Pyroman- javisst!

Det finns få saker som är så tillfredsställande som att få elda, helst i en spis då. Under de månaderna vi bodde i radhus saknade jag det verkligen. Sen flyttade vi till huset i maj och i sommar var det väl få som var sugna på att elda.
Nu tassar jag och Iris upp halv 8, det är frostigt och kallt ute och lite småkyligt inomhus. Iris ligger i soffan och ser på Barnkanalen medans jag kokar gröt och fixar min egen frukost. Sen tänder vi en brasa i spisen och äter frukost i lugn och ro. Gaaah vilken känsla! Det doftar underbart och sprakar så lugnande. Och det bästa är att sen då kvällen kommer får man göra det igen!  




Boktips

Vi lånade "nacki på"-boken av mommo igår och den blev en stor hit. Vi läste den femti gånger på förmiddagen och sjuttielva sen ikväll. Vi behöver inte ens säga något längre, bara vända på bladen så sköter Iris resten. Lite bekymrad var hon dock då hon upptäclkte att själva bokryggen har lite småskador, hon funderade en stund och sa sen "Moffa köpa ny, int mommo lessen."  Jag gissar att vi lär knacka några gånger imorgon också...


"På löddaa..."

Iris ska övernatta hos sina kusiner på lördag så det enda vi talar om här hemma just nu är "på löddaa". Hon har packningslistan klar och påpekar hela tiden att mamma och pappa inte får komma med. Men det är bra att hon över sig om hon måste sova utan oss en natt sen då det blir dags för BB.

Annars flyter allt på bra. Lillasyster trycker på för kung och fosterland men sammandrgningarna jag har gör inte ont så hon ska väl hållas där ett bra tag ännu. Jag har plockat fram de första kläderna och funderat lite på skötbordslösning till badrummet, tur att man känner en bra snickare. Det börjar kännas mer verkligt att jag ska föda inom två månader, kroppen förbereder sig på sitt sätt och tankarna dras allt oftare till den kommande förlossningen. Jag känner mig verkligen laddad att göra det igen!

Iris och sambon är på jumppan som bäst, Iris var så glad att hon började uppvärmingen redan här hemma. Hon har verkligen tagit ett ordentligt språng i språkutvecklinen nu igen. Hon babblar och babblar och rättar mig om jag säger fel. Idag berättade hon vad vi skulle göra på eftermiddagen " Pappa å Ijis bygga. Mamma laga mat!" Hon är helt klart inne i en pappaperiod igen, mamma får väl duga på dagarna men på kvällarna är jag så gott som osynlig. Man får gilla läget bara.

O helga Geir

ÖT hade ännu en kort notis om Elins och Geirs framgångar i Idol. Jag tycker ,som så många andra, att Geir inte riktigt passar in men här fick jag allt höra. Signaturen "för geir" försvarar alltså sin idol helhjärtat. Den härligaste kommentaren om Geir. Hittills.



Låt Greir sjunga o helga natt så ska ni få se vem som e värd att va me i Idol. Han om någon, då e blir musik till blir han stand in. tro mej..Ni fjantar spelar det nån roll hur gammal en artist är.

för geir 24.9.2010 kl 23:07

Redan fredag

Denna vecka har verkligen bara susat förbi, snart är vi inne i oktober. Imorse smattrade regnetmot fönstren, för tredje dagen irad. Iris var så lessen över att inte kunna åka till parken idag heller. Vi åkte på kusinlekis till Lepplax istället. Mycket lek, lite slagsmål, köttsoppa, god kycklingsallad och fredagsbulle. Vi tupplurade vid mommos och lekte sen lite till. Det är roligt med lite omväxling från vardagen här hemma, Iris blir så lätt uttråkad av att bara vara hemma dag ut och dag in.

Vi kom hem samtidigt som pappa. Åt middag och vilade lite. Medans de andra två åkte iväg på ärenden passade jag på att plocka undan och fixa med grejer som annars hade lämnat till helgen. Kvällslek, bad, mys och gröt och sen var ungen mer än redo för sängen. Jag ser fram emot en lugn fredagkväll, jag känner mig så trött och seg i kroppen. Lillasyster ligger långt, långt nere och hickar och magen känns spänd och obekväm. Imorgon ska jag försöka vila mer igen fast det är otroligt tråkigt.

