåget föddes barnet i magen , slurp. det föll ner mellan trappan och tåget. Vi var ju redan ombord på tåget så jag slängde mig mot fönsret och skrek, vi kunde ju inte lämna bebisen där på marken. Konduktören kom och frågade vad som stod på och jag förklarade. Han sa att de tyvärr inte kunde stanna tåget före de var framme i Jyväskylä (?) men att han kunde be en av grävmaskinsförarna att lägga barnet i en av Snellmanslådorna. Det dunkade i huvudet och paniken spred sig i kroppen. Sen vaknade jag, tack och lov!

Efter alla drömmar var jag så slut att jag fick sovmorgon. Jag misstänker att det kanske är fullmåne på gång...

Fredagskänsla

Då var det fredag igen, jag behöver inte säga hur skönt det är. Iris sov till 8.30 imorse och efter frukost och lite lek var det dags för parken. Redan före vi ens kommit till grinden säger hon " Nu mamma fara bilen. Ijis leka, mamma hem duscha. Hejdå" Jag ser på ungarna som klarmrar sig fast vid sina mammor och ber dem att bara vänta lite till, bara lite. Snäääälla. Under tiden har Iris redan stövlat iväg och parkerat sig i sandlådan. Jag försöker säga hejdå men hon vänder sig inte ens om. Ha så kul i parken säger jag. " Hhmm. Mamma fara bilen".

En liten promenad och lite småplock här hemma räcker bra denna fredagförmiddag. Solen skiner, en brasa brinner i spisen och lunchen är färdig. Snart kommer de två andra familjemedlemmarna hem med hungriga magar. Det känns nog helt enkelt som en fredag idag.

En bitter sanning

"Pappa picka haaakan, mamma picka myki, myki beeeene. "
Kanske dags att ta fram rakhyveln sådär lagom till fredagsmyset.


Rådgivningsbesök vecka 35+3

Ännu mer om lillan i magen alltså...

RR: 124/86
Hb: 149 (inga järntabletter behövs här i huset)
Vikt: + 11 kg totalt

Magen mättes och den är för liten (högst oväntat, eller hur) så nästa vecka ska jag in till mödrapoli. i Kokkola och kolla hur pass liten lillasyster verkligen är. Jag tar det ändå med en nypa salt, Iris beräknade födelsevikt var knappa 3 kg och ut kom en unge som vägde nästan exakt ett kilo mer. Huvudet var fixerat och gick knappt att rucka så någon förbereder sig för att komma ut. Hjärtljuden var fina, inget speciellt där.

Vi pratade lite om dittan och dattan och sen fick jag en ny tid nästa vecka. Såhär långt in i graviditeten blir besöken varje vecka.

Nu har vi ätit lunch och Iris somnade just. Då hon vaknar är det hennes tur att granskas vid rådgivninen. Note to self : försök reda ut de värsta tovorna i henne hår före vi far.


En nära föda-upplevelse

Det är märkligt att vara gravid, allt blir så mycket mindre privat. Man pratar om sin status mellan benen med vilt främmande människor och skriver om färgen på sin bröstmjölk på olika forum. Har din hårväxt på benen ökat ? Jasså. Jag kissade på mig flera gånger de sista veckorna.Inget märkligt med det. Imorse nådde jag ändå någon slags personlig gräns för vad som känns OK för mig. Ett flertal personer stod framåtlutade och luktade på mina kroppsvätskor och diskuterade ivrigt vad det nu månne kunde vara. Jag dog lite men fokuserade på att de ändå valt deras yrke själv, ingen har tvingat dem till det.

