Vattengympa, köttsoppa och tupplur

Iris sov till kl 8 imorse och efter morgongröten fick hon ett väldans lekflyt. Hon höll på med sitt i godan ro och jag hann äta frukost och städa före vi klädde på oss. Jag lämnade av Iris i parken och körde vidare till Östanlid. Vattengympan var skön som vanligt. Det var bara tredje gången idag men redan nu var jag betydligt smidigare än första gången, alla töjövningar gick ju faktiskt att utföra. Sen då jag ska föda kommer jag att vig som en ballerina, det kan ju underlätta.

Iris hämtades från parken och vi åkte hem. Värmde köttsoppa och sörplade i oss av mommos goda saft. Jag sov uselt inatt igen så jag drog ner mörkläggningsrullgardinerna (maffigt ord) och bäddade åt både Iris och mig i vår säng. Iris var lyrisk över att få sova där och jag lånade sambons vintertäcke. Vi sov i 2,5 timme och låg och läste lite böcker före vi steg upp.

Resten av eftermiddagen gick åt att göra vardagssysslor. Städa, tvätta, handla och rasta unge. V kom hem kl 19, vi åt en andra middag och sen tog han med sig Iris på något småjobb. Jag bloggar och dricker te och njuter av en liten stund utan babbel. Dagens mest upprepade meningar har varit " Babas mössa jätte fiiiiin, jaa-a" "Ninnis pappa ettej Daaaaaan." Sen har vi räknat upp vems husdjur som kissar ute och vems som kissar på pottor. Vem har sagt att man hjärngympar som hemmamamma?

Just nu

Iris sover och jag gräddar min tredje plåt morotssemlor ( tack Eva för ett supergott recept! http://kakkakaffe.com/category/recept.html) Solen skiner men luften känns ändå klar och kylig. Sambon fixar lister och målar. En kopp kaffe och en semla och livet känns skönt denna måndagförmiddag.

På kvällskvisten

Jag avverkade 5 kilomterar på komunens rätt så utmanande spånbana ikväll. Utan ens en liten känning i kroppen (förutom kissblåsan som var på sprängningsgränsen). Det börjar bli tjatigt, jag vet, men denna graviditet har varit av första klass hittills. Om jag bara fick sova lite om nätterna vore den perfekt. Det känns ändå skönt att det är 83 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum, jag behöver de dagarna ännu för att bli redo. Just nu känns det väldigt avlägset att familjen faktiskt ska utökas. Och jag vet ju att de dagarna man skulle ge sin högra arm för att få träffa pyret i magen kommer så jag känner heller ingen stress över det.

Vi har haft en skön söndag och Iris ville inte i säng före kl 21. Alla nya leksaker är fortfarande väldigt spännande, hon leker och leker. Nästa vecka är Vs arbetsschema betydligt glesare än vanligt så vi ska ägna oss åt lite mer hemmafix och en del familjeaktiviteter. Vi får passa på för sen blir det full rulle igen tills vi åker in till BB. En weekendresa till Åbo har blivit utlovad åt mor i huset , utan barn och skötväska. Jag lovade den studerande vännen som lånar ut sovplats att jag inte kommer allt för nära BF så inom en rätt så snar framtid får jag börja se fram emot en helg med shopping och barnfria aktiviteter.

Nu ska jag ta den vanliga kvällsrundan med leksaksplock och disk, sen blir det som vanligt några Friendsavsnitt med sambon. Eld i spisen och en god smörgås på fatet. Har jag sagt att det är skönt med höst?

En regnig söndagmorgon




Iris sov djupt hela natten men kl 8 var det bråttom upp, alla nya leksaker väntade ju där nere. Vädret har varit grått och lite regn har smattrat mot rutorna. Vi testade Iris nya kavel som fick tummen upp. Det fick även våra bullar då vi väckte pappa med kaffebricka. Jag välkomnar vecka 29 med ro i kroppen.

Älskade barn

Idag fyller du två år. Du är så stor och duktig men ändå är du fortfarande mammas och pappas lilla flicka. För två år sedan visste vi inte hur framtiden skulle bli, hur du skulle se ut eller om vi faktiskt kunde älska ett barn. Idag vet vi att vi har det bra, att du är vår vackra dotter och att vi älskar dig över allt annat. Stort grattis på din dag Iris!



Nyvaken 2-åring


En ofrivillig paus...

... i fixandet här hemma. Jag får helt enkelt inse fakta, man orkar inte lika mycket som man annars gör då man är gravid. Lillasyster i magen protesterar vilt efter en dag fylld av fix och fej. Iris är hos fammo, hon hämtade henne efter jobbet och skulle lämna tillbaka henne lagom till nattningen. Iris pratade om pupu och studsmattan, hon har säkert haft en rolig eftermiddag där. V handlar ploppar för att få upp gardinstängerna, jag fick äntligen tummen ur röven tillräckligt länge för att sy gardiner. Vi har bott här i 4 månader utan att ha ens en liten gardin, det säger en del om mitt inredningsintresse.

Nu ska jag fortsätta med WC-städandet.

Status just nu

Iris sover efter en trevlig förmiddag med mammabrangruppen. Jag är trött efter ännu en så gott som sömnlös natt men får ingen ro att vila nu heller. Lillasyster lever loppan i magen och katten sover i trappan. Regnandet fortsätter och höstkänslan är hög. En torsdag med lite smått hemmafix på schemat.


Move your body

Jag tror hårt på att fysisk aktivitet löser de flesta problem, frisk luft likaså. Iris har varit så gnällig och ärligt talat omöjlig nu på kvällarna att jag fått nog. Efter att hon sovit sin tupplur idag laddade vi med smörgås och saft och åkte sen till simhallen. Ungen simmade, dök, rutchade ,sprang, bastade och simmade i en timme. Sen var hon lite lagom frusen och utmattad. Vi åt makaroner och korv här hemma och plockade och fejade på gården en bra stund. Sen cyklade vi till en lekpark och gungade, sparng på rinken, hoppade på madrasser och åkte rutchbana. Vi tog ett skogspass coh klättrade på stenar och kröp genom lingonris .Sen cyklade vi hem och städade lite. Kvart före sju ligger en utslagen nästan 2-åring på soffan och säger att hon vill gå och tuta. Vi lassar in en gröttallrik, myser i soffan och säger godnatt. Hon somnar näsan genast, utan gnäll och skrik.

