Mammis

Iris är verkligen inne i en mammisperiod. Hon hänger mig i byxbenen hela tiden och vill sitta i famnen mest hela tiden. Visst är det ganska mysigt sålänge man inte har en massa saker som behöver göras men i längden är det ganska opraktiskt.  Armarna får sig lite extra träning , fröken närmar sig 10 kilos sträcket snart.

Hur som helst, idag har vi hittat en ny diskmaskin. Den är fin och tyst och jag är glad. Iris var hos mormor så länge och blev väldans glad då hon kom hem och ett stort paket stod på hallgolvet. Sen gick hon runt diskmaskinspaketet i en halvtimme och vrålade och visade med händerna att vi skulle öppna det. Hon fattade inte att det bara var en vit låda. Tillsist hittade hon knapparna och var nöjd resten av kvällen.



En bild från i somras då Iris satt fast i mig som en magnet i två veckor.

Ännu en söndag

Söndagrna har vait många nu men jag klagar inte, procenten är bra för arbetande folk. Jag har jobbat även idag så jag tackar och bockar.
Dagen började 05.25 för mig och Iris. Vi städade, lekte och tvättade några maskiner före vi åkta till mommos en stund. Där träffade vi stora kusinen som fyllde ett halvt år idag. Vi åkte hem och väckte pappa lagom till lunch och sen var det jobbdags. Iris hade sovit över två timmar och sen varit jätte snäll hela kvällen.

V engagerar sig på ett helt annat sätt än mig då han är hemma med Iris. Han är påhittig och lär henne nya saker och lekar. Jag leker naturligtvis mycket med henne också, men det blandas med i hushållsarbetet och jag plockar ofta fram samma saker åt henne. Sjunger gör vi mycket också, visor med rörelser och ljud är favoriter. V umgås verkligen helhjärtat med henne då jag jobbar och ofta finns det pyssel, tekningar eller diverse små uppfinningar som bevis över hur de sammarbetat och haft roligt. Efter nästan varje jobbkväll då jag stiger in genom dörren är leksakerna bortplockade och hemmet ser rent och fint ut. Iris sover gott och kläder är framplockade till nästa dag. Han är verkligen en finfin sambo och pappa!

Nu ser jag på Bröllopsfixaren som visas på tv3, nostalgin infinner sig naturligtvis. Jag såg filmen massor av gånger i mina tidiga tonår och den utantill. Varför vet jag verkligen inte... Hur som haver, imorgon ska jag morgonträna och sen ska vi köpa en ny diskmaskin. V är ledig och jag likaså. Halleluja.



Iris målar med fingerfärg, en av favoritsysselsättningarna.

Julhelgen

Nu är julhelgen över. Vi har haft några sköna dagar tillsammans alla tre. Julafton gick fint med kyrkbesök (som borde ha varit 10 minuter kortare), familjetupplur, väldigt god julmat, klappar och trevligt umgänge med familjen. Iris fick många fina klappar och var inte alls rädd för tomten.
Juldagen spenderades hos svärföräldrarna med flera klappar, mera god mat och umgänge. Idag har jag jobbat och Iris och pappsen har invigt alla nya leksaker.




Julfirande tär på små flickor. Iris tog en spontanlur nu på eftermiddagen. Den varade hela tre minuter.

Dagens drama på Eirikasvägen



Iris gick in på wc:n och skrek plöslitsom en stucken gris. Jag trodde V låg död på golvet eller något men det visade sig att en av Iris leksaker hamnat med i tvättmaskinen jah startat en timme tidigare. Iris tog saken i egna händer och klarade räddningsarbetet med bravur.

Dan före dopparedan

Här har det inte uppdaterats på evigheter, tiden räcker inte till. Vi firar hur som helst jul även här. Granen skippade vi i år, nästa år drar vi till med en riktigt stor istället. 
 
Julklapparna är alla packade och finkläderna framsatta. Vi har varit på bio ikväll och nu ska vi dricka glögg och bara njuta av lugnet. Morgondagen ska firas med min familj här i Lepplax. Vi ska försöka oss på familjens julbön i kyrkan på förmiddagen. Jag vill att Iris ska få ta del av de juktraditoner jag hade som liten. Jag har laddat handväskan med russin och tålamod.

God jul på er alla! Jag har struntat i julstressen i år, jag vill njuta av Iris första "medvetna" jul. Vi gillar läget och njuter. God jul!

Botten

Träningen gick trögt idag, hela programmet tog 30 minuter längre än vanligt och jag kände mig bara frustrerad. Iris tog dessutom sovmorgon och vaknade 8.15 så klockan hann bli mycket före jag slapp iväg. Nåja, bättre lycka nästa gång.