Natten var alltså orolig, jag slumrade lite mellan 11 och 12 men sen kunde jag inte ligga mera. Det värkte i korsryggen, sammandragningar blandades med rätt så onda värkar. Jag duschade, värmde vetedynor och bannades. Jag mådde illa mellan varven, försökte äta och hitta något att se på TV:n. Vilade på soffan, vandrade runt och var så förbenat trött. Kl 5 hade jag fortfarande inte sovit och trots att jag kissat säkert femti gånger på en timme var jag tvungen att sätta mig igen. Det sipprade något ur mig, märklig känsla. Satt nästan en timme tills det slutade och ringde sen till BB för att kolla om det nu månne ska ha varit vattnet som gick. Barnmorskan jag talade med tyckte det lät som det så jag hoppade i bilen och åkte till Kokkola. Där sipprade det igen och två prover togs, men fostervatten var det inte. Inte heller urin eller andra saker som kan tänkas komma ut den vägen. Antagligen någon körtel som flippat var förklaringen.

En inre undersökning gjordes, yttre livmodermunnen fullt öppen, inre livmodermunnen stängd men mjuk. Ca 1 cm kvar av tappen ( jämfört med de 5 cm som mättes sist). CTG-kurvan visade sammandragningar var tredje minut, men eftersom de inte gjorde direkt ont så fick jag åka hem om jag ville. Yes ,please. Lite värkmedicin och en ordentlig frukost senare somnade jag äntligen, lagom tills resten av familjen steg upp. Nu på dagen kommer det lite sammandragningar nu som då men all värk är borta, både i ryggen och magen. V är ledig så vi har pysslat lite här hemma. Jag ska inte föda barn före min egen födelsedag så det känns ändå lungt. Vi tar det sen då det verkligen blir allvar.


Dagen det hände

Japp, idag kom Dagen. Nu vill jag inte vara gravid längre. Jag är så trött och sliten, hela kroppen är helt i obalans. Sammandragningar kommer och går dygnet runt, det känns som om ungen hänger med huvudet ute och ryggen är allmänt märklig. Magen är i oskick ( ursäkta infon) och huvudet känns tungt och jag måste springa på WC var sjunde minut. Tröttheten är enorm, jag sov ovanligt bra inatt och sen 2 timmar på dagen men genast V kom hem tog jag öronpropparna och smet upp. 

Jag klarade mig bra i 247 dagar men nu känns de resterande 33 som en evighet. Nu ska jag ta en varm dusch och sen krypa ner under täcket igen med hopp om att allt känns lättare imorgon.

Mat och vardag

Iris har antingen mask eller en helt amazing ämnesomsättning ( som hon inte ärvt av sin mor i såfall). Hon äter som en häst nu sedan några månader tillbakas. Till frukost idag åt hon en stor grötpotion, en halv banan, youghurt och müsli och lite saftsoppa. Två timmar senare åt hon mellis i parken, en halv banan och några salta kex och mommos saft. En och en halv timme efter det slevar hon i sig två vuxenportioner köttsoppa och får sedan frukt till efterrrätt. Före hon ska i säng frågar hon efter youghurt. Detta är en normal förmiddag hos oss numera, sen äter hon lika mycket på eftermiddagen för att avsluta dagen med en till stor grötportion och antingen smörgås eller frukt. Viktmässigt står hon ännu stadigt på sina 10 kg. Jag förstår inte, vart försvinner allt hon stoppar i sig? Visst rör hon på sig mycket dagtid men ändå, det är lite märkligt. Vi har tid för tvåårskontroll denna vecka så då får vi se hur mycket hon gått upp i vikt sedan sist. Säkert flera gram.

Nåja, hur som. Idag är det måndag och det är skönt. Det är otroligt roligt med helger numera då V faktiskt är ledig men vardagen med sina rutiner slår ändå det mesta. Iris var i parken en stund idag så hon ville i säng genast efter lunchen. Jag ska plocka upp lite och tända en brasa i spisen före jag själv kryper ner under täcket. Trevlig måndag allihopa!

Vecka 35+0

Bebisen väger nu ca 2,6 kg och är ca 45 cm lång. Som blivande mamma läser jag att jag borde ha gått upp 11-13 kg och ha ett sf-mått på 32-35 cm. Jag borde också vara lättretlig och gråtmild. Ryggen ska värka och ställa till besvär med de dagliga sysslorna. Jag ska ha tungt att andas och känna mig allmänt bökig och stor. Tydligen ska jag prata med min partner om detta.