Hon behöver tydligen röra på sig mer än hon gjort hittills, vilket inte har varit lite. Frågan är då bara hur länge the mama nu gravid i vecka 28 ska orka med en tempohöjning på kvällarna. Idag kändes ingenting så det lär nog gå bra ännu ett tag. Sen hoppas jag att Vs arbetsschema ser lite ljusare ut så att han kan vara hemma lite mer kvällstid. Då kanske man kunde göra sånt som man tydligen ska göra i detta skede. Vila i soffan, bonda med beben i magen genom att ligga och känna på sparkarna, visualisera den kommande förlossningen och tvätta spytrasor. På något sätt så känns det ändå som att lillasyster kommer ut sen om 12 veckor fast jag inte hunnit med allt detta. Hon får helt enkelt gilla läget.


En gnällig tisdag

Iris sov till 8.15 imorse, det var länge sen. Hon fattade nog att hon hade försovit sig för det blev väldans bråttom att komma ner till katten och Teletubbies. Efter gröt, omelett, påfyllning i tvätt- och diskmaskinerna och väskpackning åkte vi till parken. Iris var lite fundersam då jag skulle åka men då jag kikade över staketet på väg till bilen hade hon redan glömt bort det och var i full gång i sandlådan.

Vattengympan var skön även idag. Vi töjde benmuskler i 10 min och det behövdes verkligen. Jag rör på mig mycket men fuskar med strechningen, det är inte så smidigt att töja benmuskler med en badboll i vägen. I vattnet är det betydligt enklare dock.

V hade hämtat Iris från parken och åkt hem och fixat lunch åt dem. Vi böt av varandra och jag tog dagens bästa skift, tuppluren. Vi sov en timme tills telefonen väckte oss. Great.
Iris har varit rastlös och fjamsig hela eftermiddagen. Rivit och rotat i alla lådor och skåp, spridit ut vår egendom över precis hela huset och gnällt precis hela tiden. V har fixat med taket ikväll igen så det har varit massor av farliga saker här inne som ungen absolut skulle leka med. Jag fick nog och vi började sy gardiner. Iris var ansvarig för nåldynan och satt på kökbordet och bevakade arbetet. Jag är verkligen inte en person som gillar att sy och pyssla, jag blir bara frustrerad och tappar koncentrationen efter 10 min. Nu blev det ändå en hel gradin som ska hängas upp i Iris lekrum. Lite sned och lite konstig, Iris tryckte på ganska många knappar under tiden jag sydde så det bidrog lite till konstigheterna. Roligt hade hon iallafall och stolt som tuppen var hon då allting var klart.

V nattar Iris som bäst, hon sa klart och tydligt att hon absolut inte tänkt sova ikväll så jag är glad att jag inte är ansvarig just ikväll. Jag ska försöka röja upp lite i byggkaoset och sen blir det som vanligt lite Friends i soffan. Ännu en tisdag har gått och snart är det helg igen.

Alla dessa grejer

Tänk att ett litet barn kan betyda massor med prylar. Det nyaste tillskottet i vår samling är en till bilstol. Det är jobbigt att flytta stolen från min bil till Vs, eller byta bil då jag ska bort och V behöver frakta ungen. Iris var med och köpte stolen och monterade sedan in den i bilen tillsammans med V, ett stort ögonblick. Ungen skulle välja pappas arbetsbil framför vilken karusell som helst. Jag har sagt åt V att han ska njuta sålänge det varar, jag minns den period då jag tvingade pappa att släppa av mig vid Optima om han skjutsade mig till stan med arbetsbilen. V som växt upp med pojkar lär få en chock då tiden med två tonårsdöttrar i huset kommer. Då lär det inte räcka med att få sitta i arbetsbilen och pilla på hans verktyg för att de ska vara nöjda.

Dissad

Jag hade tänkt att tisdagar och fredagar skulle bli parkdagar. Ibland får man ändra sig. Det första Iris sa imorse då hon vakade var "parken". Sen pratade vi ganska mycket om parken före klockan var halv 10 och vi kunde åka dit. Hon hoppade och skuttade och hölls knappt på fötterna på vägen mellan bilen och staketet. Hon hälsade på tanterna, lämnade väskan vid krokarna och kröp ner i sandlådan. "Hejdå mamma!". Jaha. Ska hon inte gråta lite? Kramas kanske? Nehe. Ja, jag går väl då. Lite snopet men samtidigt skönt, hon är säker i sig själv och fattar att jag kommer tillbaka om en stund.

Efter att jag hämtat henne åkte vi hem och åt lunch. Iris hade fått nya strumpor från Lindex och lekte med dem i en timme. Av och på, av och på. Prova dem på dockan, dra dem över händerna. "Ijis ha de stumpa. Ijis oj så fiin, jaa-a." Ibland är det enkelt att vara nästan 2 år, man kan uppskatta så små saker.

Nu sover ungen och jag tar en paus i det eviga plockandet. Jag beundrar de som bor i ett hus som renoveras, credit till er. Jag skulle få dagliga sammanbrott och antagligen utveckla ohälosamma matvanor för att bota ångesten med att bo i en byggarbetsplats. Nåja, taket är snart på plats igen och då slipper vi 50-tals spån i morgongröten och förpackningar med takpanel framför dörrarna. Halleluja.