Iris hade varit supergnällig med pappa i morse men efter en lekstund där ute fick hon nya krafter. Hon fick sova ute i dag ockå, det är ju lite varmare än igår. Jag har dammsugit och laddat i några disk- och tvättmaskiner och nu njuter jag av en kopp te och lite lugn och ro före rumban sätter igång igen. V jobbat till 21 ikväll så jag och Iris får en kväll på tumis igen. Får se vad vi hittar på...

Ny vecka

Nu har jag äntligen fåt tillbaka min dator! Den har varit sönder i två månader och V har så mycket jobbsaker på sin dator så jag använde den inte så gärna. Min är dessutom mycket bättre, så liten och vit och alldeles utan sladdar och kladdiga tangentbord.

Hur som haver, idag är det tisdag. Jag har jobbat lördag, söndag och ikväll. Iris har varit hemma med pappa och hittat på bus. Imorse så klättrade hon upp på arbetsbänken, tog en förpackning maskindiskmedel, öppnade den och hällde i medel i luckan på maskinen. Först blev jag förskräkt för att hon klättrade så, sen blev jag förskräkt för att hon hade maskindiskmedel och sen blev jag stolt över att hon visste precis vart man skulle sätta det.  Men ungen hänger ju efter mig hela dagarna och har sett hur jag startar maskin efter maskin så någonstas måste det ju fastna. Jag ska lära henne allt jag kan och sen får hon ta över hushållet.

På tal om hushållet så startar jag en hel del projekt här på dagarna. Jag ser framför mig hur jag bakar, pysslar och trixar här hemma men verkligheten är inte alltid lika fin och framför allt praktisk som jag föreställer mig. Iris är nöjdare om det händer lite saker här hemma och hon hjälper ofta till på något hörn. Lite sådär i smyg och för mig själv är jag glad över att jag inte är en pedantmamma utan att jag kan imrpovisera och få med Iris i diverse husliga aktiviteter. Imorgon ska vi däremot vara riktigt traditionella och baka pepparkakor. Vi har turen att få degen levererad till trappan så då får man ju passa på.
Jag borde också börja klippa och klistra lite på ett album som vi ska skicka åt Vs mommo och moffa på Irland. De kom hit två veckor i augusti 2008 för att få se sitt lilla barnbarnbarn men ungen behagade inte att titta ut före de var på flygplatsen. Vi gör vårt bästa för att de ska få se så mycket av henne som möjligt ändå och nu är vi uppe i 84 bilder.

Nu ska vi öppna vårt femtielfte glöggpaket och fira måndagsnatt. Imorgon ska jag gymma tidigt, jag böt ut min sovmorgon i söndags mot en gymmorgon in i veckan. Det om något är ett tecken på att vi sover förträffligt bra med tanke på att vi är småbarnsföräldrar.

Torsdagstutan

Iris vaknade väldigt tidigt imorse, 05.10 var det tjatter och tjut i garderoben. Hon gick dock med på att se på Drömmarnas trädgård i 45 minuter så jag fick ju vila mig lite till iallafall.
Lina kom hit och fotade vår tös igen och bilderna blir bara sudigare och suddigare för var gång. Jag tvivlar dock inte på att hon får några fullträffar som vanligt.

På eftermiddagen hade vi träff med förberedelsegruppen i stan. Det var livat trots att 3 barn var borta. En bebismage med bf 3.1 var också där, jag hade glömt hur stor man blir mot slutet. Kidsen lekte, svettades och pillade på alla möjliga förbjudna saker. Mammorna drack kaffe, babblade non stop om våra små och bara trivdes. I januari ska vi ut och äta, bara mammorna. Tänk att så många väldigtolika människor kan komma så otroligt bra överens bara för att man har precis jämngamla barn. Men det är ju en stor sak att ha gemensamt iofs.

Ikväll skulle jag ha värsta njutarkvällen och packade min väska för att simma i Kokkola,alldeles ensam. Då jag kommer fram möts jag av en lapp på dörren, simhallen stängs kl 17.00 idag pga av kurs. Jag sa några fula ord, åkte till Antila och handlade julklappar.

Iris har varit jätte nöjd idag igen. Lekro har funnit i mängd och massor. Vi hoppas på en lika bra dag imorgon, jag ska frisera kaluffsen och kanske träna lite. Idolfinalen skippar jag nog, de två jag gillar absolut minst är ju de enda kvar så det spelar ingen roll vem som vinner. Nu ska jag paketera in julklapparna och dricka lite glögg.