Jag säger det igen, denna graviditet är verkligen overklig med tanke på hur lätt jag kommit undan. Jag har inte ont någonstans, ryggen är precis som förr. Höfter och bäcken känns stabila och benen har slutat krångla. Magen känns ännu ganska liten och trycker absolut inte på lungorna, jag har inte heller problem med halsbränna eller liknande. Det går fint att klä på Iris ytterkläder fast jag måste stå dubbelvikt och än så länge går det hur bra som helst att storstäda och röra sig ute.

Det jag upplever som jobbigt nu är nog nätterna och bristen på sömn. Inatt sov jag sammalagt en timme. Jag har inte ont någonstans (förutom sammandragningarna som kommer nu som då) men jag hittar helt enkelt inte sömnen. Som tur är får jag sova en stund på dagen med Iris istället så än sålänge går det ingen nöd på mig. Man får anpassa dagsaktiviteterna efter orken helt enkelt. Dessutom är Iris så duktig så det är enkelt att vara hemma med henne.

Annars rullar allt på bara. Lillasyster har en ganska tydlig dygnsrytm redan, piggast på morgonen men slöare under eftermiddagen och kvällen. Iris och jag har ordnat och tvättat de sista kläderna och handdukarna idag och Iris börjar visa allt tydligare tecken på att hon vet att det snart ska komma en bebis. Då man pratar om bebisen kopplar hon heller inte ihop det med kusinen Melker längre utan hon vet att det är en annan bebis. Jag berättar varje dag var bebisen ska sova, vad den ska äta och att man ska byta blöja och ha den i famnen. Varje dag tittar vi på pyttekläderna också och Iris har gått från att skrika och gråta för att hon inte får prova dem till att stolt berätta att det fakiskt är bebisens kläder. Igår berättade hon att Iris och bebisen ska bada tillsammans sen men att bebisen inte får låna Iris handduk. Små framsteg varje dag alltså, det kan ju inte skada iallafall.


Nattrumba

Varje natt dyker de upp. Riktigt sjuka sammandragningar. Magen blir stenhård och det går knappt att stiga upp. Jag går ner , går lite fram och tillbaka, går via WC:n och sen upp igen. Lägger mig ner, ligger en timme eller två med sammandragningar som inte gör direkt ont men som är väldigt obekväma. Sen somnar jag och nästa gång jag vaknar är magen som vanligt igen. Jag upplevde aldrig något liknande med Iris, jag hade nog inte en enda förvärk heller vad jag kan minnas.

Det nattliga mönstret får mig att fundera på hur länge lillasyster hålls i magen ännu. V tror på 10 november, jag håller hårt på mitt 25 november.( Det beräknade datumet är 21 november) Jag tror inte att jag skulle ha så tur att ungen behagade att titta ut lite tidigare. Sen funderar jag också på hur snabbt vi måste söka oss mot BB. Öppningsskedet med Iris gick ruskigt fort med tanke på att jag var förstföderska och nu har lillasyster legat där nere och lurat länge redan så kanske det går ännu snabbare. Ska vi dessutom föra Iris någonstans får vi räkna med nästan en timmes bilfärd till Kokkola sjukhus. Om V redan är hemma så att säga. 

Nåja, det löser sig. Precis som allt annat. Idag är det fredag och vi firade det med att sova till 8.30. Efter en riktigt dålig natt var det skönt att få sova lite på morgonsidan istället. Vi steg upp, rdnade med vanliga saker och uträttade lite eränden i stan. Då vi kom hem fortsatte vi att fixa lite i lugn och ro. Iris är inne i en nöjd period igen, hon går mig i föterna och babblar, hjälper till med allt möjligt och tar egna lekstunder i lekrummet.

