En snabb uppdatering

Iris sover, V jobbar och jag äter godis och samlar energi för ett städprojekt storlek större. Senare idag ska vi besöka gravgården och Makuuni. Jag är verkligen sugen så sushi så om jag bara orkar ska jag fixa lite rullar åt oss. Ikväll ska vi ha lite försenat fredagsmys och se på skräckfilmer. Nu vaknar Iris, synd att jag inte hann städa. Verkligen synd.


Trött överallt

Jobbade 12-21.30 istället och det märks. Man blir slö och slapp som hemmamamma, man blir van att få göra allt i eget tempo. Man blir man att gå omkring i pyjamas till kl 14(vilket jag ser som ett plus, inte ett minus). Man tillåter sig själv att vara extremt ofräsh för man umgås bara med en bebis som inte har så mycket att säga om den saken. Man blir van att prata för sig själv och slicka youghurt av tröjärmen. Det blir jobbigt att anpassa sig och uppföra sig bland vanligt, vuxet folk. Förut var det ok, jag behövde bara nämna "dotter" och "6 månader" och alla nickade förstående. Nu är hon över ett år och plötsligt är jag ett missfoster som vistas offentligt med en Tag 3 betala för 2-klisterlapp på byxbaken.
Ibland blir jag verkligen trött. Jag blir trött i hela kroppen och huvudet dundrar. Hemmet svämmar över av saker som Iris slarvat runt, blandas fint med grus som dragtits in med vagnen och toppas av en massa makaroner som kladdar överallt. V jobbar långa dagar och jag jobbar de timmar han är hemma. Iris sover dåligt om nätterna igen och då hon väl sover hittar jag själv inte sömnen. Jag blir fortfarande aptrött av en vanlig promenad och jag måste ibland bara sätta mig ner och flåsa av utmattning av att göra ingenting.Och fast jag vet att man inte får säga så är jag är uppriktigt stolt över att jag bara känner tröttheten en liten stund, och bara för mig själv. Jag känner inget behov av att gnälla om det eller ta ut det över V och jag känner aldrig någonsin att det går ut över Iris. Så jag må vara en missanpassad nybliven 20-åring utan studiemotivation och plan för framtiden, men jag sköter mig iallafall på ett område. Men nu var jag väl en dålig medmamma som sa så, men det bryr jag mig inte om. Inte ikväll. Nu ska jag hoppa i duschen och stupa i säng.Imorgon ska vi bara vara hemma, skönt!

Spännande tider

Nu har det gått några bloggfria dagar igen. Sen i söndags har vi mest pysslat på här hemma min dotter och jag. Dockor är det nya intresset för Iris så idag har vi övat att byta blöja och även om Iris visade tydliga tecken på att ha ärvt sin mors tålamod. Stackars barn. På något konstigt sätt känns det som om dagarna flyger förbi fastän man trögar omkring  här hemma hela tiden. Iris håller ju upp tempot så helt tråkigt får vi inte iallafall.
En dag ringde skrållan åt sin far alldeles själv. Slarviga jag hade lämnat telefonen i sovrummet och Iris märkte det snabbt. Jag plockade i köket och var nöjd att hon inte stog och drog mig i byxbenen och visste att jag plockat undan allt farligt så jag lät Iris få göra sitt. Hon hittade telefonen, ringde åt V och babblade. 

Iris : dada, pjata mama titta dicki putuja mamma
V :Iris? Is that you? 
Iris: PAAAAPPAA
V : Hi honey, are you calling daddy? 
Iris (allt mer uppspelt) : bla ta dada mama dicki taaa
(jag hörs i bakrunden: Iris, vad gör du?!) 
Iris slänger telefonen i golvet DONK,plockar upp den då jag försvunnit ur sovrummet och fortsätter prata med pappa
Iris: tata papa mjapa go pappa 