I tomtens säck

Vi har inte riktigt behövt klura på julklappar åt Iris. Hon får inte många klappar av oss, dels för att hon är för liten för att förstå vad det riktigt handlar om och dels för att vi inte vill lära henne att man får stora berg varje år. Vi lägger hellre en slant på saker vi kan göra tillsammans med henne.Och come on, ungen har lekt med två wc-pappersark och en tom turkisk youghurt burk hela dagen, hon behöver inte så många fancy klappar ännu i år. Följande saker kommer hon dock att få av oss :



En docka med tillbehör. Hon är en riktig dockmamma som med stor möda matar, vyssjar och byter blöja på allt som har ben och armar.


Tuttar. Iris älskar sina nappar och sorterar dem så fint varje dag. Efter x antal kokningar och allmänt slitage så är det nu dags för nya. Fast det kanske inte verkar så speciellt så vet jag att Iris blir glad då hon hittar dem i paketet.



En Nalle Puh-dvd. Drömmarnas trädgård är lite uttjatat hos oss nu. Iris tittade på lite Nalle Puh med sin pojkvän och fattade tycke för alla figurerna direkt.


Sen vet jag att hon får många fina saker av släkt och vänner så hon får nog inga men trots allt. Jag ser verkligen fram mot julen, inte så mycket för min egen del men det ska bli roligt att få skapa våra egna jultraditioner. Inte många dagar kvar nu! V och jag har kommit överens om att istället för att ge julklappar åt varandra satsar vi på en mysig strax före juldate istället. Vi ska fixa barnvakt och sen bara ha kvällen för varandra. Äta ute, bio och hela faderullan.

Du ljuva,arla morgon

Den ljuva tiden av 9.30-väckningar äro nu förbi. Nu vaknar vi 6.30, som sig bör iofs. Det går bra ändå, Iris är nöjdare så då är jag också nöjd. Imorse hade vi fruktansvärt tråkigt så vi packade oss i bilen och åkte till stan och det öppna dagiset. Det är verkligen en helt fantastisk bra uppfinning det öppna dagiset. Man får stövla in när man vill, ungen får leka med massor av nya fina leksaker medans mor får äta frukost i lugn och ro med andra mammor. Utrymmena är stora men man ser hela tiden vad ungen håller på med. Tanterna där ordnar sångstunder, pysseldagar och utflykter. Sen kl 11.30 betalar man en euro och åker hem med en unge som lekt som en maskin hela förmiddagen och nöjer sig med att bara småplocka lite där hemma och läsa böcker. Halleluja säger jag.

Iris är verkligen stor nu. Hon rutshade alldeles själv i innerutshkanan idag. Håhhå, jag hade hjärtat i halsgropen då jag i ögonvrån såg hur hon klättrade upp för stegen men hon klararde den fint, satte sig på rumpan och åkte ner med ett glatt tjut. Sen upprepade hon proceduren 50 gånger utan att falla en enda.Hon klarade av att klättra upp på soffan vidare till gunghästen och sen gunga där länge och väl också. Hon har inte ärvt sin motorik av mor sin iallafall.

Nu sover vårt lilla troll för natten och V jobbar sent ikväll igen så jag får hitta på något själv. Mandariner och 2½ men låter fint i mina öron. Är det annars någon somkännerpåsig att de har min Sex and the city-box? Jag minns att jag lånade ut den i somras men dessvärre inte åt vem... Abstinensen smyger sig sakta på.


Robinson

Här har vi precis sett klart Robinson. Trots att man vet precis vad som ska hända så är det ju lite charmigt ändå, sådär fint för småbarnsföräldrar som sitter hemma på kvällarna. Min absoluta favorit blev sjuk och fick åka hem idag, det var lite trist.

Dagen har varit bra här hos oss. Iris har varit på ypperligt humör trots att hon vaknade redan 6.30. Jag har städat som en galning, tömt alla skåp och plockat undan allt onädigt som ligger framme på hyllor osv. Skötbordet fick flytta ut i vårt poppfulla förråd, it´s official, vår bebis är stor. Nu lyser julstjärnorna i fönstren och jullöparen är på bordet, den hölls ren i hela 5 minuter. Iris flickkosing med päron kom på kvällsbesök och Iris förälskade sig i en rosa vinteroverall.  En fin dag alltså.