Nu ska jag passa på och ta en liten tupplur medans Iris sover skönt i sin egen säng. Det är kallt och blåsigt ute så en timme eller två under täcket kan inte skada.  


Skitjobb

Kl 7.15 hade jag sanerat hela WC:n från den bajsexplosion vår katt orsakat. Det var verkligen skit överallt. Jag är ingen djurmännsika , men vad gör man inte för sitt barn.

Vi har städat och fixat lite nu på morgonen. Iris är snuvig och lite hängig och jag sov max en timme inatt så det blir inga storslagna planer idag. Vi ska iallafall på café och äta bulle och trip, det har jag lovat. På hemvägen ska vi passa på att fixa madrass och bäddmadrass till spjälsängen. Iris är så bekymrad då bebisen inte har någon kudde i sängen, allt möjligt ska man ha bekymmer i som storasyster.

Tänk att det är fredag imorgon, veckorna går så otroligt snabbt. Jag ser fram emot en lugn fredagkväll med en ledig sambo och något gott att äta. Lite snö skulle jag heller inte tacka nej till...


Bristande motivation

Jag hade en deal med mig själv, vid vecka 35 skulle jag ska fixat allting som måste för lillasysters ankomst. Idag , i ,vecka 34+3, inser jag att det inte kommer att lyckas. Inte ens i närheten. Det finns så mycket annat att göra här hemma ändå och då kvällen kommer är jag så trött att det är svårt att slita rumpan från soffan och sätta igång.

En maskin maskin minikläder har jag tvättat men that´s it. Det står en lånad spjälsäng i hallen, utan madrass och bäddmadrass. Täcke och lakan borde finnas i en låda. Före vi ens kan flytta upp sängen måste garderober till sovrummet byggas. Ett skötbord till WC:n finns i tankarna, underlägget finns vid IKEA. Bilstolen ligger uppe på en vind i Lepplax och liggdelen till vagnen på en annan vind i samma by. Jag tror vagnen med sittdelen är ute i förrådet, inte riktigt säker dock. Det ska kokas tuttar och flaskor. Och köpas blöjor och amningsinlägg. Vi har inte ytterkläder att ta hem ungen i. Inte heller tvättade spytrasor eller handdukar.

Men det är ingen fara, det är värdsliga ting. Hinner jag inte få färdigt så finns det andra som gör det. Till skillnad från första graviditeten så kan jag åka till BB utan att spjälsängen står färdigt bäddad här hemma. Det finns andra som kan koka köttsoppa åt Iris om jag inte hinner koka och frysa ner före vi åker in. Sambon kan städa före jag kommer hem och jag kanske klarar mig utan ullsockor om jag inte hinner packa BB-väskan som jag tänkt.

Iris är iallafall förberedd, hon tränar flaskmatning med Lilla Bo. Jag tror lillasyster här i huset får gilla läget och dricka flaska nu som då. För husfridens skull.


 

Belly Bandit

http://www.bellybandit.com/about.aspx  En sån är på väg hem till mig. Jag har googlat och kollat och den verkar vara den bästa. Jag blev verkligen jättestor om magen med Iris och magen förblev putig och degig ända tills jag blev gravid igen, trots träning och viktnedgång. Dessutom lär mig rygg behöva lite extra stöd eftersom jag inte alls har kunnat träna som jag önskat under denna graviditet men varit tvugen att bära och lyfta mycket. Priset var kanske lite saftigt men jag har knappt behövt köpt mammakläder alls så det känns inte så farligt.

Här http://blogg.mama.nu/olgas-blogg/ läste jag om den först. Olgas blogg finns bland mina favoriter och jag längtar sååå tills jag får börja träna ordentligt. Nåja, först ska det födas barn. En sak i taget.  

En vanlig måndag

Vi har haft en skön måndag utan extra program. Iris var i parken en stund på förmiddagen, vi åt köttsoppa och sov i en timme efter det. V hade en lite längre jobbdag så jag och Iris laddade med ett cafebesök för att orka handla. Jag gillar verkligen inte att handla, därför gör jag det bara en gång per vecka så det blir en del plockande och bärande. Iris uppförde sig exemplariskt och satt i vagnen hela tiden så det underlättade en hel del.