Söndag

Söndag betyder ny vecka för mig och lillasyster. Vecka 28 nu då alltså. Galet. Inget nytt angående måendet, jag mår fortfarande toppen. Igår hade jag lite halsbränna för första gången. Bör väl kanske nämnas att jag tryckt i mig popcorn, limsa, en enorm pepparstek med franska, mera limsa, ostkaka och sen lite limsa till på det , allt under loppet av tre timmar. Vem skulle väl inte få lite halsbränna då.

Min sambo tog mig på date igår. Bio, god middag och riktigt mysigt sällskap. Iris passade på att vakna riktigt tidigt imorse, konstigt hur de bara vet när föräldrarna varit uppe sent kvällen före. Nåja, vi steg upp och åt gröt och lät pappa sova en stund till. Vi spenderade en timme av förmiddagen ute på idrottsplanen. V och Iris hoppade, sprang och åkte linbana medans jag trampade runt på spånbanorna. Jag hade glömt mitt stödbälte hemma men det gick hur bra som helst att promenera raskt en timme ändå. Galet som sagt. Undrar om jag bestraffas med en förlossning from hell eftersom graviditeten inte ens känts som en graviditet.

Resten av dagen har vi pysslat här hemma. V har bytt tak och jag har plockat bär, handlat och städat bilen. Iris har sprungit fram och tillbaka med "pappas seed" (= hammare) Några besökare har dropat in och några maskiner tvätt har snurrat. Nu ska jag fixa smörgåsar och tända ljus och sen drar vi några Friendsavsnitt i soffan. Tänk så bra man kan ha det. Galet.

Rådgivningsbesök vecka 27

Ett tecken på att man varit på en hel del rådgivningsbesök är att man plötsligt sitter i väntrummet och undrar om man kissat i burken idag eller inte. Eller så är det ett tecken på tankspriddhet. Jag vet inte riktigt. Hur som helst, såhär såg det ut:

Hb: 130 (järntabletterna har fungerat)
RR: 122/76 (högst hittills)
Vikt: + 4 kg sen inskrivningen
Sf-mått: 24 ( nu ligger jag på kurvan )
Pulsfrekvens: 128-153 slag/minut

Hon tyckte att jag var lite svullen med tanke på att det inte ens är varmt längre. Vad svullnaden beror på är svårt att säga men det är nästan bara fötterna och benen som drabbas. Jag ska ta mig i kragen och fixa ett par bättre stödstrumpor som går upp till låren ( hjälp ändå!) och göra ett försök med persiljetet igen.

Efter allt det praktiska följde den vanliga diskussionsdelen. Hon frågade om jag börjat tänka på förlossningen. Va? Förlossningen? Förlossning som att jag ska föda barnet? Nej. Inte ännu. Borde man det? Sen frågade hon om vi börjat boa och fixa med grejer åt lillasyster. Ehm, nej. Inte direkt. Jag köpte en pyjamas för några veckor sen. Hon föreslog försiktigt att jag nog ska börja snart, att det är en viktig process i själva väntandet som hör till graviditeten. Att förbereda och bearbeta att en bebis faktiskt ska bo hos oss, ingå i vår familj.
Hon påstod att det är 13 veckor kvar till beräknat datum och att det är vanligare att bebisen kommer tidigare om det inte är första barnet och sen dessutom inte så länge sen man födde sist. "Plötsligt står ni där om 9 veckor och inser att ni ska föda, då kan det vara bra om det mesta är klart hemma".
Jag är inte omöjlig, idag har jag förberett för vår andra dotters ankomst. Jag klickade hem en gosan åt henne. Bra jobbat mamma! Nästa vecka kanske vi slår på stort och köper strumpor, Iris har alla sina pyttestrumpor till sina dockor nu.



Hoppas hon gillar den. Iris har sin flitigt i användning ännu.


Fredagskänsla

Japp, fredagskänslan är på topp idag. V slutade tidigt så vi kunde äta en normal familjemiddag kl 17. Tyvärr var denna mammas ork totalt bortblåst så det blev Korvgöran som kockade åt oss idag. V och Iris har pysslat på utsidan och sen läste vi lite böcker i sängen före det var dags för bad och gröt. Nu sover skruttan och V avslutar målandet där ute. Det blir en massa hemmafix i helgen, mest inomhus,  så Iris lär hållas sysselsatt och jag lär städa en hel del. Det känns ändå bra att allt fler bitar faller på plats här hemma, halvfärdiga projekt avslutas och saker som legat i lådor sen maj monteras ihop.

Nu ska jag ta en cykeltur och sen blir det Friendsmys i soffan. Jag är äckligt sugen på hallon, naturell youghurt och kanel. Helt OK fredagssnack.

Tummen upp för Folkhälsan...

...och deras parkverksamhet! Först gravidvattengympan och nu detta, jag tror Folkhälsan blir en favorit hos oss i höst. Vi har testat deras parkverksamhet denna vecka och det var verkligen en positiv överraskning. Mellan 9.30 och 12 varje vardag finns två tanter , en bra och säker lekpark och många nya saker att leka med för de som är intresserade. Att man sen betalar 3 euro/gång eller en maxavgift på 30 euro/månad är ju helt otroligt.

Jag ser det som en otrolig möjlighet till att kunna handla mat, städa eller göra andra mindre barnvänliga ärenden på stan. Iris får leka en timme i parken och jag får en massa tråkiga saker gjorda så att vi har mer lektid resten av dagen. Hon kommer inte att vara där varje dag, men att två dagar i veckan få den där barnfria timmen på förmiddagen är verkligen guld värt. Att hon sen trivs så bra gör det ju bara bättre. Idag var jag borta först 45 minuter och sen då det gick så bra tyckte tanterna att hon kunde vara där ensam 45 minuter till. Hon hälsade lite snabbt på mig då jag kom tillbaka men sen fortsatte hon med att leka i sandlådan med en nyfunnen vän. Tänk att min lilla flicka kan vara där i 1,5 timme utan att hon bryr sig om att jag gått någon annanstans. När blev hon stor? Tanterna är verkligen mysiga och fick mitt fulla förtroende direkt, så jag behöver inte oroa mig för den biten.