V fick ringa upp sen och berätta att han och Iris hade diskuterat det enda och det andra. Så nu får jag leta efter sidan i Min bok och skriva in att Iris ringde själv vid 1 år och 2 månaders ålder.
Hon har också testat hur många gånger man kan trycka på datorn utan att mamma märker det. tvättmaskinen och diskmaskinen får sin beskärda del också, igår diskade maskinen i 4,5 h och jag kunde inte fatta varför den aldrig blev färdig. Tills jag såg hur Iris smög iväg och tryckte igång den. Disken var iallafall bländande ren.
Imorgon ska jag jobba 13.30-21.30 så då får Iris vara hemma med pappa. Jag blir alldeles galen av att vänta så det passar bra att jag får fördriva tiden lite.

20 år...

... och opussad. Det har varit riktigt roligt att ha födelsedag faktiskt. Efter jobbet åkte hela lilla familjen till stan och åt gott på fin restaurang. Iris var förstås med och höll liv i lådan. Vi ska äta ute tillsammans igen då Iris blir konfirmerad.
Efter ett biobesök är både jag och V supertrötta så det ser ut att bli en tidig kväll ikväll. Imorgon är det mammabarn här i Lepplax igen såviska traska dit och leka av oss lite. Thats it för ikväll.

Kära lilla krumelur

Idag är det lördag, iallafall några timmar ännu. Har jobbat ikväll och ska tillbaka kl 7 imorgonbitti. Tur att man får vrida tillbaks klockan lite inatt. Iris har haft en fin dag på vift här i Lepplax, tur att det finns många hem som tar emot henne. Snart kommer V hem,då ska vi äta tjockismat och fira min sista kväll som tonåring. Blir man stor nu efter detta?

Inlägg från gamla bloggen, 23 oktober 2008

torsdag 23 oktober 2008

8 veckor

Idag blev vår lilla toka 8 veckor gammal. Kan inte sluta förundras över hur mycket hon vuxit på bara 8 veckor. Från att ha varit ett litet paket som bara öpnnade ögonen om man hade riktigt tur och som sov i stort sett hela tiden till att nu vara en väldigt aktiv liten bebis som skrattar, jollrar och har ett temperament som heter duga. Hon ger oss så otroligt mycket vår dotter, och detta är ju verkligen bara början.<3
Imorgon är det dopdags för vår tjej så vi badade henne extra noga ikväll. Sen hann hon bara få på sig pyjamasen så spydde hon första gången,men vi försökte ju iallafall. Nu sover hon efter förvånandsvärt lite gråt och matstrejkande. Hon pratade med sin mamma ända in till slutet, strax innan hon stängde ögonen log hon stort och suckade nöjt. Såna stunder glömmer man allt annat och bara njuter av sin lilla underbara unge. Nu ska jag baka lite och packa våra grejer tills imorgon sen stupar vi nog i säng både jag och pappa björn.



Alldeles nybakad, 2 timmar gammal
Upplagd av Alexandra kl. 22:15 1 kommentarer
tisdag 21 oktober 2008

Morgonmys

Fredagsmyset infann sig även denna fredag, vackert så. Iris vaknade kl 8 ,vi gosade länge och väl i sängen före vi orkade stiga upp och titta på Barnkanalen. Det är något nytt för oss, att kunna ligga i sängen och bara ta det lugnt en stund. Hittills har Iris busat omkring som en sjövild hamster och bökat och hoppat i en väldans fart. Jag trivs väldigt bra med att få några minuter på morgonen utan att ha hjärtat i halsgropen och fånga flygandes ungar halvvägs ner i golvet. Iris ligger så snällt därbredvid mig och gosar med gosan och med en hand stadigt om min,älskade barn.
Vi tvättade, städade, diskade och fixade som vanligt. Då Iris sov rullade jag älgköttbullar, stekte plättar och gjorde potatismos. Köttbullarna fck klart godkänt men potatismos tänker Iris då aldrig äta. Punkt slut. En snabbis till Kokkola resulterade i en sprillans ny och fin vinterhalare som ska invigas med en riktig morgonpromenad imorgon.
Kamerasladden är fortfarande spårlöst försvunnen. Jag har letat överallt och hittat många borttappade saker men ingen sladd. Jag börjar snart misstänka stöld. Eller kidnappning. Nu ska en sista maskin tvätt hängas upp och sen säger vi godnatt hos oss. Vi börjar förbereda oss för vintertid lite sådär försiktigt.