Trevlig helg allihopa!

Rådgivningsbesök vecka 32

RR: 116/76
Hb: 130
Vikt : +6,1 kg totalt
Sf-mått : 27
Pulsfrekvens: 140-160 slag/min
Rörelser: ++

Inget speciellt idag, sf-måttet var för litet men jag kompenserade det med att jag hade gått upp lite mer i vikt denna gång. Nästa besök om två veckor.

Iris och sambon åkte iväg till fammos och jag ska städa lite och handla ikväll så att vi kan fira fredag i lugn och ro imorgon. Härligt höstväder idag!

Life is sweet

Efter en rolig heldag i Lepplax var Iris nöjd att bara pyssla här hemma ikväll. Bad, pyjamasmys och kvällsmål i soffan och sen var hon redo för sängen. V nattade som vanligt och jag fixade kvällskäk. Smörgåsar, oboy, youghurt och frukt. Jag är så hungrig hela tiden! En brasa i spisen, huset städat och fint och en kväll utan måsten. Lillasyster buffar i magen och jag känner ro i kroppen.

Imorgon ska jag till rådgivningen medans Iris är i parken. Hon har redan bestämt vad hon ska ha med sig i mellislådan och vad hon ska leka med först så jag hoppas vädret är bra så parken är öppen. Nu ska jag släcka lamporna och bädda ner mig själv i soffan, V är på jobbärenden så katten gör mig sällskap istället. Idol, vindruvor och ullsockor avslutar denna onsdag.

Ord och inga visor

Iris diskar medans jag bakar paj. Hon smyger ner i en låda och tar 20 värmeljus som hon absolut ska bada i diskvattnet. Jag säger åt henne flera gånger och hon blir förbannad och ropar " NEE-E!! MAMMA FA KOKKOLA!!!" Hon har ett härligt temperament vår dotter, undrar vem hon ärvt det av...

Med två månader kvar...

... till beräknat förlossningsdatum satt jag vid mödrapoli i Kokkola imorse. Pissa i burk, sitta i CTG-maskinen och läsa finska veckotidningar. Sammandragningarna är fortfarande där på kurvan, rätt så täta men fortfarande inte smärtsamma. Läkaren tog en ordentlig titt på babyn och allt såg fint ut förutom att tösen är lite liten. Vikten räknades till 1605 gr istället för de knappa 2 som en normalfrodig baby ska väga i dessa veckor. Långa ben hade hon också, och det var fortfarande en hon. Sf-måttet var för litet, jag som tycker magen blivit så stor de senaste veckorna. Tappen var kortare än sist och livmodermunnen mjuk men stängd. Inte jätte bra men sämre kunde det vara sa gynekologen. Hon trodde inte att babyn tittar ut de närmaste veckorna men högst antagligen före 21 november ändå. Ny kontroll om fyra veckor, då ska även blodprov och ett blödningstidstest tas. Om de proven är bra får jag tillåtelse att testa epidural under förlossningen om jag vill plus att de inte kommer att stressa ihjäl sig själva och misshandla mig för att få ut moderkakan så fort som möjligt. Vackert så.


Värsta flytet

Idag har vi haft en sådan dag som får en att orka de dagar man har mindre flyt. Iris sov till 9.15 (!) och var glad och gosig då hon vaknade. Jag var slemmig och hade ont i halsen och ville bara vara hemma. Iris är smartare än så och började ställa sig till parken med stövlar och väska. 45 minuter senare gav jag upp, klädde på henne och körde till parken. Sålänge hon lekte där kokade jag köttsoppa och småstädade. Hämtade Iris, åt soppa och lekte med modeleran i en timme. Vi sov i två timmar , åt mellis och pysslade lite till. Värmde soppan och klädde på oss. Lekte ute länge, tittade på båtarna och åt russin. Bad, gröt och lite mys före pappa kom hem. Jag smet iväg och handlade lite och kom hem till ett tyst hus. Ugnspizza,mjölk och lite Friends. En superb måndag indeed.