Ikväll har vi varit ute och plockat ved och sanerat lite efter stormen som spred ut våra saker inatt. En gatlampa precis utanfanför köksfönstret vek sig av blåsten så nu har vi en strålkastare rakt in i köket. Vi får alltså uppföra oss här hemma ikväll för precis alla som rör sig på vägen ser rakt in. Just typiskt...


Vecka 34+0

Bebisen är nu ca 46 cm och väger ungefär 2,3 kg. Alla organ är färdigutvecklade förutom lungorna som ännu behöver lite tid. Skulle bebisen födas nu skulle den ändå högst antagligen inte behöva sk intensivvård.



Då kör vi vidare, 42 dagar kvar.

En förmiddag hemifrån

Igårkväll var det datekväll så fammo kom hit och underhöll Iris sålänge. Vi åt gott, pratade om annat än ungar, förlossningar och projekten här hemma. Tänk att man kan hitta en person som man trivs så innerligt bra med. Jag var 16 år då vi började sällskapa och sen dess har vi varit med varandra varje dag bortsett från små resor. Vi har fött barn, köpt hus, rest och levt tätt tillsammans i fem år och ändå får jag ibland fjärilar i magen. Vi är väldigt olika som personer men det har verkligen inte varit något hinder. Jag är glad att jag har en livspartner som finns där till 100% , någon jag verkligen delar allt i livet med. Känslan att man alltid och i alla lägen har någon att falla tillbaka på är obeskrivlig. Vi är ett bra team och vi jobbar tillsammans mot samma mål.

Jaja, nu var det inte meningen att det skulle bli ett sånt inlägg direkt. Hur som, Iris sov till 8.35 imorse. Vi låg läge i sängen och diskuterade, Iris berättade vad hon och fammo hade gjort igår och vi kunde ganska bra sålla bort det som verkligen stämde från sånt som inte riktigt hörde till saken. Vi åt frukost i lugn och ro tillsammans, det är sånt man uppskattar då man annars inte ens ser varandra på morgonen.

Iris och V hade lite små projekt att pyssla med här hemma idag så jag passade på att ta en sväng till Kokkola. En doppresent, lite kläder åt flickorna och mat hade jag med mig hem. Nu sover Iris och V har basketträningar så jag njuter av lugnet, inte ens katten ville vara inne med mig. På eftermiddagen blir det köttsoppa, utevistelse och det dagliga plockandet och tvättandet. Jag är lite sjuk i mage och rygg efter shoppingturen så vi kör på en lägre växel , det är bra det också.


"Hä fåddy, mamma!"

Iris har lärt sig ett nytt utryck idag och använder det flitigt. " Hä fåddy, mamma!" Då ska jag svara " Oj,oj. Tack  så mycket Iris!" Sen plockar hon upp en ny sak. "Hä fåddy, mamma!". Sämre lekar kan man leka en hel dag.

Iris sov bra inatt och förkylningen var så gott som borta då vi vaknade, vackert så. Vi har inte gjort något speciellt idag, bara varit hemma och tagit det lugnt. Det mest spännande var väl då vi stäkte plättar före V kom hem, Iris var jätte duktig och fixade med smeten och berättade om Lina i parken som hade varit ledsen.

Nu renoverar V och Iris loket till tågbanan och jag vilar magen. Sen ska vi till mommos och moffas och titta på nya hundvalpen. 


Ännu ett rådginingsbesök

Denna gång i vecka 33+2. Tanten tyckte jag var lite svullen men blodtrycket låg på fina 118/74 och inga spår av protein i urinen så det borde inte vara någon fara. Vikten hade ökat med knappa 600 gr/vecka sen sist , sammanlagt har jag nu på en viktuppgång på 8 kg. Mer än dubbelt mindre än förra graviditeten, det känns bra.