Torsdagstutan

Tid är en bristvara hos oss just nu,känns som om vi stressar omkring och gör minutscheman för varje dag. Men alla dagar kan väl inte vara vilodagar heller...
Vasautflykten gick fint. Iris uppförde sig bra och hade sönder ytterst lite saker. Själv fick jag en timme ensam på stan,det var verkligen uppskattat. Igår jobbade jag kväll och drömde om bakelser hela natten.Idag har jag besökt astmasköterskan, suttit i en urlöjlig mörkerkörningssimulator i 2 timmar och jobbat 8 timmar. Imorgon är jag ledig och det ska bli skönt, jag har inte hunnit umgås med min dotter långa stunder i sträck de senaste 2 dagarna. På nätterna har vi träffats desto mer dock. Nya tänder ploppar upp i en hisnande fart.
Förutom lite tandproblem så har Iris det fint. Hon bökar omkring här hemma och är nöjd för det mesta. Hittar på nya saker varje dag. Igår gick hon och plockade precis allt hon kunde få lös och satte in det i tvättmaskinen. Varje gång hon öppnade luckan och lassade in nya saker sa hon : TAAAAAACK! Trots att hon råddar mycket och är en expert på att slarva saker överallt så lyder hon förvånansvärt bra om man säger åt henne. Hon kan gå och titta på eluttagen, besticklådan, strumplådan, bokhyllan med kli i fingrarna men hon rör aldrig någotsom jag flera gånger sagt åt henne att hon inte får röra. Hittills har det fungerat bra då vi besökt någon också men jag misstänker stark att det är övergående även det.  Men den dagen den sorgen.
Nu ska jag fixa det sista här hemma och se fram emot en skön helg.Imorgokväll ska jag få en privat sushi kväll med Idol, inte illa. Ett simhallsbesök med Iris skulle sitta fintdet också...

Sova bör man

Inatt har mor i huset sovit ut minsann. Iris somnade kl 19 och själv snarkade jag kl 21. Kl 6 åker V till jobbet och Iris vaknar till för första gången på hela natten,hon får några klunkar mjölk och somnar om, mor likaså. Kl 8.30 hörs glada tjut ur Iris rum.Morsan sov alltså 9 + 2,5 h totalt ostörd sömn. Det är nog hemskt jobbigt att ha småbarn! Nej,skämt åsido,såhär har det verkligen inte varit varje natt. Men alla ni trötta småbarnsföräldrar där ute, det finns hopp!
Vi gick omkring här hemma och pysslade lite, laddade i en tvättmaskin och en diskmaskin, plockade leksaker och åt gröt. Iris är så lustig nu, vart jag än går så kommer hon efter.Hon följer mig tätt i spåren dag ut och dag in. Går jag till köket tassar hon efter och babblar, stannar jag där stannar hon också och tittar nyfiket vad jag gör. Går jag vidare till WC:n tassar hon efter och babblar,stannar jag där stannars hon och tittar nyfiket vad jag gör. Det är ganska mysigt ändå, hon hänger mig ju inte i byxbenen och gnäller utan hon följer bara med tittar på. Att få gå på WC ifred dagtid har jag ju fått glömma sen Iris lärde sig att åla fram själv, men nu när hon har fått en fin WC-pall av mommo traskar hon till tvättmaskinen och sätter sig på pallen så snällt medans jag gör det jag ska. Det är himla praktiskt med en 1-åring!
Vi promenerade till mammabarnhär i Lepplax som vanligt på måndag förmiddagar och Iris var som vanligt nöjd att få leka där. Väldans många intressanta bebisar fanns det där och Iris ville ju förstås gosa med dem alla. Bättre detän att hon blir våldsam iallafall.
Imorgon ska jag packa apa,häst och villa i superforden och brumma iväg till Vasa. Där ska vi hälsa på syster 3, gå på stan, köpa en potta, äta gott och hälsa på studerande vänner. Man behöver omväxling ibland.