Polarn och pyret

Jag är verkligen inget stort fan av Polarn och pyret men en sak har jag spanat in, deras skötväska. Vi hade en Emmaljunga då Iris var bebis men den hade inga fack på insidan så jag sålde den ganska snabbt. Jag har googlat och letat och hittills är denna bäst. Jag vill inte ha en som är jätte stor och inte heller en som verkligen bara ser ut som en skötväska. Denna är lite mindre, smidig, enkel och kan användas till annat sen eftersom fackdelen går att ta bort. Sen då jag går över från hemvårdsstöd till mammapeng och the big cash börjar strömma in ska jag slå till.






En lördag

Min dator dog igår så jag får så lov att använda Vs jobbdator, smällar man får ta. Datordoktorn verkade inte allt för optimistisk gällande problemen med laddningen men jag håller tummarna för min kompanjon.

Iris började dagen tidigt men jag hade ingenting emot att stiga upp me henne 6.30, mitt huvud höll på att spränga av trycket från bihålorna så det var allt annat än behagligt att ligga. Vi åt gröt, tittade på Drömmarnas trädgård och pysslade tills pappsen kom upp kl 9. Ett besök till stan, lunch här hemma och sen kom fammo. Iris frågade helt på riktigt efter fammo 110 gånger , minst, under förmiddagen. Då fammo väl kom berättade Iris vad de skulle göra och hade väldans bråttom att komma iväg.

Det är märkligt att vara barnfri en lördageftermiddag, speciellt då båda är hemma. Vi städade och skurade, sorterade och fixade. Sen vilade vi i soffan och tänkte på kommande vinter. Jag har gått från att vänta barn till att längta barn. Jag längtar efter att amma, rapa, bära, bädda ner och bada liten bebis. Jag ser verkligen fram emot en vardag här hemma med två barn. Men före det ska vi hinna med en del här hemma, sen ska jag fylla 21 och sen kan jag föda. Att bli tvåbarnsmor vid 20 har jag inte tänkt mig, 21 passar mycket bättre.

Förresten, Iris utvecklas verkligen språkmässigt efter varje längre stund med sin fammo. Då V frågade vad de hade gjort vid fammos svarade ungen : played. Sen sa fammo att Iris skulle berätta vad de hade gett åt kaninerna. "Jäbbitfoodd" Snart får moffa boka amerikaresan...

Inte den bästa av nätter

Det var sammandragningar och mensvärk, snor och halsont. Feber och en dundrande huvudvärk. En dotter som drömde mardrömmar och en sambo som snarkade helt vansinnigt mycket. Klockan tre grät jag en skvätt och efter det sov jag en timme. Då kändes allt mycket bättre igen, och så var det ju fredag också. V åkte till jobbet kl 6, Iris vaknade kl 8 och hade fredagsfeelis. Vi skippade gröten och åt smörgås och kanelbulle till frukost. Hon gick med skorna i handen en timme och väntade på att få åka till parken. Väl där skuttade hon lyckligt iväg till sandlådan och började baka sandkakor. Jag släpade mitt förkydla arsle hem och struntade i allt som borde göras.

Men oj så skönt det är med fredag! Sambon lovade att dyka upp redan kl 14 och sen är han ledig hela helgen. Vi ska fixa ännu ett ofärdigt projekt här hemma, skönt att de bara blir färre iallafall.

Lite magstatus åt den som undrar: Igår låg ungen så vackert uppe i magen igen, jag kände alla sparkar högt upp och det kändes allmänt bra. Jag antar att sammandragningarna inatt gjorde att hon nu igen har sökt sig neråt, trycket är tillbaka och bäckenet värker. Magen är mycket mindre och plattare idag igen också. Jag tror knappast att det påverkar läget så mycket down there, det är mest bara obekvämt och störande. Smällar man får ta som havande kvinna, fördelarna överväger nog ändå. Tänk att jag bär på något som ska bli lika ljuvligt som den 2-åring jag pussade på imorse.