Då jag gick från parken in till stan tänkte jag ändå att jag inte på något sätt skulle vara redo att ha henne på dagis ännu. Hon skulle säkert inte lida av det men för mig skulle det ändå kännas konstigt och ledsamt att missa så mycket av hennes dag, varje dag. Jag är tacksam att jag har möjlighet att vara hemma med mina barn, jag vet att långt ifrån alla har den möjligheten av olika orsaker. Jag är också tacksam att jag känner som jag gör, att det inte känns som en uppoffring eller ett måste för mig att vara hemma. Alla är olika och jag vet inte hur det kommer att kännas om ett år, men sådär känns det just nu.
Visst kändes det ändå varmt i mammahjärtat då Iris traskade iväg med sin ryggsäck och hälsade på tanterna imorse då vi kom till parken. Lilla fröken.


En tisdag bland många andra

Sambon kom hem strax efter 22 igår, jag hade städat och fejat här hemma hela dagen och var lagom mör i kroppen. Vi åt gratäng med potatis, batat och morot till det serverades kantarellsås (årets första!) och nötinnerfilé. Det är verkligen vardagslyx att få unna sig lite extra god mat då kidset somnat, att få kocka i lugn och ro är redan det vardagslyx. Vi åt och umgicks, hade tänt ljus och drack iskall öl. Efter ett avsnitt Friends och lite choklad i soffan lockade den renbäddade sängen helt fruktansvärt mycket. V som jobbat sen 6.30 imorse slocknade på två röda, jag själv såg på klockan sista gången 05.22. Det gick inte att sova fast jag var dödstrött. Magen var öm och allting var obekvämt. Vs klocka ringde strax efter 6 och en stund därefter slår Iris upp ögonen och vill börja dagen. Det är väl den enda nackdelen med mammaledigheten, man kan inte sjukskriva sig eller komma lite senare till jobbet.

V kom hem klockan 10 och jag brummade iväg till Östanlid. Jag är inget stort fan av gumpa i grupp men vattengympan idag var så otroligt skön! Stämningen var på topp, vattnet var härligt varmt och musklerna fick jobba lite. Mera sånt!

Resten av dagen spenderade jag och Iris på tumis. Hon har varit väldigt gnällig idag, arg och irriterad. Två nya tänder är precis under tandköttet så det är väl säkert det som ligger bakom hennes helveteshumör. Inte världens bästa timing att storhandla (att ha med sig en 2-åring till butiken är ju heller annars ingen fröjd)  men måste man så måste man.
Vi hann plocka upp all mat, fixa middag, äta, städa, tvätta, betala lite räkningar och tömma kattlådan före vi nått bristningsgränsen för vad denna mor klarar i gnällväg på en och samma eftermiddag. Ett besök till bibban och sen en timmes rastning på idrottsplanen gjorde susen. Iris sprang hela timmen. Hoppade på höjdhoppsmadrasserna, klättrade på läktaren, sprang på spånbanan, rullade i längdhoppsgroparna och åkte linbana. Tänk vilken lyx att ha så mycket så nära, hittills har Larsmo bara fått tummen upp av oss.

Efter bad, gröt och panadol somnade skruttan bums. Vi hann med lite kvällsmys med de nya böckerna vi lånat också. Nu har jag startat sista diskmaskinen för idag och plockat in Iris leksaker i lekrummet. V kommer hem om en stund så jag ska fixa något gott att äta. Lillasyster i magen lever loppan så hon verkar ha återhämtat sig från gårdagens fall. Skönt!


Klumpig var det ja...

Jag skulle springa upp och hämta ett par strumpor åt Iris och snubblar på mina egna fötter. Magen får sig en ordentlig smäll av grinden vi har här nere i trappan, det ilar till ordentligt och jag tappar andan. Hur klumpig får man vara?! Kollar med rådgivningen som i sin tur talar med en gynekolog. Jag dras med en blödningsbenägenhet som ställer till det lite extra så jag fick en tid till mödrapoli direkt. Tre gynekologer kollar, klämmer och kollar igen. Inga blodansamlingar i livmodern, inga skador på moderkakan och inga förändringar i blodflödet till hjärtat på bebisen. Lite slö är hon lillasyster men sålänge hon piggnar till under dagen är det ingen fara.Redan nu bökar hon omkring som vanligt, så det är ju skönt. Lite liten var hon ännu också men hon följer en egen jämn kurva och det är det viktigaste.

Jag fick order om att vila idag och sakta ner lite tempot överlag. Tänk så snabbt det kan gå tokigt ändå, man vet aldrig vad som väntar. Nu vet jag dock vad som väntar, en tupplur! Sov uruselt inatt och Iris somnade inte om efter att V stigit upp så det känns i skallen. Jag ska gå extra försiktigt i trappan påväg upp.

Dagens kommentar vid mödrapoli:

Gyn 1: Är du säker på att du är i vecka 27?! Din mage är ju verkligen onormalt liten.
Jag: Ja, men sf-måttet är nog inom normala gränser.
Gyn 1: Ok. (liten paus) Iofs är du ju ganska bred också så...

Haha. Precis vad man vill höra. Nu ska jag släpa mitt breda arsle i säng.

Alla preggers

Folkhälsan drar igång sin vattengympa för gravida nu på tisdag den 17.8 kl 10.30 vid Östanlid. Drop-in system, 5 euro / gång. Mera info på dera hemsida. Jag ska absolut simma på tisdagar i höst!

Relax, mama!

V har varit ledig idag och jag har försökt relaxa lite. Iris är bara med pappa då han är hemma så rean det innebär ju en ganska stor avlastning. De fixar med grejer här hemma, mest utomhus. Målar lite, fixar med infarten, klipper gräset, beskär buskar, fixar torkställningen som lutar, plockar grejer ur och i arbetsbilen, sorterar i förrådet osv. Iris jobbar hon också, hjälper till och ska ha egna verktyg att ta i händerna. Det är säkert en rolig omväxling från det hemmapyssel hon gör med mig.