Sen blev det dags att kolla magen. Fröken har flyttat sig lite högre upp, huvudet är inte fixerat. Sf-måttet var bara 28 cm, flera cetimeter för litet. Om två veckor är det dags för läkarkontroll och har inte måttet ökat märkbart tills dess blir det ett extra tillväxtultra för att se att lillasyster växer ordentligt.

Tanten undrade hur pass mycket jag funderat på förlossningen och denna gång hade jag faktiskt något att säga. Vi diskuterade lite fram och tillbaka om smärtlindring och avslappning, partnerns roll och det praktiska som sker sen då babyn är född. Det känns skönt att det är flera veckor kvar ännu, jag skulle inte vara riktigt redo att föda nu. Jag antar att jag hinner ändra mig före 21 november...

Ijis choo choo

Gah, jag blir galen med alla dessa smittor, Iris är förkyld igen! Hon var så glad och pigg hela morgonen och förmiddagen men sen vaknade en snorig och hängig flicka efter middagsvilan. En hel vecka hann vi vara friska... Varje gång hon nyser säger hon " Åhå, Ijis choo choo!" Hon ville i säng tidig och sover redan djupt, hoppas att panadol och lite lök hjälper henne att sova någorlunda OK inatt.

Annars har det inte hänt mycket idag. Vi har ätit tacogratäng och läst böcker, precis lagom sådär en snorig måndag.

Gäsp i soffan

Natten var en total katastrof, jag sov ungefär 45 minuter sammanlagt. Magen och benen värkte, V snarkade som en gris och Iris var vaken hela tiden. Nåja, det brukar sväga efter att man nått botten. Och Iris var iallafall pigg då hon vaknade och blev alldeles överlycklig då jag berättade att det var måndag och att parken är öppen idag.

Jag fixade med alla måsten medans Iris var där så nu kan jag med gott samvete ta en lång tupplur med henne på eftermiddagen. Just nu diskar hon så hon har inte tid att sova. Hon har inte tid att prata med mig heller. Det är väl en av fördelarna med 2-åringar, de kan vara väldigt självständiga då de väl bestämmer sig för det. Vid närmare eftertanke är just det en av nackdelarna med dem också...

Nu ska jag starta en maskin spytrasor och lakan och sen försöka lura med mig Iris upp och sova.


Slappsöndag

Nu snurrar första maskinen pyttekläder i maskinen. Iris tycker det är helt onödigt att bebisen ska ha så mycket kläder! Vi har bakat modelera och bara njutit av en lugn söndagmorgon. De andra två försvann just ut för att förbereda garderobsbygget så jag passar på att slänga upp fötterna en stund. Jag sov om möjligt ännu mindre än vanligt inatt så jag ser fram emot en lång tupplur med Iris.
Nu ska jag börja fixa söndagslunch, ris och kycklingsås med curry och ananas. Sådär lagom piffigt.


Med 49 dagar kvar

Jag är i en behaglig fas av graviditeten nu. Jag har hela 83% av den bakom mig. Jag känner mig inte otålig ännu och har heller inte kommit in i ungen-kommer-ALDRIG-att-komma-ut-tänkandet ännu. Jag längtar efter livet med två barn, en ny fas och nya utmaningar. Jag börjar se slutet av tiden med magen och längtar efter träning och vanliga jeans.

Kroppen börjar också meddela att slutet närmar sig. Jag sover otroligt dåligt på nätterna. Sällan somnar jag före kl 2, runt 4 brukar jag vara vaken en längre stund för att sedan sova gott tills sambon stiger upp strax före sex. Sen blir det pytteslumrar från och till tills Iris vaknar runt 7. Utan den dagliga tuppluren med Iris skulle nog skallen ramla av. Men jag vet ju att det inte är för alltid, jag kommer att få sova igen. Jag vet av egen erfarenhet att efter förlossningen blir sömnen bättre trots att man väcks ofta. Dessutom behöver man inte vara helt utvilad för att vara mammaledig, man kan ta det lugnt och man behöver inte göra så mycket extra.