  

Lördagen som gick

Idag är det lördag och V har varit ledig, wihoo. Vi sov till 8.30 imorse igen, det är verkligen en god vana för Iris del numera. Vi tackar och bockar. Iris och jag steg upp, åt frukost och tittade på barnprogram medans V sov några timmar till. Stackarn stiger ju upp kl 5 varje dag annars så han behöver få sova. På eftermiddagen fick vi besök och det var ju förstås roligt. Iris var imponerad av lillen och vi åt en god paj. Vackert så. Nu ikväll gick vi en långpromenad med en barndomsvän. Vädret var helt perfekt och kinderna blev röda och rosiga. Har pga min envisa lungsjuka tvingats ha ett långt uppehåll med halvmaraton-träningen nu och jag är rädd för att jag måste börja om från noll igen, vilken förstås är trist. Men skam den som ger sig.
Ikväll hade jag tänkt mig ett biobesök, men jag ärså trött och ruggig efter promenaden att jag tror jag stannar hemma istället. Ta fram pajen ur kylen, koka en kopp te och krypa ner under en filt i soffan. Inte illa det heller. Imorgon ska V jobba igen och jag och Iris ska väl bara vara hemma. Vi borde sortera lite i hennes garerob och tvätta lakan. Hur som helst så blir det säkert en skön hemmadag :)


Hmmm.


Note to self:man är för trött för att blogga om man inleder sitt inlägg med "jag kom just hem från dörren".

Invecklat

Det är fredag. Det är tyst. Kom just hem från dörren och möttes av ett städat och anti-iris-får-tänder-bajs-doftande hem. Halleluja moment.  Otroligt nog är jag lite smått beroende av att ha rent runt omkring mig här hemma och varje kväll ställs jag inför samma dilemma : städa eller slappa. Allt för ofta vinner städa men ikväll behövde jag inte fundera och få dåligt samvete för att jag slappar. Skönt!
Mammabarnträffen igår var rolig som väntat. Iris är inne i en lite lygare period så det tog några sekunder innan hon vågade hälsa på alla men sen kom hon igång ordentlig. Och vad praktiskt det är med ett småbarn istället för en bebis, nu kan man slänga en youghurt i väskan och vips har man ett mellanmål som ungen garanterat äter. Me like.  Efter träffen skulle jag in till stan och handla, tycker vid ett svagt tillfälle att det skulle vara supersmart att handla vid Halpa-halli. Parkerade vid Makuuni och traskade glatt till H-H med Iris i handen. Handlade länge och väl och var nöjd över att Iris satt så snällt i vagnen. Packade i 2 proppfulla väskor och tog ett blöjpaket under ena armen och gick ut mot dörren. Men vänta nu, man kan ju inte ta med vagnen till bilen!! Smart alexandra, smart. Gick iväg med glad min och med 2 smockis väskor, ett blöjpaket och en handväska storlek xxl och hoppades att Iris snällt skulle följa efter eftersom jag inte hade ett ledigt fingar att hålla i henne med. Ungen ser förstås sin möjlighet och rusar iväg och jagar duvor. Efter en del Kom Iris, vaaaaaar e vovven-lögner och en del mutor kommer hon ändå med och då vi ska gå över vägen kniper jag fast henne mella knäna och går över som en kissnödig krigsveteran och mitt på övergångsstället möter vi ett gäng tonåringar. Iris passar just i den stunden på att titta upp rakt under klänningen och ropar högljutt : TIIITTA...MAMMA. 50 meter från bilen sätter hon sig ner och tittar mig rakt i ögonen och skrattar. Ha,här tänker jag sitta. Gamla tanter ger oss onda blickar och jag dör lite inombords. På vägen har vi tappat ett paket tamponger och en gurka men jag orkar inte bry mig. Varför ska man vara så invecklad hela tiden? Varför kan jag inte vara en sån som rör sig på stan stiligt och elegant med ett flickebarn i vita nästrumpor som håller mig så fint i kappfållen. Kanske vi skulle ha lite tråkigare då, iofs.
Hur som helst, vi kom hem hungriga som vargar och jag fuskade med maten och värme suomikorv och kokade snabbmakaroner. Gurkan låg utanför Irjala så det blev ingen sallad. Vi blev iallafall mätta och lekte resten av kvällen.
Nu ska jag krypa ner under täcket. Jag är vansinnigt trött och hoppas att Iris ska sova lika länge imorgon som hon gjort de senaste dagarna, 8.30 har vi haft väckning. Very nice. På förmoddagen får vi bebisbesök, det ska bli kul. Godnatt!