Jag är djupt och mäkta imponerad av Vs tålamod, det är flera kilometer längre än mitt! Det kan bli lite nervpåfrestande att ha henne i hälarna hela dagen, hon är inte direkt en tillbakadragen åskådare. Mitt i smeten ska hon vara , och babblandes precis hela tiden. Dessutom har hon ofta en viss egen rekvesita som ska has med överallt. Just nu är det dockan,  bilstolen, en liten skötväska med tutt och flaska samt en bok om ett lejon. Ett pärlhalsband ska hon ha som ett pannband och det hinns med en del klädbyten under en timme. V är tålmodig och god och svarar tusen gånger på frågan "Va?!"

Hursomhelst, idag har de sopsorterat och byggt en trappa åt katten till vädringsluckan i fönstret. Däremellan har V bakat pizza, utfodrat Iris, tagit hand om tvätten och disken samt handlat. Det är märkligt att vara hemma en hel dag utan att behöva göra något speciellt. Jag har tagit två tupplurar, sett några Friends-avsnitt och sorterat lite på vinden. Jag plockade också bort en hel del kläder ur Iris byrå, lite varmare kläder hon hade i våras som nu är alldeles för små. Vi får skaffa en del nytt till hösten , men det tar vi senare.

Jag gick en timmes promenad då Iris somnat och tog sen en lång, varm dusch. Nu är batterierna laddade och det behövs för det är en vecka med långa arbetsdagar och många måsten som väntar.


Vecka 27

97 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum, vi är alltså nere i tvåsiffrigt nu. Barnet ska väga mellan 900 gr och ett kilo. Huden blir tjockare, skelettet hårdnar och lungorna utvecklas. Skulle bebisen födas nu skulle den ha stora chanser att överleva.   
Jag mår bra, jag känner mig stark i kroppen. Jag sover bra på nätterna nu också, 2 WC-besök per natt räcker just nu och däremellan sover jag djupt. Jag kan fortfarande sova halvt på mage eller helt på rygg, det är skönt. Man hinner nog sova på sidan sen. Jag tror järntabletterna har gjort sitt jobb för jag kännermig piggare i både kropp och knopp.
Inga sammandragningar, inget ryggont eller illamående. Jag njuter av det mildare vädret och tar långa promenader i den nästan kyliga kvällsluften. Det måste nog vara den största skillnaden mellan min första graviditet och denna, att jag fortfarande kan röra mig nästan som förr. Under min första graviditet hade jag mycket problem med ryggen och var allmänt klumpig,trött och stel i kroppen. Nu kan jag som sagt gå långa promenader, cykla, simma och motionera helt enkelt. Jag kryper ännu ut och in i Iris lektält och blir bjuden på kaffe vid hennes minibord.
Det ända negativa jag kan komma på är nog benen, de samlar vätska som svampar. Stödstrumpor hjälper inte längre, inte heller grapejuice eller omänskliga mängder citronvatten. Jag ska köpa persiljete från hälsoboden imorgon, det skadar inte att pröva.

Jag slänger in en dagsfärsk bild på magen. Ursäktar söndagsklädseln men gravidleggings måste vara världens skönaste plagg. Slår sambons urtvättade mjukisbyxor med hästlängder!





Statusuppdatering

Det är fredag, får man säga igen igen? Klockan är 20.57. Iris sover, katten har däckat i trappan och där nere spelar V och äldsta syskonbarnet playstation. Vi har en nattgäst inatt och Iris tyckte det var spännande då vi bäddade med madrass och kudde i hennes lekrum.

Benen är fulla av vätska och det går knappt att vicka på tårna. Jag ligger med fötterna uppe i vädret och dricker grapejuice med sugrör. I magen sprattlar lillasyster så att napan svängs ut och in. Jag känner ett stort inre lugn och en mättande känsla av tillfredsställelse.Jag har det så bra. Vi har det så bra. Och bättre blir det.

Imorgon ska vi bara vara. V är ledig och det utlovas vackert väder. Jag ska ta en promenad alldeles ensam och äta min sambos goda pizza. Det är härligt med helg!


Livets under

Inatt drömde jag att jag födde vår andra dotter. Det kändes så verkligt! Hon var inte så lik Iris, men näsan och läpparna var precis som då Iris var liten. Jag fick upp henne på bröstet och hon luktade precis så som bara nyfödda bebisar kan göra. Ögonen var fullt öppna av adrenalinet i hennes kropp och hon gnydde och rynkade på ögonbrynen. Herregud vilken känsla jag hade i kroppen då jag vaknade, alldeles varm och avslappnad. Vi ska faktiskt vara med om det igen, vi ska faktiskt få uppleva en till förlossning. Vi ska knyta ännu ett band till en liten männsika som vi skapat. Vilken känsla!

Ullsockspremiär!

Härliga tider, ikväll åker ullsockorna på för första gången på länge! Det märks att hösten närmar sig så småningom, jag vill fixa det här hemma som jag inte orkat med i sommarvärmen. Höst betyder också födelsedagar hos oss. Iris i slutet av augusti, V i september och jag själv i oktober. Sen får vi se om lillasyster blir en november- eller decemberbebis. Jag hoppas inenrligt på der förstnämnda.

Idag har jag fixat och fejat mycket och nu känns det i kroppen. V är dessutom iväg på kvällsjobb så nattningen gick trögt ikväll. Nåja, vi har en skön vinter med mer ledigheter och familjetid att se framemot. Jag längtar innerligt på att få börja elda i spisen igen, det är verkligen tillfredsställande på många konstiga sätt. Då kan jag grilla min helköttskorv där istället. Summa sumarum , hos oss längtar vi till höst och kyliga vindar.

Sådär som en liten notis kan jag tillägga att Iris förbrukat en blöja på hela dagen idag. Att damen kissade på trappan och där bak i Vs arbetsbil samt att hon bajsade på uppfarten spelar ju ingen större roll.