Ryggen börjar också säga till lite försiktigt att lasset blir tyngre och tyngre. Värken i benen är stundvis olidlig men sen kommer bättre dagar då den knappt känns alls. I övrigt mår kroppen fint, jag känner dock att kilona nu börjar fastna. Dels pga det faktum att jag inte får röra mig mycket och dels för att kroppen vet att de behövs till amningen sen.

Tankarna börjar snurra allt mer också. Hur kommer förlossningen att starta? Vem ska ta hand om Iris då vi åker till BB? Tänk om något går fel under förlossningen. Eller om babyn är sjuk.

Sammanfattningsvis är livet som gravid fortfarande gott. Låt oss hopaps att det förblir så ännu 49 dagar.

Resultatet av en dag i Vasa



Skötväskan från Polarn och Pyret. Jag är nöjd.


Vinterskor åt Iris. Hon har små fötter och de skor jag tittat på i storlek 22 har varit så breda vid vristerna. Dessa var lätta, sköna och lite smalare till modellen.


Vinterhalare åt Iris. Vi har en i storlek 80 från förra vinterm, den är verkligen på gränsen storleksmässigt. Denna North Bend  i storlek 86/92 var en smalare modell med spännband i midjan så Iris försvinner inte helt i den. Dessutom var den på specialpris.



Lillasyster fick en gosan och diverse smågrejer som strumpor, pyjamas och bodyn.

Sen orkade jag och magen inte mera. Grejer till mig får jag fixa en annan gång, det är ju ändå några veckor kvar. Jag fattar intre hur jag orkade med en heldag på bostadsmässa och sen en lång shoppingdag i augustivärmen två veckor före beräknat födelsedatum förra graviditeten. Jag var väl ung och pigg då ännu. Nu räcker ett par timmar i Vasa gott och väl för att kroppen ska värka och tröttheten bedöva. Det blir en tidig kväll...

Igen och igen

Jag säger det igen, det är bara fredag hela tiden! Inte mig emot, det lär nog komma perioder då tiden slöar sig fram ändå.

Idag har vi bara varit hemma. Läst böcker, sovit 2 timmar, ätit spagetti och grälat lite. Allt ska testas, hur långt får man gå innan mamma säger till. Och hur högt kan man skrika sen då mamma säger stop. Nåja, det är sånt man får leva med. Mellan raseriutbrotten är hon väldigt gullig och gosig med sin mor så det jämnar ut det hela.  
V kom hem redan 16.30 och tog med sig Iris ut på lite vedjobb och småpyssel. Jag hade tänkt vila i soffan men kunde inte slappna av då allt fredagsstäd ännu var ogjort. Sambon har fått ta över allt flera hushållsuppgifter pga lillasysters tryckande men han hinner ju inte med allt. Så jag började på i sakta mak och en timme senare hade jag plötslig skurat alla golv, storstädat WC:n och tömt spisen. Då började sammandragningarna komma hårdare än vanligt så jag fick snällt sätta mig ner och se V avsluta jobbet. Jag blir verkligen galen av att inte klara av det jag annars gör utan problem. Men jag får hålla ut några veckor ännu, tiden går som sagt snabbt.

Iris Ninnikusin är sjuk så det blir ingen övernattning i helgen. Iris vet ju som tur är inte när exakt "på löddaa" är så vi kör på samma skiva ännu. Lite action ville vi iallafall ha så vi åker och hälsar på Vasamostin med sambo i dreas nya lägenhet istället. V har packat verktygen och Iris har packat sina pysselgrejer. Roligt med lite omväxling!

Nu ska jag fixa med lite fredagsgott sålänge sambon nattar Iris. Sen blir det en lugn kväll i soffan, högst antagligen framför några avsnitt Friends. Trevlig helg allihopa!

RSS 2.0