Mör i kropp och knopp

Tröttheten kom hastigt och lustigt ikväll. Trots en bra natt och en tupplur på två timmar känns det som om jag inte sovit på en vecka. Iris har varit jätte nöjd hela kvällen, bakat med modeleran och badat länge. Efter banan och smörgås ville hon själv i säng, det händer verkligen inte varje kväll här hos oss. Sambon har spenderat hela dagen på ett tak så han var inte heller vidare värst pigg. Vi tar alltså, surprise surprise, en lugn hemmakväll även ikväll. Smörgåsar och te, tända ljus och en varm filt. Lillan i magen bökar omkring och påminner mig om allt jag borde börja plocka fram till hennes ankomst. Kanske nästa vecka...

Spring i benen

Iris var på föräldrabarn-jumppa med far sin ikväll. 29 barn sprang en väg och Iris sprang precis tvärtemot. 29 barn tog vattenpaus och Iris fortsatte springa. Ungefär så hade det sett ut men Iris var lycklig och jumppan var skoj, det är ju ändå det viktgaste. Roligt för henne och sambon att ha en egen aktivitet som bara de gör.

Ikväll var hon dödstrött. Först en heldag på mostidagis och sen 45 minuter oavbrutet springande. Jag insåg att det inte skulle lyckas med gröt ikväll så vi åt korv istället. Korv och mommos saft. Nu sover ungen och V har kontorsjobb att göra så jag ska väl vila lite, som omväxling.

Tryck

Tisdag morgon. Inget nytt på magfronten, tjejen ligger där lågt nere och envisas. Den större tjejen har sovit otroligt dåligt inatt och sambon som blivit förkyld har snarkat som två elefanter. Vasamostin hämtade just Iris för en andra mostidagisdag, Iris hade verkligen ingenting emot att spendera en till dag i Lepplax. Jag ska sova en stund och göra mitt bästa för att ungen ska flytta sig lite högre upp. Det börjar kännas lite som ett heltidsjobb...

En måndag utan barn

Efter en dålig natt var det skönt att morgonen äntligen kom. Även om den kom med en hel del illaluktande från UPM. Nåja, snart har de väl färdigt fixat där så att vi slipper allt oljud och äckliga lukter. V hade redan åkt till jobbet och Iris pratade om allt hon skulle göra själv. "Ijis sävv mamma, Ijis sävv!" Vasamostin kom och hämtade Iris för en heldag i Lepplax och jag kröp ner under täcket igen. Efter x antal Friends-avsnitt, en hel del surfande, tidningsläsande och 2 tidiga luncher har jag fruktansvärt tråkigt. Att göra ingenting sucks. Big time. Nu äter jag lite smörgåsar fast jag inte är hungrig, bara för att ha något att göra.




Var är du unge?

Imorse då jag trippade ner på änu ett WC-besök la jag automatiskt handen på magen. Men what? Var är den? Det kändes alldeles platt och tomt. Jag kikade i spegeln och nada, nästanhöggravida magen var borta. Jag var tvungen att föreviga ögonblicken med den dåliga kameran i dåligt ljus (klockan var som sagt nästan natt ännu). Märklig känsla, nästan så att jag fick kolla så att hon inte ramlat ut i sängen under natten. Innuti mig är hon fortfarande men varje hick hon hickar känns långt,långt nere. Hon verkar vara på gott humör dock, många sparkar runt naveln. Jag vilar vidare...



Vecka 31

Plötsligt händer det

Plopp. Sen var den ute. En metallgrej som suttit fast i spiken som sambon spikade genom handen i tisdags. Enligt kirurgerna han träffade i torsdags fanns det absolut inget skräp kvar i handen. Nu då skräpet som inte fanns är ute har känseln i fingrarna återvänt och svullnaden lagt sig betydligt. Sådana plopp gillar vi.