Tisdag

Vilka nätter Iris sover nu igen! Igår somnade hon kl 20, jag hörde inte ett pip av henne på hela natten och kl 6 imorse flyttade V över en sovande gris bredvid mig i sängen då han åkte till jobbet. Kl 08.05 vaknar hon och frågar efter katten. Så skönt! Själv sov jag först 4 timmar i sträck och sen igen ett pass på 2,5 timme. Nytt rekord! Skönt att vakna utvilad och pigg , allt känns mycket bättre då.

Jag fixade Iris morgongröt och värmde min egen frukost i micron. Jag steker alltid min morgonomelett kvällen före så slipper jag ett moment på morgonen. Projekt blöjfri har tagit ett stort steg framåt både igår och idag, hittills idag har Iris bara kissat på WC:n. Kanske vi kan ha bara ett blöjbarn åt gången i huset iallafall.
Nu sover Iris och jag ska se ett Friends-avsnitt i sängen. V jobbar långdag idag så jag och Iris får ha en tumiskväll. Vi ska steka plättar och se på Teletubbies. Att vara mammaledig är is verkligen the shit.

Klumpeduns

Jag är verkligen klumpig nu, som om jag vore en trettonåring som växer för snabbt för att kunna kontrolera kroppen. Jag bränner mig överallt, på tekokaren, kastruller, stekpannor. Igår hällde jag kokande vatten över handen. Imorse missade jag ett trappsteg och föll raklång i trappan, som tur var landade magen precis mellan två trappsteg. Jag halkar på Iris saker som ligger utspridda över golven och jag går med huvudet rakt i öpnna dörrar. Just klippte jag mig i fingret också.

Jag har en teori om att det beror på sömnbristen och mitt låga hb. Så imorse åkte jag och Iris in till stan och handlade järntableter. Vi såg en gigantisk hund i framsätet på en husbil på parkeringen och Iris pratade om hunden resten av dagen. Därmellen sjöng hon pippa-sången. Hela dagarna sjunger hon med hög och tydlig stämma. PIPPA PIPPA PIPPI PIPPI PIPPAAA. Gullungen har förstås snappat upp min hatsång i ett barnprogram och ser nu till att jag får höra Tomtarnas julvisa ,eller vad den nu heter ,hela tiden. Tip, tap...

Dagens nya ord: krama
"Ijis kaaama mamma"

Dagens kluriga ord: kukki ke ko
"Ijis haa kukki ke ko" Hon hann bli riktigt arg och jag hann tömma kylskåpet före vi förstod varandra. Ketchup.

Vecka 26 (25+0)

Ny vecka igen! 105 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum. Jag mår fortfarande oförskämt bra, jag kan inte fatta att det är sant. Värmen gör att benen blir svullna men genast vädret är svalare försvinner det. Jag har väl till stor del Iris att tacka för att jag mår bra. Hon ser till att jag rör på mig hela dagarna och pga hennes rutiner äter jag regelbundet och bra. Ikväll gick jag en rask promenad i regnet en timme och det kändes ingenstans, så underbart! Kissnödig blev jag men det hjälps inte.

Det enda jag kan klaga på är sömnen. Jag somnar sällan före kl 02 och nu då vi slutat med vällingen sover Iris aldrig längre än till kl 07. Under de fem timmarna är jag dessutom på WC åtminståne två gånger. Då hon ska sova på dagen får jag sova en timme så då orkar vi båda till kvällen igen. På något sätt orkar man mer än man tror, speciellt då man inte har något val. V försöker vara ledig en dag i veckan och då försöker jag vila mig så mycket som möjligt, ligga med benen i högläge och inte göra så mycket extra här hemma.

Lillasyster är inte lika aktiv i magen som Iris var. Magen är också helt annorlunda denna graviditetet. Med Iris gick magen helt framåt, bakifrån såg man inte att jag var gravid ens i slutet. Nu sätter sig magen mer på sidorna och den är "plattare" frampå. Inte så charmigt men det är bara att gilla läget. Det samma gäller håravfallet, den feta hyn och åderbråcken.




Dagens Find It-annons

Säljes:


hej att =)
kvevlax liger 20km från vaasa.

(ps, har många kaniner,på fotona var
det bara en liten del av alla :)

dvärgvädur honor färg:5st svartgråvit,
1st brunvit och 2st svarta. 25€

dvärgvädur hanar färg:1st gråvit,1st gulvit,3st svarta, 2st gula,2stbrun och 1st svartbrun.25€

bondkanin hanar färg:2st gråvita.15€

jättekanin hanar färg:3st svartgråvit och 1st:gulbrungråvit.25€

jätte kanin hona färg:1st vit o blåbrun ögon.25€

fast jag kan säg nu så ni vet he tå.
när jag far ti kvevlax, datum:20.08.2010
men tar hökst 10st i gången! kaninungar jag ska
följande gång datum:10.09.2010
fäljande gång datum:24.09.2010.

så sej snabbt va ni ska ha som passar er =)

jag kommer med buss så min mamm min kommer hemtar mig från busplatsin tå...
jag skickar via hotmail... så ni vet he tå när jag e hos mamm min så kan ni ring mig så får mamm min säg addressin =)?(=



Del 2

En liten uppföljning på vårt lilla projekt här hemma.

- en blöja/dag har levererats hittills. Inget strul kring själva bajsandet.

-exemen är så gott som borta på benen

- hon sover hela nätterna (12-12,5 h) i egen säng utan gnäll. Vaknar 1-2 ggr/natt men somnar oftast om själv,om inte får hon några klunkar vatten och somnar sen genast.

- äter otroligt bra! Jag lägger nu dessutom 1 tsk risproteinpulver i varje grötportion så gröten blir extra mättande, ändå slukar hon en stor portion och vill dessutom ha fruktefterätt efteråt.