Trött kväll

Nu är kl 22.00 och jag är aptrött. Har jobbat ikväll efter en lååång sjukledighet, men det ska kännas att man lever. Iris och pappsen har haft det bra här hemma, ju råddigare det är då jag kommer hem desto roligare vet jag att de har haft. Iris har annars fått 4 nya tänder inom loppet av 4 dygn!!! Så nu har vi en sjutandad 1-åring och många bitmärken.
Imorgon ska vi på mammabarnträff. De närmare 10 blivande och nervösa mammor som träffades på en förberedelsegrupp för 1½ år sen har nu blivit vana, coola morsor som kan prata om nästan allt i nästan vilken ljudnivåsom helst. Det är jätte kul att vi fortfarande träffas allihopa och det är jätte kul att ha 10 barn alla födda inom 2 månader som busar. Iris brukar alltid somna i bilen på vägen hem, undrar varför.


Inte den heller

Trodde att jag äntligen hade hittat en vinterhalare som jag var 100% nöjd med, men Reima jag pröjsar då inte 139 euro för den!


Snabb söndagsblogg

Idag har vi busat, städat, hälsat på mommo och moffa, jagat katter, gungat, sovit middagsvila, ätit tonfiskpasta, hälsat på fammo och faffa, hyrt film, jagat kalvar och ätit massor med kvällsgröt. Nu sover Iris och V och jag ska se film och äta daimtårta. Lagom söndagströtta är vi allihopa.

Gnäll,katter och födelsedag

Lördagen kom och gick. Vi har mest varit hemma idag, Iris har varit gnällig och ledsen. Jag misstänker det beror på vaccinationen igår. Pappa björn har varit ledig och oj så skönt det är att ha någon annan här hemma på dagarna ibland också. Vi har varit ute en del i det kyliga höstvädret, Iris älskar att vara ute. Hon hjälpte grannen att pumpa i cykeldäcken och jagade en katt bakom garaget. Katten är nog ett favoritdjur just nu, allt som har päls och är mindre än en hund är en katt om man frågar Iris. JAAAAAAOOOUUU vrålar hon och det stackars djuret (vad det nu än är) rusar iväg i ren förskäckelse. Nästa sommar ska hon få en alldels egen kisse.
Annars rullar allt på bara, vi försöker planera för framtiden så mycket vi orkar och hinner. Det är rätt så skönt att ta dagen som den kommer ändå, vi är ju unga och har hela livet framför oss. På tal om unga närmar sig min födelsedag med stormsteg. Snart lämnar jag tonåren bakom mig och blir en tant. Nej, skämt å sido så ser jag inte 20-årsdagen som ett stort steg men det blir ju ännu en sak att komma ihåg.
Nu ska jag tvätta ur inpackningen jag har i håret och sen tar vi nog natten här hos oss. Skönt att få sova ut ibland. Imorgon ska V jobba igen så jag undrar vad Iris och jag ska hitta på. Kanske vi skulle hälsa på till jobbet en stund...


Sommarminnen


Run,Forrest run!