Ny vecka

Jag inledde vecka 31 med ett besök till förlossningsavdelningen i Kokkola. Trycket neråt blev bara värre och magen var så skarp och obekväm så de tyckte jag skulle komma in på en kontroll. Barnmorskan som tog emot mig var med under förlossningen med Iris och kände genast igen mig, hon kom t.om. ihåg vad Iris hette och att V var från Irland. Jag fick ligga i CTG-maskinen i 45 minuter, täta och regelbunda sammandragningar hade jag men inte speicellt onda sådana. Gynekologen gjorde en inre undersökning och konstaterade även hon att bebisen ligger lågt ner och att det förstås bildar ett ganska hårt tryck neråt. Livmodertappen mättes senast för en måndad sen och var då 6 cm, nu var den knappa 3. Livmodermunnen var iallafall varken mjuk eller öppen så det var ju positivt. Det togs flera infektionsprover som skickades iväg på odling. Nästa vecka ska jag in på en ny kontroll för att kolla om läger förändrats och tills dess ska jag vila och ta det lugnt, ligga med kudde under rumpan och undvika lyft. Läkaren var mycket positiv och sa att det absolut inte behöver betyda att lillasyster bestämt sig för att komma ut redan nu, det kan mycket väl bara vara tillfälligt, men att man ändå ska ta sånahär känningar på allvar i så tidiga veckor. Bebisen väger bara 1,5-1,7 kg ännu så den får nog så lov att stanna några veckor till.

Det är söndageftermiddag och det regnar, skönt! Iris och sambon har åkt till Prisma för att köpa kattsand och pizza. Vi ska tända en brasa i spisen och bara ta det lugnt ikväll. Bygga Iris nya fiskpussel och bara vara.


Söndagförmiddag

Bitar av slemproppen gick igårkväll. Gick, lossade, hur man nu vill säga det. Efter ett samtal till BB fick jag ändå stanna hemma. Ingen fara på taket sålänge jag inte får smärtsamma sammandragningar. Det blev en dålig natt med ett barn med förkylning och en sambo med värk i hand och arm. V hade lite måstejobb idag på förmiddagen så jag och Iris är hos mommo och moffa sålänge. Iris berättade att hon ska köra traktor och äta soppa. Faktiskt.

Fredagkväll

Efter utelek med flickkusinen och några varv med traktorn i kohagen med moffa var Iris trött. Hon sov dåligt förra natten och knappt något alls idag på dagen såhon klagade inte ens då pyjamasen åkte fram. V tog hand om nattningen och jag bara satt i soffan och stirrade. Det är märkligt att ta det lugnt.

Det blir en lugn fredagskväll, tack och lov. Jag känner mig trött och seg i kroppen efter en lång och lite besvärlig vecka. Vitlöksbatong i ugnen och lite godis ppassar utmärkt till kvällens Idol-avsnitt. 




En urusel bild på lilla magen vecka 30. Jag var för trött för att orka ta flera.

En riktig käftsmäll

Man ska aldrig vara för kaxig. Rådgivningsbesök idag alltså (vecka 30), lite vanlig fakta först:

RR: 122/78
Hb: 129
Vikt: + 4,5 kg totalt
Sf-mått: 26
Pulsfrekvens: 135-150 slag/min

Nu till själva nyheterna. Ungen ligger tydligen lågt, fixerat i bäckenet (detta gjorde inte Iris före förlossningen, långa mammor har sällan tidigt fixerade barn) Mitt sk sammandragningsmönster var tydligen lite oroväckande och påverkade bebisens hjärtslag ( tyder på att bebisen är stressad). Dessutom var sf-måttet under kurvan igen, och även min "personliga kurva" pekade nu neråt, vilket den inte ska i såhär tidiga veckor.
Jahapp. Lärkartid på måndagmorgon, urinodling och absolut ingen extra aktivitet. Jag får inte stå långa stunder och känner jag att det börjar trycka neråt måste jag lägga mig ner med en kudde under rumpan. Inga tunga lyft heller. Enkelt fixat med en invalid i huset från förr.

Ännu en gång påminns man om skillnaderna mellan en första graviditet och en graviditet där man redan har ett/flera barn hemma. Nog har jag kännt av sammandragningar , men de har ju gått om. Nog har det tryckt på rätt så mycket neråt men jag har räknat med att det hängt ihop med att jag inte har möjlighet att springa på WC:n var och varannan minut. Kanske magen har sjunkt ändå, jag har inte tittat så noga. Nåja, på måndag lär det ju märkas hur det ligger till.

Nu ska jag fixa lunch och sen ska vi tupplura , dotra mi och jag.