Rent praktiskt var övergången till helt mjölkfri diet mycket smidigare än jag någonsin hade trott. Vällingen som varit hennes trogna följeslagare i över ett år nu har helt glömts bort redan. Hon har frågat efter välling två gånger och då accepterat svaret att den är slut. Mellanmålen som förr ofta bestod av youghurt eller fil var det heller inga svårigheter att byta ut mot annat. Det ända som är lite klurigt  är mängden vätska hon får i sig/dygn. Jag får ge henne en pipmugg med vatten nu som då så att hon tar några klunkar med jämna mellanrum. Före sovdags dricker hon lite vatten ur ett glas med sugrör + att hon drikcer ett gals vatten med varje måltid. Blöjorna är våta och det kissas några gånger/dag på toaletten också så det är nog ingen fara.

Vi fortsätter och uppdaterar senare.

MAAAAAAAAT!!!

Veckohandlingarna i vårt hushåll har sett väldigt olika ut från gång till gång denna sommar. Blöjor, kattmat, mjölk och kaffe finns alltid där i vagnen men resten kan vara precis vad som helst. Jag såg veckans mönster ganska klart då jag plockade upp varorna på rullbanden idag.

ett paket knackkorv
400 gram laxfilé
två grillade kycklingbröst
ett paket maletkött
ett paket kycklingstrimlor
två paket nötstek med pepparkant (smörgåspålägg)
ett paket prickikorv
4 helkötts grillkorvar
ett paket kalkonpålägg

Jag handlade för tre hela dagar framåt och V kommer att äta hemma max tre måltider sammanlagt.

Jag är verkligen konstant hungrig och min kropp skriker efter proteiner. Till frukost brukar jag äta en omelett (gjord på 3 ägg) med skinka eller annat korvpålägg, tomat, riktig grädde och massor av gräslök. Till det dricker jag två glas grapejuice och avsutar måltiden med en halv avokado. En timme går och magen skriker efter mat igen. Hur är det möjligt?! Imorse gjorde jag dessutom en liten shake med hallon, havremjölk och risproteinpulver och ändå gick det bara en timme tills jag var hungrig igen. Jag blir galen! Jag hatar att småäta mellan måltiderna utan jag vill hellre äta stadiga mål och låta magen vila däremellan men att då vänta ytterligare två timmar till lunchen blir ibland för mycket.
Mellanmålen som förr bestod av frukt har nu blivit utbytta mot matigare varianter. Två hårdkokta ägg och en rågbrödsmörgås t.ex. Jag dricker litervis med "extra" vatten (pga svullnaden i benen) varje dag och det brukar ju i vanliga fall verkligen påverka aptiten men nu spelar det absolut ingen roll.

Jag vägde mig igårkväll och hittills har jag gått upp 3 kg sen jag blev gravid så det är ju inget att tala om, speciellt inte eftersom jag har mycket vätska i kroppen. Jag vet att kroppen vet bäst själv vad den behöver men jag gör inget annat än äter hela dagarna. Känner någon annan igen sig? Kanske det är normalt för just dehär veckorna att man helt enkelt behöver mer näring och energi. Jag minns faktiskt inte hur det var under förra graviditeten, sockersuget var enormt stort men i övrigt åt jag ungefär som förr, tror jag iallafall.

Nu har Iris somnat så jag borde verkligen ta en tupplur själv, det blev inte många timmar sömn inatt pga pirrandet i benen. Idag har jag på stödstumporna hela dagen om jag så ska svettas ihjäl på kuppen.

En bra torsdag

Förutom att äta mjölkfritt har vi hunnit med en hel del annat idag. Iris vaknade då V skulle till jobbet och eftersom vällingflaskan som brukar få henne att somna om inte var ett alternativ nu så steg vi upp. Vi åt frukost,såg på Drömmarnas trädgård och läste böcker. Resten av förmiddagen gick åt att städa, tvätta kläder och hälsa på fåren. Efter lunch ville Iris själv i säng och hon somnade bums i egen säng, det brukat gnällas en god stund innan hon gett sig och somnat i egen säng den senaste tiden. Vi sov två timmar båda två, såå skönt!

På eftermiddagen lekte vi där ute, vädret var helt perfekt. Jag tog ut Iris lektält och lite filtar så hon och katten sysselsatte sig själva en god stund. V kom hem redan kl 16 och började måla det sista på huset och jag plockade vinbär. Vi har några riktigt ordentliga buskar och på 45 minuter hade jag plockat 6 liter. Iris hjälpte till och plockade i en egen burk, sen fick hon själv plocka bort skräp och flytta över bären i en påse. Pappa kallades in och fick se hur hon högtidligt la påsen med bären i frysen, stolt som tuppen! Hon har tittat på påsen i frysen flera gånger ikväll och sagt " Oj oj, Ijis dutti. Jaaa-a!" Underbara minimänniska.

V tog hand om kvällsproceduren med gröt, bad och nattning och jag gick några varv i hamnskogen. Det var kanske sommarens bästa promenad. 19 grader, vindstilla, kvällssol och inte en mygga i sikte. Då jag kom hem sov Iris skönt och V höll på att avsulta målandet. En otroligt bra dag, på många sätt. Och imorgon är det fredag, igen. Ännu en vecka har gått och både Iris och lillasyster i magen har blivit ännu några dagar äldre.


Projekt mjölkfri, del 1

Hela sommaren har Iris haft utslag på kroppen, det ser ut som nässelutslag ungefär. Det började på högra låret men spred sig sakta över båda benen, magen och ena armen. Rådgivningstanter har kollat på det och jag har pratat med läkare. Ingen fara, det går om, smörj med hydrocortison. Det hjälpte inte så jag slutade. Hon har varit dålig i magen också, ena dagen kämpat med bajsandet och andra dagen levererat 8 fulla blöjor. Humöret har varit svajigt och hon har helt enkelt inte varit sig själv riktigt. I förrgår bestämde vi oss för att testa en helt mjölkfri diet för att se om det skulle ändra läget. Efter två dagar och en natt har detta hänt:

- utslagen på benen börjar försvinna. De finns kvar ännu men är inte röda och upphöjda längre. Utslagen på arm och mage har även de ändrat och ser inte lika "färska" ut.