Ja, då var det fredag igen. Har ingen riktig fredagskänsla idag men jag får göra det bästa av det. Rådgivningsbeöket gick bra. Iris väger nu 9,18 kg och mäter 76 cm. Inte riktigt stor men inte riktigt liten heller, alldeles perfekt alltså. Men det visste vi ju redan. Sprutan var det inga större problem med, det var nog svårare att få ungen att sitta stilla på vågen. Jag saknade verkligen vår gamla rådgivningstant dock. Hon var så genommysig och bäst.
Jag vet inte riktigt vad jag tänkte då jag ojade mig över hur lätt det ska bli att ta med sig Iris då hon lär sig att gå själv. Pytt heller! Nu rusar hon bara iväg snabb som vinden och istället för att kånka alla kassar, väskor OCH Iris får jag slänga allt jag har i händerna och rusa efter.Jag är ju van med en bebis och har nu plötsligt ett barn , men övning ger färdighet. Är det oetiskt att använa flexikoppel till en ettåring? Jag ska kolla familjeliv.se.

"Det är själviskt av mammor att vara tjocka!"

Haha, Anna Anka is the shit. Och alla hakar på och stör sig på henne, men hon är ju härligt ärlig och skäms inte över sitt liv. Hollywoodfruar är nog ett av trean bästa prgram hittils, riktigt underhållande iallafall.
Dagen har varit bra, Iris har avrit nöjd och glad. Efter besöket i stan brummade vi iväg och hälsade på pappsen och hälsade på fåren utanför hans Larsmohus. Brummade hem för att en jätte god middag och nu ikväll har i hälsat på pojkkosingarna.
Nu somnade skruttan just och V jobbar på datorn. Själv ska jag bädda ner mig i soffan och se på Halv åtta hos mig. Imorgon har vi tid för en lite försenad ettårskontroll. Trevlig kväll.

Snabbis

Iris tupplurar och jag sitter på datorn en liten,liten stund. Vi testade skorna imorse och de fick klart godkänt. Iris gick och gick och gick i en timme där ute, uppåt och neråt och framåt.  Några gånger rakt ner i diket men det brydde hon sig inte så mycket om.
Nu ska jag dammsuga och fixa middagsmaten.Vi ska hälsa på F och lilla J i stan på efetrmiddagen och allt som oftast är vi där så länge att vi är vrålhungriga då vi kommer hem, så det är nog bäst att ha maten färdig. Borde man kanske leta reda på rena kläder också? Det är ju ändå torsdag idag!

Lästips

En liten fortsättning på mina mammablogg tips:

http://annikahelene.blogspot.com/


Annika som ska bli mamma i februari. Skriver en jordnära och läsvärd blogg. Blivande granne?

http://jennamari.blogg.se/

Jennis och jag gick i samma årskurs i Sursik. Hon skriver om mode, inredning och förstås sin lilla kille.

http://www.bloggen.fi/Emzn/

En fd arbetskollega. Emma är egen och skriver om det mesta och om lilla Mateo.

http://www.bloggen.fi/alice/

Melkers mamma. Har börjat läsa bloggen ganska nyligen med gillar blandningen av barn och lite pyssel.

http://nettangrillspettan.blogg.se/

Ramlade in på denhär tjejens blogg av ren slump för två år sedan och har fortsatt att läsa.

http://stinalee.se/

Stina-Lee ,behöver väl ingen förklaring...

Fortsättning följer

Var är sladden?