Fick en fråga om hur vi gör med Iris då vi jobbar. Jag jobbar halvtid och bara på kvällar och helger och eftersom V är egenföretagare kan han anpassa sina arbetstider efter mina. Familjen ställer upp då det inte fungerar till 100%. Jag är verkligen glad över att Iris inte behöver gå på dagis ännu, visst är det knepigt och jobbigt många gånger men allt går. Jag tror att Iris stortrivs hemma med mamsen fast hon kanske blir lite uttråkad ibland...


Fredag hela veckan

Ingen speciell fredagskänsla idag, bättre lycka nästa fredag kanske.
Iris har varit på lite bättre humör idag. Jag blandade med lite matolja i gröten både igårkväll och imorse och efter att ha bajsat några gånger blev hon lite gladare. Väldigt gosig, kramig och pussig har hon varit också. Hon kommer rusande, stannar mitt framför mitt ansikte, lägger sina kladdiga händer på mina kinder, stänger ögonen och ger mig en riktigt slemmig puss. Sen fnissar hon lite och rusar vidare. Tänk hur mycket kärlek man kan ha till sitt barn!

Utbrotten har varit många även idag, men hon har märkt ganska snabbt att det lönar sig inte. Sålänge jag bäddade sängen hade hon smugit in i WC:n och hittat burken med potatismjöl som vi använder vid blöjbyten. Hon hade tömt hela innehållet på sig själv och på golvet och mmmm:ade så glatt då hon smaskade på det äckliga pulvret. Mamma räknade till 15 och städade och Iris vrålade som en stucken gris.

Ikväll har jag varit på personaljulfest. Där åt vi god mat, träffade tomten och skrattade massor. Jag har verkligen haft tur att få en sån fin arbetsplats som jag har! Dessutom är jag ledig hela helgen, det händer inte ofta. V ska jobba imorgon men på söndag ska vi vara lediga båda två, på samma gång. Jag har ätit alldeles för mycket ikväll så nu ska jag rulla iväg till tv:n och vänta tills allt ha sjunkit ner lite. Trevlig helg allihopa!


Ska det börjas i tid?

Oj vad länge sedan jag skrivit sist! Iris har haft en dålig vecka så mor i huset har inte fått en minut extra att lägga på dataaktiviteter. Jag vet verkligen inte vad som är tokigt med henne. Hon är arg, frustrerad och trotsig som aldrig förr. Fräser,spottar och slänger sig på golvet. Igår låg hon sammanlagt flera timmar på golvet och bara skrek rakt ut. Jag har inte fjomsat och gett extra uppmärksamhet åt henne fast hon skrikit långa stunder över saker jag ajabaja:t eller sagt att hon inte får leka med. Tålamodet sinar ju lite efter 5 dagar av hypertrots och matspottning ( och med en sambo som jobbar långa dagar) så idag har jag försökt att vilseleda hennes vredesutbrott med diverse nya aktiviteter som pyssel, kojbyggning och tyvärr  för många avsnitt av Drömmarnas trädgård. Då vi var ute på förmiddagen gick hon nästan en hel kilometer i ren envishet.
Hon verkar inte ha ont någonstans, möjligtvis i tandköttet. Hon är inte hungrig och hon bajsar som vanligt. Sover bra gör hon också. Jag börjar lite sakta i mitt inre fasa att hon gått in i en tidig trotsperiod. Nåja, vi får vänta och se. Kanske hon bara har en dålig vecka.

Lite paus och utrymme för återhämtning fick jag imorse. Alarmet var ställt på 06.50 och gymväskan packad. Det var två sköna timmar på gymmet, trots att jag var där senast 29:e juli så kändes det ändå inte helt hopplöst. Efteråt kunde jag ju se i mitt schema att visst hade jag fått backa lite med vikterna men det hade jag ju räknat med...  Då jag bröjade strecha kom en av mina mammavänninor och hennes underbart söta son intraskande så jag erbjöd mig att leka med killen i lekrummet en stund så att hon fick träna ifred. Jag beundrar verkligen alla ensamtående mammor, vilket otroligt jobb ni gör! Killen är en månad äldre än Iris och världens charmtroll, det var nära att jag stoppade honom i väskan.

Jag är snart inne på andra timmen nattning med Iris och jag hoppas innerligt att ungen somnar snart. Hon tycker det är jättekul att stiga upp i sängen, kasta tutten på golvet och ropa : MAAAAMMMAAA,TUUUTTTUUU!!! Jag tycker inte att det är lika roligt, men vad kan man. Jag inser också hur bra vi har haft det i ett år nu, vi har aldrig behövt natta henne , hon har somnat själv i sin säng. Kankse är det vår tur att svettas nu...


RSS 2.0