- natten gick otroligt bra! Den senaste månaden har hon varit vaken flera gånger i timmen vissa perioder av natten, varit ledsen och haft svårt att somna om. Vissa nätter har hon druckit 2 flaskor välling för att över huvudtaget kunna sova. Hon har sovit åtmisntåne halva natten i vår säng.
Nu somnade hon bums och sov hela natten, tre gånger hörde jag att hon var vaken men hon somnade om själv i sin egen säng. Inget gråt, ingen välling och noll minuter i vår säng.

- hon bajsade en gång idag och bajset var inte löst eller gulaktigt som det varit den senaste tiden (ursäkta infon).

- idag (andra dagen) har hon ätit otroligt bra! En gröttallrik+ en hel banan till frukost, maletköttsås, pasta och gurka till lunch, en rågbrödsmörgås till mellis, maletköttsås, pasta och kokt morot till middag, bär till mellis, en stor gröttallrik och ett glas hemgjord havreproteinshake med hallon till kvällsmål. Hon har ätit själv, utan krångel och med god aptit. Hon har druckit ordentligt med vatten, både till målen och däremellan.
Vilken otrolig skillnad! Vi har fått kämpa med maten, hon har ätit lite och inte så gärna. Vi har distraherat med böcker och pyssel för att få i henne något överhuvudtaget vissa måltider.

- hon har varit glad och pigg. Idag var en total helomvändning från de gnälldagar vi haft så många av på sistone. Hon är fortfarande envis och trotsar och blir gnällig strax före matdags men det är ju bara normalt. Den stora skillnaden är också hur pigg hon verkar! Hon har helt struntat i tutten och gosan idag, inte gått omkring med tutten halvt i munnen och gosan i handen, gnällandes och hängandes i byxben. Hon hoppar och skuttar mer och leker hela lekar, inte bara lite småplock nu som då.

En mor känner sitt barn bäst sägs det och jag ser att mitt barn mått bra idag. Bättre än på länge. Det återstår att se om det faktiskt beror på ändringarna i kosten eller om det bara var ett sammanträffande. Vi ska träffa rådgivningsläkaren i slutet av augusti och jag ska då redogöra för hur det gått, så här var första delen. Nu håller vi tummarna!

Inte mycket att skriva

Iris har haft två riktigt dåliga dagar och nätter. Hon är ledsen,arg och irriterad på det mesta. Hon bajsar och bajsar och går med händerna i munnen hela tiden. Jag ger panadol och lite extra mammakärlek och hopaps på en bättre dag imorgon. Det är inte lätt att vara liten!

Nu då hon äntligen somnat för natten hade jag tid att känna efter hur fruktansvärt ont jag har i ryggen. Jag lade mig ner på marken en stund för att få fötterna i ordentligt högläge sålänge Iris lekte i sandlådan så jag får helt skylla mig själv. Man lär sig av sina misstag. Jag har inte ätit värkmedicin på evigheter så jag fick ringa och beställa hemleverans med V. Han är inne på sin femtonde arbetstimme på tak idag så vi ska fira kväll med kebab och en varm dusch då han kommer hem. Se ska vi sooooooova. Halleluja.

Vecka 25 (24+1)

Fostret väger nu ca 800 gram och livmodern är lika stor som en fotboll. 111 dagar kvar till beräknat förlossningsdatum. Olika graviditetskalendrar förklarar att mamman nu kan börja känna sig klumpig och att graviditeten nu känns av ordentligt i kroppen, allting blir tyngre helt enkelt. Jag kan delvis hålla med, magen har växt massor de senaste två veckorna och det börjar bli allt jobbigare att lyfta upp Iris och bära henne i famnen. Jag tycker också att jag börar flåsa mycket snabbare vid ansträngning, det trycker lite på lungorna redan. 

Jag köpte en liten pyjamas från Lindex idag. Jag berättade åt Iris att vår bebis ska ha pyjamasen. "Neeej. Ijis ska ha!" sa hon och dumförklarade mig helt. Då vi kom hem la jag pyjamasen i bebisens byrålåda tillsammans med en kofta och ett par pikubyxor vi köpt för någon månad sedan. En lillasyster börjar sakta ta plats i vårt hem. Vi känner på magen och klurar på mellannamn. Iris vill också känna på magen varje dag, hon får ofta en spark eller två i handflatan. "Usch mamma! Kakka!" säger hon och ser äcklat på mig. Livet är härligt.



En vanlig söndag hos Larsmocubanerna

Iris försöker (för tredje dagen i rad) att ge en panadolsupp åt katten. Hon får inte upp plastet själv och kommer småleendes och försöker muta mamma att hjälpa henne. Jag gör det inte och hon blir flyförbannat arg och sätter sig ute på trappan och svär en stund. Sen smyger hon in efter strössel i kökslådan och strösslar en kisspöl hon lämnat på just samma trappa.

V jobbar hela dagen lång men kikar in lite nu som då för att äta.

Jag plockar saker som ovannämnda personer råkat lämna efter sig, har sammandragningar och bannas över hur varm det är att ha stödstrumpor på sig i 25 gradig värme.

Granntanterna råkar gå förbi huset extra många gånger för att säkert råka gå förbi då jag själv är ute på framsidan där V målar. De komenterar hur bruuuuun Iris (som springer omkring nakupelli med diverse halvfarliga vektyg) är och frågar sedan väldigt försiktigt varifrån min man riktigt häääääärstammar. Purmo svarar jag och låter grannarna fortsätta svallra om att jag bor tillsammans med en cuban (jag vet faktiskt inte varför de fått för sig det). V föreslog att jag skulle säga "Han är från Cuba ja, och han jobbar inom...ja, handeln."

RSS 2.0