Jag är verkligen en dålig bloggerska nu men tiden räcker inte till och kamerasladden har försvunnit spårlöst. Jag misstänker att Iris har en stor del i själva försvinnandet. Idag är det onsdag och dotra firade det med en sovmorgon, kl 8 vaknade vi av hennes glada tjut. V åkte till jobet och jag och Iris pysslade här hemma, tvättade, diskade, dammsög och lekte. Vädret var mysigt, det smattrade och smällde och Iris stod länge i vardagsrumsfönstret och bara tittade ut på stormen.  Mörkt var det också, som på kvällen. Sålänge hon tupplurade där ute bakade jag en jätte god citron-marängpaj som vi sedan avnjöt vid syster 2´s med delar av familjen Lustig. Det känns verkligen som en trygghet att Iris har så många människor omkring sig  som bryr sig om henne.
P eftermiddagen smet jag iväg på lite fler sjukärenden oh Iris lekte vid mommos sålänge.  Efter lite köttsoppa och mys med pappa björn och vår busunge var jag fit for fight för loppis. Hittade en "rapahalare" och höstskor åt Iris för ynka 10 euro sammanlagt. Great sucess.  Hann hem för att bädda ner skrållan för natten. Hade ett enormt behov av att slippa ut på vägarna och röra på mig men jag lydde doktorn så snällt och stannade inne itsället. Att vi åt pizza behöver jag ju inte nämna.
Iris är inne i en nöjdare period nu. Hon går omkring här hemma och tittar i alla rum och plockar saker med sig vart hon än går. Sökte febrilt efter slickepotten då jag bakade idag och ikväll hittade jag den i en wc-låda. Hon har en ny grej för sig också, att hitta ställen där saker ryms eller passar. Först prövas det, ryms en kopp in i hålen i elementen? Nej det gick inte. En dockstrumpa? Nej inte det heller. Ett blomblad? Perfekt! Ryms det flera?
Att klä på sig och dra saker över huvudet är också en hit. Halsband, bälten, smycken, nyckelband, måttband, telefonladdarsladdar. Läsa är också kul, allt som går att bläddra så läser hon. Tittar noggrant på varje sida eller bläddrar i en väldig fart.
Nu ska jag tvätta den nya halaren, vilken tur att vi har en ultra silence tvättmaskin. Ok, den är faktiskt väldigt tyst, enda programmet är färdigt och maskinen avfyrar 6 lååånga och högljudda pip. Hoppas vädret är lite bättre imorgon så att vi kan vara ute på förmiddagen. I förrgår hann vi vara ute hela 2,4 sekunder före Iris hade rusat iväg och kastat sig i oceanen vi har i sandlådan. Tur att jag inte har så svårt med smuts och kladd.

Måndag

Nu har mor i huset fått nya krafter igen. Iris sov jätte bra inatt men hade kissat ner hela sängen kl 6 så då fick vi ju så lov att stiga upp. Mammabarn gick bra som vanligt,Iris är så jätte nöjd att få stöka omkring bäst hon vill. Hon är så söt då hon härmar de större barnen. Idag hann hon ju med lite bättre också då hon sprang.
Annars då? Höstvädret har kommit på riktigt och jag måste faktiskt säga att jag trivs. Man får vara inne och ha på sig yllesockor. Iris sover oftast bättre där ute om det är kallt och fuktigt. Hoppas hon drar ett 3 timmarspass idag så att jag hinner med allt som borde göras.  Ringde till min gamla studiehandledare idag och fick tid till henne nu i veckan. Jag vet verkligen varken in eller ut med mina fortsatta studier nu. Hur mycket jag än har försökt förtränga det så måste jag nog snart inse att det kanske inte var det ultimata för mig det jag valt att studera nu 3 år framåt. Gång på gång har jag tittat på listan med för och nackdelar och både den och magkänslan säger att jag borde börja tänka på andra alternativ.Studera vill jag ju absolut så...
Nåja, nu ska jag ta fram städgrejer. Iris var så tyst och nöjd sålänge jag fixade lunch så jag kikade försiktgt in i vardagsrummet och där stod hon utan byxor och blöja i en stor kisspöl och matade sina plastkossor. Great success.

Trötthet

Det finns inte mycket tid för bloggande nu just. Helgen har iallafall varit till belåtenhet. Massor med lek med Iris, en del uteviselse, mysigt regn, bio. En liten stillsam familjemiddag för att fira fars födelsedag avrundade den första helgen i oktober. Nu är jag vansinnigt trött. Skulle kunna överdriva och säga att jag är dödstrött. Eller det skulle nog inte vara en överdrift nu när jag tänker efter.
Imorgon ordnas som vanligt en mammabarnträff här i Lepplax. Förmiddagen är alltså räddad. Nu ska jag släpa mig tillköket och äta en smörgås så jag kan ta kvällens antibiotika. Sen ska jag släpa mig i säng.