En torsdag förmiddag

Jag avklarade 75% av graviditeten före den första rygg- och foglossningskänningen kom. Jag tror dock att det bara är en tillfällig svacka, men det lär ju märkas.

Nu ska det tydligen bytas kläder. Igen. För sjunde gången idag. Ännu en klänning och ett halsband. Man får gilla läget bara.

Trötter

Jag är så otroligt kvällstrött nu igen, kanske det har med graviditeten att göra. Jag skulle vara redo att tacka för mig kl 20, men lite får man ju behärska sig.

Idag fick vi värsta fixarrycket här hemma Iris och jag. 5 maskiner tvätt har snurrat och garderober tömts och fyllts igen. Vi sorterade bort alla Iris urvuxna kläder så att lillasyster skulle få en egen byrålåda. Iris var inte allt för förtjust över att hennes kläder åkte ner i en låda. Vi inventerade i lakansförrådet och Iris och lillasyster fick varsin hög. Iris kommer att få sova vidare i sin spjälsäng ett tag ännu, hon ryms bra och jag känner min dotter tillräckligt väl för att veta att hon inte kommer att hållas i en "stor" säng sen då bebisen har ljud på natten. Men vi har lakan så det räcker åt dem båda så det var ju ännu en sak mindre att ordna.

V nattar Iris på vinden och jag har plockat upp leksaker och startat en diskmaskin. Idol, smörgås och veteputen väntar här näst.

Dagens




En snabb uppdatering...

... innan läggdags. Måndag idag då. Iris var överlycklig över att få åka till parken, hon har frågat och frågat hela helgen. Jag pasade på och fixade mat för några dagar framåt, tvättade och sopsorterade medans ungen lekte av sig. Då hon kom hem åt vi lunch och lekte en stund. Vi sov en timme, lekte inne, lekte ute och pussade på pappan som kom hem. Efter maten smet jag iväg till H&M och köpte ett par mammajeans, jag utnyttjade 10 eurosrabatten och fick ett par sköna höstjeans. Vackert så.

Iris somnade utan problem 20.30 och föräldrarna har slappat i soffan hela kvällen. Imorgon är det vattengympa igen, veckorna går verkligen snabbt. Jag kollade när nästa rådgivningstid var inplanerad. 10 september, det är ju lääänge kvar då. Sambon påpekade att det är på fredag. Jag hinner inte med.

Play-doh

Iris har play-dohat hela kvällen. En hel timme satt hon på sin rumpa och lekte, kavlade och rullade maskar. Nytt rekord, utan tvekan. V satt bredvid och lärde ungen hur viktigt det är att rätt färg åker tillbaka i rätt burk då man är färdig. Man behöver aldrig fundera vem den ordentliga av oss är.

Imorgon är det fredag, igen. Jag och Iris ska till simhallen och sen ska vi äta lax. Mycket mer behöver man inte en vanlig fredag.


September

Nu är det nog höst på riktigt, skönt. Förmiddagen flöt på som vanligt. Parken, Kela, Prisma och sen hem och äta lunch. Iris sov två timmar och jag bakade en god kycklingpaj. Flickkusinen kom på mostidagis och damerna var glada och nöjda. Vi var ute två timmar, vädret var så skönt! Efter att vi lämnat tillbakas Madicken var Iris nöjd att äta gröt, bada och sen krypa ner under täcket. Jag laddade med smörgåsar och frukt och däckade i soffan. Skönt att bara vara, kanske se ett avsnitt Sex and the city.

Imorgon har vi ett nytt födelsedagsbarn i huset, sambon fyller 24 år. Han var 19 då vi träffades så några födelsedagar har vi firat tillsammans. Det är klurigt att hitta en bra present åt en person som har så många prylar och som dessutom bara gillar saker som jag själv knappt vet vad är. Jag påpekade att jag faktiskt bär på hans barn, bara det borde räcka som födelsedagssprestener och julklappar i flera år. Nej, skämt åsido, det är inte lätt att hitta något bra. Det löser sig säkert.

Nu ska jag inta viloläge och invänta sambon som är ute på lite kvällsjobb. Klockan är 21.15 och det är mörkt ute, det gillar vi!


RSS 2.0