Iris har annars tagit tag i gåendet (fint ord) på riktigt idag. Nu är det full fart fram, som aldrig förr. Babblandet och ylandet har också nått en helt ny,oväntad nivå. Note to self: köp hörselskydd.Helst sådana med inbyggd radio.


De e dags för fredagsmyyyyyyys

V åkte iväg till jobbet kl 5 imorse,och gissa när jag och Iris steg upp. HALV 9! Shit. Det var skönt med sovmorgon iallafall.Hälsade på Dicki och mormor och sen sov Iris en 3 timmars tupplur. Ojoj.
Nu ikväll har vi bakat pizza,ätit den och badat bastu. Både pizza-och bastupremiären fick klart godkänt av Iris. Nu snarkar hon så sött i sin säng och jag och V ska äta chokladbananer med glass och se på film. Life is sweet.

Många tankar

Tänk att det är torsdag idag- redan! Veckorna flyger bara förbi. För första gången sedan Iris var riktigt liten känns det faktiskt som om jag verkligen måste ta vara på varje millisekund med henne. Självklart har jag uppskattat och sparat ack så många, många, många stunder med henne under det senaste året, men det är annorlunda nu. Hon är mer självgående och inte alls lika beroende av mig längre. Hon kommunicerar med mig och med andra, gör sig förstådd och tar sig fram. Jag har många gånger tänkt på det här med att ha hjärtat utanför kroppen, hur smärtsamt men ändå helt underbart det är. Jag är stolt över min dotter, över allt hon kan och vågar, men vad händer då hon inte är min lilla bebis längre? Vad händer med mig då jag inte har ett så litet barn att ta hand om? Jag växte upp med Iris innuti mig och jag växte som människa med henne tätt in på mig. Jag är övertygad om att jag alltid kommer att ha ett annorlunda band mellan henne och mig än med mina andra barn. Varken bättre eller sämre, men absolut annorlunda. Mitt hjärta.

Hjärtat gör också sitt för att tiden faktiskt går så snabbt. Hon fyller vår dag med bus, lek, kramar och pussar. Hon hinner med så otroligt mycket på bara en kort tid. Det fixas och grejas och hon leker faktiskt som ett barn. Radar upp alla djur och matar dem med soppa som hon kokar i sina leksaksgrytor. Klär på kläder på dockor och brummar omkring på golvet med bilar. Hon fattar så mycket. Och pratar förstås. Ännu förstår vi ju inte mycket men några ord kan vi snappa upp i virrvarvet av skvaller. "Mamma,namnam dicki!" ropade hon stolt idag på eftermiddagen och visade på dockan (dicki, Madicken) och höll en stor grötslev i högsta hugg. Hon hälsar på alla sina leksaker lika hjärtligt varje arla morgon vi stiger upp och söker efter pappa som åkt till jobbet. Under sängen, i WC:n, i köket. Sen hämtar hon min telefon från nattygsbordet och ropar "DAAADDAAA heeeeeeeej". Då ringer vi åt pappa, varje morgon. Tänk om jag glömmer såna här saker? Jag filmade henne ikväll i badet då hon satt helt i sin egen värld och utforskade sina tår. Helt tyst och koncentrerat. Det är en underbar ålder det här, det må jag då säga.

Idag har vi bara varit hemma här på Eirikasvägen. Jag var på min förhoppningsvis sista läkarkontroll för en god stund framåt. Iris och pappsen hälsade på tanti S en stund på eftermiddagen sålänge jag invidge vår sprillans nya dammsugare. 10 poäng och en guldstjärna i kanten fick den. Nu går inga makaroner säkra!

RSS 2.0